Actueel

Actueel.

Triple A lijst augustus 2024
11 september 2024

Voor de Triple A gebruikers een actuele ge-update lijst van onze stieren met een Triple A code.

Klik hier voor de lijst.

Lees meer
Informatie Stierenkaart Bayern Genetik augustus 2024
21 augustus 2024

Voor elk wat wils.

Omdat geen bedrijf hetzelfde is biedt de nieuwe stierenkaart van Bayern Genetik weer veel variatie. Van zeer melkrijk (BFG Waalkes) tot super hoge gehalten (Vlaturo). Van de beste uier- en benenstier (McGyver) tot groot en robuust (BFG Vidi Pp). Van 100% hoornloos (BFG Hardcore PP) tot een stier met bewezen levensduur (BFG Rijeka). Of de complete stier Hokuspokus. We krijgen over hem veel enthousiaste reacties van de boeren. We gaan kort enkele stieren beschrijven.

Nieuw op de kaart is de stier BFG Medeon PS. Een prachtstier! Hij stamt uit een zeer melkrijke koefamilie. Grootmoeder Glife is een fenomenale koe om te zien met zeer veel breedte, een fantastische kruis en sterke poten. Moeder en grootmoeder beschikken beide over top kwaliteituiers. Dit alles, samen met de complete exterieurvererving van Medeon PS, geeft ons veel vertrouwen in de stier die 140.000 euro kostte bij aankoop.


• Glife is de grootmoeder van Medeon PS. Zij straalt veel kracht uit en maakt lijsten maakt van 12.000kg melk en meer.

De fokstier met de hoogste melkaanleg, BFG Waalkes Pp, doet exact wat zijn genomische fokwaarde destijds beloofde: +1000 kg melk uit knappe uiers, iets meer hoek in de achterbenen en wat scherper dan de gemiddelde Fleckviehkoe. Een prima stier voor de vervolgkruising met Fleckvieh.


• Gracia is de moeder van BFG Medeon PS en een typische BFG Waalkes Pp dochter. Zij heeft door een zeer persistente melkproductie een 1e lijst gemaakt van 9550kg melk met 4.41% vet en 3.51% eiwit in 305 dagen.

De perfecte stier voor de 1e kruising met Holstein heet BFG Hex Hex Pp. Hij is pinkenstier (113), geeft gemiddeld ontwikkelde dieren met veel bespiering (117) en zijn dochters starten rustig op met 28 a 30 liter daags.


• Dit is Hex Hex Pp dochter Goldhex met ruim 8000kg melk in de 1e lactatie. “Zij heeft een zeer prettig karakter en laat zich vlot melken. Ze heeft juist voor de tweede keer gekalfd en geeft alweer een dikke 40 liter daags”, aldus eigenaar Walter Bachmayer.

BFG Hardcore PP is een van de meest verkochte Fleckviehstieren in Nederland. Hardcore PP heeft een harde jeugdopleiding achter de rug maar hij ontwikkelt zich geweldig. De stier levert zeer goed sperma wat zich manifesteert in +4% bevruchting. De eerste kalveren zijn vlot geboren.


• Alles om BFG Hardcore PP is puur natuur: zijn 100% hoornloosheid en zijn geweldige spermakwaliteit.


BFG Hrdobec, de stier met die moeilijke naam. Hij heeft het fantastisch gedaan en staat in de top-3 van de meest verkochte Fleckvieh stieren in Nederland. Hrdobec heeft zijn fokwaarde voor melkproductie zelfs nog iets verhoogd.


Solution, onze top bevruchter blijft goed scoren met +7% bevruchting. En dat ondanks het feit dat Solution ook in Duitsland voornamelijk is ingezet op koeien die problemen hebben met de vruchtbaarheid. Het ki-station waar het sperma van Solution wordt ingevroren bevestigd ons nogmaals de uitzonderlijke kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma van Solution. Inmiddels zijn al heel veel koeien drachtig geworden van Solution.

 NIEUW: Maverick PP. Een waardevolle aanvulling in het 100% hoornloze aanbod is de stier Maverick PP. Een combinatie van de twee meest geprezen stiervaders van de afgelopen jaren nl. BFG Mahango Pp x Mercedes Pp. Beide stiervaders zijn grensverleggend in de ‘van nature hoornloos’ fokkerij. Maverick PP is afkomstig uit een 4e kalfs Mahango Pp koe die met twee vingers in de neus bijna 11.000kg melk geeft op een gewoon commercieel Fleckvieh bedrijf. Naast foutloze productie eigenschappen en goed exterieur brengt Maverick PP een goede bevruchting van +3%.


• Maverick PP, 100% hoornloos

NIEUW: BFG Mimas Pp. Een mooie stier met veel breedte en super fokwaarden voor uier en benen. De perfecte correctiestier voor te grote en te smalle Holsteinkoeien!


• BFG Nimas Pp

Bel voor meer informatie over de Fleckviehstieren van Bayern Genetik en hun beschikbaarheid met Arend (tel 06 1330 1075) of Christiaan (06 8117 6653).


 

Lees meer
Solution, Topscorer in bevruchting
14 juni 2024

Lees meer
Actuele Triple A lijst / mei 2024
15 mei 2024

Voor de Triple A gebruikers een actuele ge-update lijst van onze stieren met een Triple A code.

Klik hier voor de lijst.

Lees meer
Nieuws van de fokwaardeschatting april 2024
18 april 2024

Fleckvieh
✅Hokuspokus is en blijft de complete fokstier! Zowel zijn dochters als z’n index laten de kwaliteiten zien van deze stier. Inmiddels zijn de eerste dochters in Nederland 🇳🇱 aan de melk en dat ziet er top uit. Er zullen de komende maanden nog vele komen…
✅McGyver blijft het melkkanon bij fokstieren. +974 kg melk met benen 121 en uiers 128!! 

✅Walygator is de allrounder en totaal foutloos. Walygator dochters zijn zeer persistent 116.
✅Hidalgo laat een flinke stijging zien. +917 kg melk +0.02% vet en +0.01% eiwit. En dat nog steeds met een top bevruchting van +4! A2A2 en BB melk 
✅Nieuwe fokstier: BFG Sigetty
 +453 kg melk +0.02% vet en +0.12% eiwit. A2A2 en BB melk en Triple A: 651 
Niet te groot, maar wel sterk 💪 

Fleckvieh hoornloos 

✅BFG Hardcore PP blijft de meest populaire stier. Houdt zijn cijfers op hoog niveau.
✅BFG I AM PP is ook sterk gevraagd. Zijn combinatie van A2A2, PP en pinkenstier maken hem uniek! 
Beide stieren zijn vrouwelijk gesekst beschikbaar. 🚺
✅Merkel 1 PP hier zien we onderweg prachtig jongvee van. Merkel 1 PP blijft op exterieur bijzonder hoog scoren (benen 127 en uier 118) 

✅BFG Hrdobec die stier met die moeilijke naam is een populaire jonge stier. Veel melk (979 kg melk) met licht positieve gehalten. Heeft nu een bevruchtingspercentage van +4 en komt vrouwelijke gesekst beschikbaar! 

✅Nieuw: Musical Pp 🎶 klinkt als muziek in oren want kijk eens naar zijn cijfers: +964 kg melk met +0.13% eiwit. En dat met exterieur Frame 111, bespiering 114, benen 114 en uier 120! Let op: geboorteverloop 94 dus niet op pinken. 

✅Nieuw: Savery alle cijfers zeer positief! Triple A 513, A2A2 en top fitnesskenmerken 


✅Nieuw: Solution de mega bevruchter van maar liefst +12!!!
Mooie plas melk (+765) met prima exterieur (uier 120) en A2A2. Uit een zeer beste Hokuspokus moeder. 

Brown Swiss: 
Geen wijzigingen op kaart 

✅Superbrown Arrow is met 5848 dochter gestegen in melk met absoluut top exterieur! Superbrown Duplago blijft de nr 1 bij de fokstieren in Italië! 🇮🇹 

✅Superbrown Landini jonge stier met prachtige cijfers en een pinkenstier (112). Zijn Triple A: 156

Actie stieren 21 + 4 gratis
- BFG Hidalgo
- ⁠BFG Windbreaker PP
- ⁠BFG Epik
- ⁠SB Nissan 
Doe er uw voordeel mee! 👏

Lees meer
Vrolijk Pasen
29 maart 2024
Lees meer
Overname bewijst potentieel Fleckvieh
04 maart 2024

Doordat inteelt en erfelijke gebreken een groeiend probleem bij Holsteins zijn, krijgt de Nederlandse boer meer en meer interesse in kruisingen met onder andere Fleckvieh. Dat ziet nu ook CRV. Met de overname van de particuliere kruisingsorganisatie Xsires neemt de fokkerij-organisatie een verrassende afslag.

CRV was namelijk jarenlang bijzonder sceptisch over het inkruisen met Fleckvieh, ook al groeide het door Bayern Genetik geïntroduceerde ras in enkele decennia uit tot het grootste kruisingsras van Nederland.

Erkenning voor Fleckvieh

CRV erkent met deze overname duidelijk het succes van Fleckvieh en benadrukt bovendien hoe belangrijk ze het inkruisen met Fleckvieh en andere kruisingsrassen vindt. Dat is een enorm compliment voor Fleckvieh en onze veehouders! Kruisen met Fleckvieh heeft goed uitgepakt en wint richting de toekomst nadrukkelijk aan belang.

Uw partner

Bayern Genetik Nederland ziet zich met deze overname gesterkt in de koers die met de introductie van het ras in 2004 werd ingezet. We zijn uitgegroeid tot een gezonde en groeiende organisatie die prima op eigen benen kan staan. Als zelfstandige fokkerij-organisatie blijven we onze afnemers trouw door op dezelfde wijze als voorheen onze hoogwaardige Fleckvieh- en Brown Swiss-stieren te vermarkten. Dit doen we in nauwe samenwerking met de onafhankelijke ki-/inseminatie clubs. Wij gaan door met het succes van Fleckvieh en versterken ons team!

Versterk uw veestapel met Bayern Genetik, uw betrouwbare partner in Fleckvieh.


 • Heidi, 1e Fleckviehkruising met 100.000 kg melk.Levenstotaal 163.000 kg melk met 1.1 inseminatiegetal.

• Lies 256, de excellente Fleckviehkoe met 99.000 kg melk.

Bayern Genetik team Nederland blijft haar afnemers trouw.

Lees meer
Topbevruchters
21 februari 2024

Lees meer
𝗡ú 𝗴𝗲𝘀𝗲𝗸𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗿𝗺𝗮 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗿𝗻𝗹𝗼𝘇𝗲 𝗙𝗹𝗲𝗰𝗸𝘃𝗶𝗲𝗵 𝗧𝗢𝗣𝗣𝗘𝗥𝗦 𝗛𝗮𝗿𝗱𝗰𝗼𝗿𝗲 𝗣𝗣 𝗲𝗻 𝗜 𝗔𝗺 𝗣𝗣
31 januari 2024

𝗕𝗙𝗚 𝗛𝗔𝗥𝗗𝗖𝗢𝗥𝗘 𝗣𝗣 kennen we onderhand allemaal, de meeste complete hoornloze stier van dit moment met indrukwekkende cijfers voor zowel exterieur en melkvererving.

𝗕𝗙𝗚 𝗜 𝗔𝗠 𝗣𝗣 biedt een unieke combinatie van PP en A2A2. En dat ook nog eens met een gewilde Triple A code van 561 en pinkenstier!

Profiteer nu van de kans om van je beste koeien en pinken prachtige 100% hoornloze Fleckvieh kalveren te krijgen.

Wees er snel bij, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Bij een bestelling krijgt u bovendien een exclusief Bayern Genetik T-shirt cadeau.

𝗕𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹 𝘀𝗻𝗲𝗹    Bel of app met: Christiaan, tel: 06 8117 6653 of Arend, tel: 06 1330 1075.

Lees meer
*Nieuwe 100% hoornloze stier BFG I AM PP bij Bayern Genetik*
24 november 2023

BFG I AM PP staat nog niet op de website/ stierenkaart maar inmiddels zijn de eerste rieten van deze hoornloze topper beschikbaar.

Waarom BFG I AM PP?

Er komt steeds meer vraag naar 100% hoornloze stieren in Nederland. En dat deze stier uitstekend past voor de Nederlandse veehouder…. Dat is duidelijk!



Een mooie aanvulling op ons hoornloze assortiment.

BFG I AM PP (IQ PS x WOOKIE Pp) heeft een mooie afstamming en komt uit het eigen fokprogramma van Bayern Genetik.

Met +625 kg melk +0.05% vet en +0.01% eiwit laat hij mooie plussen zien in z’n melkvererving, maar wat I AM PP echt uniek maakt zijn toch wel zijn fitness en exterieur kenmerken.

Alle Fitnesskenmerken ruimschoots boven de 100 met enkele uitblinkers als geboortegemak 113 (Pinkenstier), dochtervruchtbaarheid 107, melkbaarsnelheid (melkbaarheid) 107 en uiergezondheid 112.

En zijn exterieur kenmerken?

Frame: 117
Bespiering: 119
Benen: 107
Uier: 114

We kunnen van BFG I AM PP verwachten dat zijn nakomelingen lange, brede en zware dieren worden. Zijn uierprofiel valt met name op. Strakke vooruiers en een perfecte score voor uierdiepte (112) Daarbij zijn de spenen iets langer en dikker dan gemiddeld, prima speenplaatsing voor en achter. Kortom, echte robotuiers!!

BFG I AM PP heeft een Triple A code van 561 en vererft A2A2 melk. Een totale foutloze stieren die alles maar dan ook echt alles heeft!! en dat voor een scherpe prijs € 22,-.

Zorg dat je I AM PP naast onze andere hoornloze toppers zoals HARDCORE PP, INSTRUMENT PP, MERKEL 1PP, VIKINGS PP, VULPI PP ect ect in het vat krijgt.

Lees meer
𝗞𝗮𝗹𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲𝗸𝗷𝗲𝘀
21 november 2023

  

Dit mooie Venturakalf wordt warm gehouden door een Bayern Genetik kalverdekje. Wil jij ook zo’n mooi kalverdekje? Bel dan Christiaan, tel: 06 8117 6653.

Lees meer
Fleck Friday
21 november 2023

Lees meer
Fleckviehstier Winral is de meest duurzame over alle rassen
11 september 2023

 

Fleckviehstier Winral is de meest duurzame over alle rassen

54% van de BFG Winraldochters nog productief in 5e lactatie.

De Fleckviehstier BFG Winral is de stier met het hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen in Nederland. Zijn volle broer BFG Waldhoer volgt op korte afstand. BFG Rijeka is de runner up met dezelfde cijfers als Winral.

De NVO (de onafhankelijke Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie) bracht het grote nieuws naar buiten: de Fleckviehstier BFG Winral brengt de koeien met de langste levensduur over alle rassen. Maar liefst 54% van de Winraldochters zijn nog in productie tijdens de 5e lactatie. Dat is meer dan het dubbele van het Nederlandse gemiddelde. Een geweldige prestatie! Van alle Nederlandse koeien is 25% nog in productie tijdens de 5e lactatie.

Winral leeft niet meer en was in gezamenlijk eigendom van Bayern Genetik en KI-Bauer Wasserburg. Winral is op 1 december 2006 geboren. De stier heeft nog steeds super fokwaardes voor laatrijpheid (121) en uiergezondheid (120). De moeder van Winral, Sonja, is gefokt door Franz-Xaver Waldhör uit Beieren. Sonja had een levensproductie van 121.680kg melk.


• BFG Winral, de stier met het hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen

Ongekende vitaliteit

De praktijk leert dat de Winraldochters met name opvallen door hun vitaliteit. Bij de familie Eggink in de Gelderse Achterhoek hebben ze daar ervaring mee. “Koe 1825 is zo’n vitale Winraldochter. Ze heeft 6x gekalfd en bracht 3x 1 kalf, 2x een tweeling en 1x een drieling. Inmiddels is ze drachtig van weer een tweeling. Niet dat we blij zijn met meerlingen maar deze koe kan het aan. Ze is topfit, zeer vruchtbaar en produceert onopvallend een mooie plas melk. Zo gaat het met alle vijf Winraldochters die op ons biologische bedrijf gekalfd hebben. Ze zijn er allemaal nog. Ze vallen niet op. En dat zijn meestal de beste koeien”, aldus Henk Jan en Nienke Eggink.

Waldhoer en Rijeka, nog twee toppers voor levensduur

Dicht achter Winral staat, in het klassement met de hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen, zijn volle broer BFG Waldhoer. De stier Waldhoer heeft een aanhoudingspercentage van 43% voor zijn dochters in de 5e lactatie. Dit is 18% meer dan het landelijke gemiddelde. Waldhoer is door Bayern Genetik veel verkocht als pinkenstier.

Als runner up in het duurzaamheidsklassement van de NVO valt de Fleckviehstier BFG Rijeka op. De dochters van Rijeka zijn nog jonger, maar hebben exact dezelfde aanhoudingspercentage in de 3e lactatie als de Winraldochters nl. 75%. Dat is maar liefst 20% hoger dan het landelijke gemiddelde. Geen enkele Holstein/Jersey/Brown Swissstier in het duurzaamheidsklassement van NVO komt hier in de buurt. Rijeka komt ook uit een heel duurzame koefamilie. Overgrootmoeder Liebe is de oudste koe van Duitsland en inmiddels 25 jaar. Van Rijeka is nog sperma beschikbaar bij Bayern Genetik.

• Koe 1825, V. BFG Winral. Ze heeft 6x gekalfd en 10 kalveren gebracht. “Ze is topfit, zeer vruchtbaar en produceert onopvallend een mooie plas melk. Deze koe kan het aan”.


• Koe 1922, V. BFG Winral. “Ze is 5e kalfs en je hebt er geen omkijken naar. Zo zijn al onze Winraldochters”.

Lees meer
Open avond familie Meester Muiden
29 juni 2023

Lees meer
𝗚𝗿𝗼𝗲𝗶𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗵𝗼𝗼𝗿𝗻𝗹𝗼𝗼𝘀
23 januari 2023

Bayern Genetik is pionier en voorloper in de hoornloos fokkerij. Thomas Pfaller, de fokkerijspecialist van Bayern Genetik, vertelt hierover het volgende. “In 1975 is voor het eerst het hoornloos gen ontdekt bij Fleckvieh. Bayern Genetik was hier direct bij betrokken. Vanaf 2000 werden de eerste ‘van nature hoornloos’ Fleckviehstieren aan de ki verkocht. Sinds 2010 hebben we zeker 280 hoornloze stieren aangekocht en getest. De 50% hoornloze stieren (met Pp en PS achter hun naam) hebben inmiddels dezelfde kwaliteit als de gehoornde stieren. De 100% hoornloze stieren zitten daar dicht achter en zijn het populairst. De meest verkochte stieren zijn Vulpi PP, Ingmar PP, Vikings PP en Rose PP”.

In het Duitse werkgebied van Bayern Genetik wordt 60% van de 1e-ste inseminaties uitgevoerd met sperma van hoornloze stieren. BFG Vulpi PP is een van de meest verkochte stieren.

Bekijk hier het aanbod van hoornloze stieren in Nederland: https://www.bayerngenetik.nl/stierenaanbod/hoornloos

Lees meer
𝗙𝗹𝗲𝗰𝗸𝘃𝗶𝗲𝗵 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗲𝗹𝗸𝗲 (𝗛𝗼𝗹𝘀𝘁𝗲𝗶𝗻)𝗸𝗼𝗲 𝗱𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁𝗶𝗴
20 januari 2023

“Ik gebruik nu regelmatig een goede bevruchter van Fleckvieh als ik mijn koeien niet drachtig kan krijgen. Zo heb ik een paar dochters van de Fleckvieh stier Innichen (bevruchting +9) lopen die het best doen”, aldus Wardy van Balen. “Destijds ben ik begonnen met Fleckvieh toen ik van een zeer een melkrijke Jester nog graag een vaarskalf wilde. Daar is Wassenaar 356 uit voortgekomen. Wassenaar 356 maakte onlangs de 100.000kg melk vol in 7 lactaties. Haar gemiddelde 305 dagen productie is 14.100kg melk met LW 117. In tegenstelling tot haar moeder is Wassenaar 356 wel heel vruchtbaar. Ze had maar 9 inseminaties nodig voor 8 drachtigheden”.


• 1e kalfsdochters van de top bevruchter BFG Innichen geeft 34kg


• 1e kalfsdochter van de top bevruchter BFG Innichen geeft 37kg


• BFG Innichen

Meer info over BFG Innichen of bestellen: https://www.bayerngenetik.nl/stierenaanbod/200/innichen

Lees meer
Eerste hoornloze honderdtonner in Nederland
17 januari 2023

Bayern Genetik pionier “hoornloos” fokkerij

De koe Wassenaar 356 van maatschap van Balen vestigt maar liefst twee records tegelijk: ze is de eerste ‘van nature hoornloze’ Fleckviehkoe in Nederland die meer dan 100.000kg melk heeft gegeven. Bovendien is zij de honderdtonner met de hoogste dagproductie, nl.: 43kg melk/dag. Wassenaar 356 maakte de honderd ton melk vol in 7 lactaties, waarbij ze een gemiddelde 305 dagen productie realiseerde van 14.100kg melk met lactatiewaarde 117.

Super vruchtbaar en 70 liter daags

Wardy van Balen realiseert zich dat hij een bijzondere koe op stal heeft staan. Hij is dan ook vol lof over haar. “Destijds kon ik de moeder van Wassenaar 356 niet drachtig krijgen, terwijl ik er nog graag een vaarskalf van wilde. Daarom gebruikte ik de Fleckviehstier Ralmes PS die bekend stond als een zeer goede bevruchter. Nou, daar is Wassenaar 356 uit voortgekomen. Het is een hoornloze koe met een prima bespiering en een heel fijn karakter. In tegenstelling tot haar moeder is Wassenaar 356 wel heel vruchtbaar. Ze had maar 9 inseminaties nodig voor 8 drachtigheden. Daarvan bracht ze 5x een tweeling. Desondanks gaf ze regelmatig tot wel 70 liter daags. Deze koe heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd”.

Hoornloos met stompjes

Wassenaar 356 voldoet tot in detail aan het verervingspatroon van Ralmes PS. PS betekent dat 50% van de kalveren “van nature hoornloos is met stompjes”. Waar bij andere koeien de horens staan, zitten bij Wassenaar 356 twee hoornachtige oneffenheden. Deze “stompjes” zijn echter niet vergroeid met de schedel, maar zitten vast aan de huid. Je kunt de beide stompjes dan ook met de vinger op-en-neer bewegen. De koe kan ze niet gebruiken als wapen of andere koeien ermee verwonden. Wassenaar 356 hoefde dan ook niet onthoornd te worden.

Groeiende belangstelling “hoornloos fokkerij”

Bayern Genetik loopt voorop in de “van nature hoornloos” fokkerij bij Fleckvieh. Thomas Pfaller, de fokkerijspecialist van Bayern Genetik, vertelt hierover het volgende. “In 1975 is voor het eerst het hoornloos gen ontdekt bij Fleckvieh. Vanaf 2000 werden de eerste ‘van nature hoornloos’ Fleckviehstieren aan de ki verkocht. Sinds 2010 heeft Bayern Genetik zeker 280 hoornloze stieren aangekocht en getest. De 50% hoornloze stieren (met Pp en PS achter hun naam) hebben inmiddels dezelfde kwaliteit als de gehoornde stieren. De 100% hoornloze stieren zijn echter het populairst. De meest gebruikte stieren zijn dan ook Vulpi PP, Ingmar PP en Rose PP”. In het Duitse werkgebied van Bayern Genetik wordt 60% van de 1e-ste inseminaties uitgevoerd met sperma van hoornloze stieren”.


De stier BFG Ralmes PS bracht in Nederland de eerste ‘van nature hoornloze’ Fleckviehkoe met meer dan 100.000kg melk.


Wassenaar 356 voldoet in alle opzichten aan het verervingspatroon van Ralmes PS. Ze is zeer melkrijk, ze is van nature hoornloos met twee stompjes.


Waar bij gehoornde koeien de hoorns met de schedel zijn vergroeid, heeft Wassenaar 356 twee stompjes die aan de huid vastzitten. De koe hoefde dan ook niet onthoornd te worden.

Lees meer
Modern dubbeldoel groeit en groeit…
20 december 2022

 

Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zijn de drie belangrijkste Fleckvieh fokkerijlanden. De Fleckviehstieren zijn vergelijkbaar door dezelfde basis en de fokwaarden zijn stabiel. De belangstelling voor het moderne dubbeldoelras Fleckvieh groeit sterk door de ruime keuze. De spermaverkoop stijgt steeds meer Fleckvieh fokvee wordt geïmporteerd uit het zuiden van Duitsland en op de beurzen verdringen de mensen zich om de Fleckvieh kalveren. Gaat Nederland weer een dubbeldoel land worden? Het lijkt er sterk op!

Hokuspokus, meest gevraagd en ook superbevruchter

De meest complete Fleckvieh fokstier is zonder twijfel Hokuspokus. Naast een record aantal 1e inseminaties, blijkt de stier ook een top spermaproducent. Zijn bevruchtingscijfers (+2) zijn, ondanks de enorme vraag, alleen maar gestegen. Daarnaast leveren de 619 Hokuspokus dochters stijgende fokwaarden voor dochtervruchtbaarheid (115) en uiergezondheid (113). De melkproductie is uitstekend en de gehalten blijven maar stijgen. Het exterieur en dan met name de uiervererving (126) laat niets te wensen over. En wat tot slot belangrijk is: Hokuspokus kan op Holstein en op Fleckvieh kruislingen ingezet worden. Hokuspokus is een fenomeen!

Ramon, de hoogste stier in Tsjechië

“Ongekend, zoals de Ramon dochters presteren”, zegt Michal Basovnick, de jonge directeur van de Tsjechische ki-organisatie Impuls. “Sinds de Ramon dochters aan de melk zijn, zijn de fokwaarden al 3x naar boven bijgesteld.

Gehaltestieren hebben de voorkeur



• BFG Serval

Ook bij Bayern Genetik zijn stieren met dure melk het populairst. Stieren met hoge vetgehaltes zoals Vlaturo (+0.48%), Ventura (+0.22%), Sisyphus (+0.25%) en Serval (+0.38%) worden dan ook veel verkocht.

Lees meer
Nieuwste Triple A lijst
20 september 2022

 

Klik op de folder voor pdf van dezeTriple A codes.

​​​​​​​

Lees meer
Koei'n Kiek'n in België
14 september 2022

Op vrijdag 16 september is er Koei'n Kiek'n op het biologische melkveebedrijf van de familie Hanf in Büllingen (België).

Onze collega fokspecialist Thomas Pfaller uit Beieren zal aan de hand van enkele voorbeeldkoeien deze dag vertellen over het fokdoel van Bayern Genetik.

U bent van harte welkom op deze dag.


   
    

Lees meer
Annie 221, Fleclvieh koe van ’t jaar
12 september 2022

Annie 221 van de familie Harbers-Ruesink is uitgeroepen tot Fleckvieh koe van ‘t jaar 2022. Zowel de vakjury als het publiek koos voor deze 2e kalfs BFG Westland dochter.

Op vrijdag 9 september organiseerde het Fleckvieh Stamboek in samenwerking met Bayern Genetik de finale van de Fleckvieh verkiezing op het erf van de familie Harbers-Ruesink. Na een voorselectie door de jury, bleven drie finalisten over. Naast Annie 221 waren dat Kelly 42 (v.BFG Ilja) van de familie Kamphuis uit Vroomshoop en de 8ekalfs Lucie 103 (v. BFG Round Up) van de familie Kroezen uit Silvolde. De uitslag was zowel bij de vakjury als bij het publiek gelijk. Annie 221 eindigde als eerste, respectievelijk gevolgd door Kelly 42 en Lucie 103 op plek 2 en 3.

Zowel Fleckvieh als Red Holstein

• Annie 221, V. BFG Westland, van de Fam. Harbers-Ruesink werd Fleckvieh koe van ’t jaar.

Annie 221 (v. BFG Westland) is een fraai gebouwde Fleckviehkoe die haar beste melkproductie combineert met een goede bespiering en goede vruchtbaarheid. Annie 221 wordt in de 2e lactatie voorspeld op 12.090kg melk met 5.32% vet en 3.40% eiwit. Lactatiewaarde 123. Het familiebedrijf van de familie Harbers - Ruesink in het Gelderse Borculo kenmerkt zich door de grote passie voor fokkerij. Op het melkveebedrijf met 150 koeien wordt zowel Fleckvieh als Red Holstein gebruikt, wat resulteert in een zeer fraaie en robuuste veestapel. Naast de bekendmaking van de Fleckviehkoe van het jaar, was er een bedrijfsbezichtiging. “Boer” Koos Cromwijk was uitgenodigd als spreker en hield een genuanceerd maar indrukwekkend betoog over de actuele positie van de agrarische sector.

 

 

Lees meer
Liebe is de oudste Fleckviehkoe ter wereld
05 augustus 2022

Op zondag 31 juli is Liebe 27 jaar geworden. Liebe is inmiddels met afstand de oudste Fleckviehkoe ter wereld en ze is nog steeds productief. Want op 17 mei jl. heeft Liebe voor de 23e keer gekalfd. Daarmee is Liebe een levende legende en het lichtend voorbeeld van de kracht en vitaliteit van het Fleckviehras. Haar kleinzoon BFG Rijeka treedt in haar voetsporen en draagt de levensduur genen over aan zijn duizenden nakomelingen.

Kleinzoon BFG Rijeka is erfgenaam van de vitaliteit van Liebe.


• Liebe is met 27 jaar de oudste nog productieve Fleckviehkoe ter wereld.
                                                                                               Foto: Friedrich Wiedenmann

Lees meer
Wat een gave koe!
22 juli 2022

Koenr 33 heet Jannie 5313 en ze staat bij de familie Vlastuin symbook voor de ontwikkeling van de veestapel en het bedrijf. De legkippen worden al biologisch gehouden, nu volgen de melkkoeien. “We gaan biologische melk produceren met Fleckvieh. Dat geeft zekerheid en duurzaamheid”, aldus de familie Vlastuin. Jannie produceerde gemiddeld 31.5kg melk/dag en haar tkt lag altijd tussen de 300 en 360 dagen. Complimenten voor dit mooie familiebedrijf.



• De puntgave 100.000 kg melk Fleckvieh koe Jannie 5313 met de familie Vlastuin

Lees meer
Zomeractie 2022
20 juli 2022

Lees meer
‘Fleckvieh koeien worden hier oud’
18 juli 2022

“Het is een hele makkelijke koe, behalve als je haar een halster op wilt zetten. Cato gaat graag haar eigen gang”, zegt Joop Hanselman. Cato 133 (V. BFG Manitoba) is de 3e 100-tonner op dit bedrijf en is nog puntgaaf. “Slechts 1x heb ik haar drooggezet met droogzet penicilline. Fleckvieh doet het hier prima en levert bovendien veel oudere koeien”.

• Cato 133 wilde niet heel graag op de foto. Daarom riep Joop Hanselman de hulp in van zijn buurjongen Toon. 

Lees meer
Mooie afsluiting
15 juli 2022

“Geld is belangrijk maar niet het allerbelangrijkste. Pia is toch wel de ultieme bekroning op ons werk. Op 14-jarige leeftijd heeft ze meer dan 100.000kg melk geproduceerd. En ze is de mooiste koe van allemaal. Dat geeft voldoening, voor mooie koeien ben je graag boer”, aldus Erna en Anton Vink.

Lees meer
De aller aller hoogste Fleckvieh stier
13 juli 2022

De aller aller hoogste Fleckvieh stier van dit moment: BFG HIGHNESS - GZW 150

Nu zeer beperkt beschikbaar voor Nederland

BFG HIGHNESS heeft een GZW van 150 en is daarmee de aller hoogste beschikbare Fleckvieh stier van dit moment. Deze stier heeft een hele hoge melkaanleg maar ook op fitness kenmerken en vlees kenmerken scoort die geweldig.

BFG HIGHNESS is een Helikon x Mandrin. De moeder van de stier gaf in haar eerste lactatie al 10901 kg melk in de 305 dagen. De stier is nu enkele weken in productie en de vraag is enorm groot. In de zuivere populatie wordt hij sterk ingezet want een GZW 150 is uniek!

Wij hebben voor Nederland ook enkele rietjen weten te bemachtigen. Voor de echte liefhebber wees er snel bij!

BFG Highness is A2A2 en kan met een geboorteverloop van 117 prima ingezet worden op pinken.

+ 1.140 kg melk, +0,07% vet, -0,01% eiwit

Maximaal 15 dosis per veehouder.


• BFG Highness


• Miriam, zuster BFG Highness

Lees meer
Uit het geboorteland van Fleckvieh: Pippi
11 juli 2022

Pippi is een Fleckviehkoe zoals je die wenst; topfit en super in conditie ondanks 38 liter/dag, beste benen, een strak uier dat zich goed laat wegmelken, gezonde melk met 4.30% vet en 3.73% eiwit. Nog wensen? Ja, een witte kop zou haar “rond, blond en gezond” maken.

Lees meer
Hallo Bayern Genetik, 
06 juli 2022

Hoe gaat het bij jullie? Hier downunder alles goed. Fleckvieh begint steeds harder te lopen, vooral in het oosten van het Noorder Eiland. Heb daar vorig jaar ook vaarzen verkocht die het erg goed doen.

We zijn totaal uitverkocht. Het is moeilijk om sperma binnen te halen vanwege de speciale veterinaire eisen. Deze zomer komen we weer naar Nederland. Gaan jullie nog ergens “Koei’n Kiek’n”? Lijkt me leuk weer ff wat Fleckvieh lucht op te snuiven.

Groeten van Willy Leferink uit Nieuw Zeeland.


• Willy Leferink is melkveehouder en Fleckvieh pionier in Nw Zeeland.

Lees meer
Weer Rijeka!
04 juli 2022

Wat geeft die stier toch beste koeien. Hier de 2e kalfs Rijeka dochter Lone 1 van de fam. Van den Boom. Ze sierde de voorplaat in december. Nu 250 dagen aan de melk en alweer goed in conditie. Wordt voorspeld op 12.690kg melk in 305 dagen.

Lees meer
Vrouwelijk gesekst sperma van vleesstier Booroola Pp
01 juli 2022

Van de vleesstier Booroola Pp is er vrouwelijk gesekst sperma verkrijgbaar. Booroola is een uitmuntende exterieur vererver. Naast goede bespiering en lengte in de koeien geeft hij ook super benen.

Vraag Christiaan of Arend naar de aantrekkelijke geprijsde voorwaarden.

Lees meer
Zware koeien herken je ook als ze liggen.
29 juni 2022

Twee echte dubbeldoelkoeien in een prachtig decor.

Lees meer
Fleckvieh show,maar dan anders…
27 juni 2022

Fleckvieh ki-organisatie Impuls uit Tsjechië is een jonge en dynamische organisatie. Met Bayern Genetik werkt Impuls aan een fokprogramma. Samen met 6 landbouwscholen organiseerde Impuls een nieuwe vorm van Fleckvieh show. Daarbij vielen de Magnum dochters op door veel melk en beste benen.


• Magnum dochters, zeer melkrijk en uitstekend exterieur.

Lees meer
Bak van een koe
24 juni 2022

Koenr 42 is een 5e kalfs Fleckvieh. Op basis van hoofdzakelijk ruwvoer groeide ze gestaag door naar ruim 10.000kg melk in 305 dgn. En daarbij bleef ze gezond en vruchtbaar. Met een gemiddelde tkt van 378 dagen zorgt ze bijna elk jaar voor navolging of een duur stierkalf. En ondertussen heeft de boer nog een waardevolle ‘bak van een koe’ in de wei lopen.


Foto: Judith Katerberg

Lees meer
Samen sterk
23 juni 2022

Wat een geweldig signaal van eendracht en solidariteit werd in Stroe tentoon gespreid. Boeren, burgers en buitenlui waren met tienduizenden naar het midden van het land gekomen om de onrechtvaardige plannen van het kabinet te veroordelen. Laat één ding duidelijk zijn geworden: boeren zijn niet het probleem maar de oplossing van het platteland.

Lees meer
Waar gaat dit eindigen?
21 juni 2022

Al zou je het niet zeggen, ook dit is een Fleckvieh import. Weliswaar met een vleugje Holsteinbloed en nu volledig de jas uit. Met 55 liter daags en 123 lactatiewaarde is ze druk bezig geld voor haar baas te verdienen.

Lees meer
Drama in de Alpen
15 juni 2022

De Alpen regio is een fraai natuurgebied  en geliefd bij wandelaars. Het heeft iets indrukwekkends. Maar de boeren kennen ook de schaduwkant: het vee op de Alpenweiden loopt altijd gevaar. De natuurlijke vijanden zijn de wolf en de beer, het weer dat in korte tijd kan omslaan en de soms zeer steile rotswanden. Deze zijn levensgevaarlijk. Melkveehouder Hannes Horterer uit Traunstein kan erover meepraten. “Op pinkstermaandag hebben we ons jongvee naar de Alm gebracht. Enkele dagen later zijn 8 pinken verongelukt. Waarschijnlijk zijn ze in paniek voor een wolf gevlucht. Ze zijn door drie prikkeldraad versperringen gerend en toen van een ca 80 meter steile rotswand naar beneden gestort”. De dieren zijn door een helikopter geborgen. Er vind nog onderzoek plaats naar de oorzaak. Maar enkele dagen eerder was in deze omgeving een wolf opgedoken.

De Alpenweiden lijken zo mooi maar kunnen levensgevaarlijk zijn.

Lees meer
Open Dag in Dieverbrug
14 juni 2022

Morgen woensdag 15 juni is er een Open Dag bij Familie Aalbers in Dieverbrug!

Je kunt hier een kijkje nemen achter de schermen van hun biologisch melkveebedrijf en om 14:00 wordt koe Betsy (Vader BFG Waterberg) gehuldigd voor haar geweldige prestaties.

Iedereen is welkom van 10:00 tot 16:00 uur!

Bayern Genetik is ook aanwezig op deze Open Dag, voor vragen staan wij voor u klaar.

Lees meer
Hier heb je er weer eentje van good old Round Up.
13 juni 2022

Hier heb je er weer eentje van good old Round Up. Tweedekalfs, best kruis en geeft met twee vingers in de neus 12.000kg melk. Wie zei dat een goede melkkoe scherp moet zijn? Magere koeien zijn niet sexy!

Lees meer
Gewoon een goede functionele koe
10 juni 2022

Gewoon een goede functionele koe. Het hoeven niet allemaal modellen te zijn, als ze maar doen wat ze moeten doen. Vader BFG Waldbrand, 2e kalfs na tkt van 382 dagen. Wordt voorspeld op 9454 kg melk met 4.70% vet en 3.56% eiwit.

Lees meer
NIEUW: BFG Rose PP, hoornloos en A2A2
07 juni 2022

Net als de stieren Ingmar PP, Vulpi PP en Vikings PP die allemaal beschikken over A2A2 in combinatie met 100% hoornloos PP is er nu ook ROSE PP.

ROSE PP is een jonge allround stier. Met + 513 kg Melk +0.01% vet en +0.09% eiwit en goede fitness eigenschappen voor met name uiergezondheid/mastitis.

Ook voor uier zijn de verwachtingen hoog door met name veel lengte in het voor- als achter uier en een mooie speenplaatsing.

En…. de moeder van ROSE PP heeft een mooie plas melk met 3.95% eiwit. De grootmoeder van Rose PP heeft 3.99% eiwit over alle afgesloten lijsten!

Meer info over BFG Rose PP klik hier.

Lees meer
De True Type Fleckvieh koe van Hans
01 juni 2022

“Zij is voor mij het ideale type koe”, zegt Hans Kroezen. “Zij is onopvallend. Pas toen ik in de papieren keek kwam ik erachter dat ze al 8 keer gekalfd heeft. Je ziet haar maar 3 keer per jaar, als ze afkalft, als ze tochtig is en als ze geïnsemineerd wordt. Zo moesten ze allemaal zijn. We hadden haar uier en de kop een beetje geschoren omdat we haar hebben opgegeven voor de ‘Fleckvieh koe van ’t jaar’ verkiezing. Ik ben benieuwd naar het resultaat, maar voor mij verandert dat niets aan mijn mening: Lucie is mijn True Type Fleckvieh koe”.

Lees meer
Atletische spierbundel met korte tkt
30 mei 2022

Deze grijze Rijeka dochter oogt als een ruwe diamant die nog gepolijst moet worden. Ze is atletisch gebouwd, straalt kracht uit en heeft een functioneel uier waaruit dure melk komt: 4.85% vet en 3.75% eiwit. De veehouder kiest ook in dit geval voor de beproefde strategie bij Fleckvieh vaarzen: zorg dat ze zo spoedig mogelijk voor de 2e keer afkalven. Want Fleckvieh start rustig, pas vanaf de 2e lactatie laten ze productiestijging zien. En dus kalft deze atletische spierbundel precies 11 maanden na de 1e afkalving. Verwachte tkt: 335 dagen.

Lees meer
“Wat een beste kalveren”
13 mei 2022

Bij de familie De Borst wordt al jarenlang Fleckvieh gebruikt, en dat naar volle tevredenheid!

Bij het laatste bezoekje aan het familiebedrijf vielen een aantal kalveren in het bijzonder op …de Majestix PS kalveren!

Wat een lange en brede kalveren zijn het met knetterbest beenwerk! Het duurt nog even voordat ze aan melk komen in Nederland maar het begin lijkt goed. Dit geeft het volste vertrouwen.

“We hebben Majestix PS op de pinken gezet en de kalveren worden zonder hulp geboren”, aldus Jan de Borst. “En de meeste zijn hoornloos”.

Meer informatie over Majestix PS klik hier.

Lees meer
Bayern Genetik op de beuurs Agridagen in België
13 mei 2022

Bayern Genetik is aanwezig op de Agridagen in Ravels in België. Bezoek onze stand 5251 en laat u informeren wat Fleckvieh voor uw bedrijf kan betekenen.

Lees meer
Bayern Genetik op de Nutrifair in Denemarken
13 mei 2022

Bayern Genetik is aanwezig op de Nutrifair in Denemarken. Bezoek onze stand A1300 en laat u informeren wat Fleckvieh voor uw bedrijf kan betekenen.

Lees meer
55 liter daags en toch een goede conditie
13 mei 2022

Op ons bezoek aan verschillende Fleckvieh bedrijven in Tsjechië vielen we van de ene verbazing in de andere. We kwamen op beste bedrijven met uitstekend management waar koppels koeien van 400 stuks tot 800 stuks melkproducties realiseerden van meer dan 9000kg melk met behoud van conditie/diergezondheid en top vruchtbaarheid. Als voorbeeld wil ik je deze 4e kalfs Valuta dochter laten zien met 55 liter melk daags. En drie keer van de 1e inseminatie drachtig!


• Valuta dochter

Lees meer
* NEW NEW NEW * SUPERBROWN ASOS
11 mei 2022

Half broer van de wereldberoemde SUPERBROWN ARROW die tevens nog steeds beschikbaar is!

Superbrown Asos is een waardevolle nieuwkomer bij Bayern Genetik. ASOS dochters hebben extreem best exterieur met knetterbeste benen in combinatie met een prima melkvererving en gehalten!

+766 kg melk +0.13% vet +0.05% eiwit

Frame 113
Kruisbouw 111
Benen 134
Uier 121

aAa code 156

A2A2 & BB

Voor meer informatie: klik hier.


• Dochter Superboown Asos


• Moeder Superbrown Asos


• Superbrown Asos

 

Lees meer
Graskoe gaat het efficiëntst met eiwit om
09 mei 2022

Koeien op een volledig grasrantsoen maken ruim 3,5 kilo eetbaar eiwit van iedere kilo eetbaar eiwit die ze opnemen. Ze produceren dus veel meer humaan eetbaar eiwit in de vorm van melk en vlees dan dat ze zelf vreten.

Dit komt naar voren uit een berekening door het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO.

Koeien die een intensief maisrantsoen krijgen, aangevuld met hoogwaardig eiwit, hebben eetbaar-eiwitefficiëntie van 1,26. Voor koeien op een intensief grasrantsoen ligt dit kengetal op 1,81. Vleesvee op een extensief grasrantsoen haalt een eetbaar eiwitefficiëntie van 1,72. Vleesvarkens zitten op 1,36 en leghennen zitten op 1,30. Dat is hoger dan dat van de als efficiënt te boek staande vleeskippen (0,96). Bron: Veeteelt.

• Melkkoeien die weiden produceren het efficiëntst eiwit in de vorm van melk en vlees

Lees meer
In recordtijd over de streep
06 mei 2022

Een zeer opmerkelijke prestatie leverde de BFG iliondochter Alette van Gerrit Hiddink. In amper 2400 dagen produceerde zij 100.000kg melk. Dat betekent 41.7 kg melk/dag en gemiddeld 12.715kg melk per lactatie met een lactatiewaarde van 114. “Alette is een sterke koe met een goed uier en beste benen. Ze heeft de jas wel uit, maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat ze verschillende tweelingen heeft voortgebracht. Desondanks heeft ze toch nog een tussenkalftijd van 385 dagen. Best een bijzondere koe”, aldus een tevreden boer.

Lees meer
“De mooiste van allemaal”
06 mei 2022

“Pia is de ultieme bekroning op ons werk. Op 14-jarige leeftijd heeft ze meer dan 100.000kg melk geproduceerd. En ze is de mooiste koe van allemaal. Dat geeft voldoening, voor mooie koeien ben je graag boer”. 

• Erna en Anton Vink met Pia, de 100-tonner die een mooie afsluiting vormt van hun leven als boer en boerin.

Lees meer
Biologische koeien genieten van voorjaar in Drenthe
05 mei 2022

Bij melkveehouder van Dijk in Drenthe genieten de ongeveer 200 koeien van het verse gras. Onlangs is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch. "De melkgift is nu wel iets lager dan voorheen maar je moet kijken wat er onderaan de streep overblijft en daar ben ik tevreden mee, ik denk dan ook dat Fleckvieh perfect bij mijn bedrijfssysteem past" aldus Alfons.

Lees meer
Doorbreek het inteelt virus met Fleckvieh
02 mei 2022

Boer Lammersen heeft gedaan wat wij al langer adviseren; zet één of twee keer een robuuste Fleckvieh stier op een scherpe Holstein koe. Dan heb je geen gezondheidsproblemen meer vanwege inteelt en je geeft de koeien extra kracht. Daarna kun je doorgaan met Fleckvieh of weer een passende Holstein stier gebruiken.

Hier zie je een mooi voorbeeld van het resultaat. Mieni 93 is een dochter van de HF stier Talentino (KI Kampen) en haar moeder was de Fleckvieh stier BFG Don Juan. Mieni 93 heeft net een week geleden voor de 6e keer gekalfd. In haar 5e lijst produceerde ze 11.582kg melk met 4.36% vet en 3.83% eiwit. 112LW. Een beste productie. Wat ons betreft past op deze koe nog wel een keer een Fleckvieh stier. BFG Mahango Pp bijvoorbeeld voor de kruisligging. Maar smaken verschillen.

Lees meer
Alle goeie dingen in drie
28 april 2022

Drie bakken van koeien staan tevreden van het malse voorjaarsgras te vreten. Volgens boer Gerrit is dit dé manier om geld te verdienen in de melkveehouderij. “Veel ruwvoer, zo min mogelijk trammelant en een veestapel die één jaar ouder is dan gemiddeld. Dus de kosten laag houden en toch bijna 30 liter/koe/dag melken. Oh ja, ik was de hoge opbrengst van de verkochte koeien nog vergeten te vermelden. Dit is een simpel en rendabel recept”.

Lees meer
Bijzonder kleurtje
22 april 2022

Sommige kruisingen leveren wel een heel bijzondere kleur op. Zoals dit kalfje uit een combinatie van Waldhoer x Etoscha. Hoe zou je deze kleur willen noemen? Lichtgrijs? In ieder geval is het een zeer vitaal kalf dat dartel door het hok rent. Weer eens wat anders zullen we maar zeggen. In ieder geval; kruisen met Fleckvieh verveelt nooit!

Lees meer
Blaarkop bedrijf gebruikt ook Fleckvieh
20 april 2022

Deze foto maakten we op een mooi biologisch melkveebedrijf met blaarkoppen. De veehouder gebruikt ook Fleckvieh “voor een andere bloedvoering en om het blaarkop type in stand te houden”. Hiervoor komen stieren met veel kleur en oogpigmentering in aanmerking zoals BFG Serval en BFG Rijeka. Wij zijn er trots op dat ons Fleckvieh ook hier een bijdrage aan kan leveren.

Meer info over de stier BFG Serval kilk hier.




• De stier BFG Serval geeft kleur aan de Nederlandse koeien

Lees meer
En weer een Rijeka
19 april 2022

Vol trots is wordt hier weer een Rijeka dochter getoond.

Ondertussen is Rijeka de stier waarvan we de meeste foto’s en reacties van gebruikers hebben mogen ontvangen.

Tevreden boeren die vol enthousiasme laten zien waarom ze destijds met Fleckvieh zijn begonnen.

En het mooie van dit alles is….. dat Rijeka nog beschikbaar is en steeds opnieuw besteld wordt.

Zolang de voorraad strekt, want in andere landen hebben ze nu Rijeka ook ontdekt.

Zie ook de video https://youtu.be/yYye7-BDsZ0


Foto: Judith Katerberg

Lees meer
Super fit en toch al 15 jaar
15 april 2022

“Annie is super fit en gaaf. Als je haar ziet lopen zou je niet zeggen dat ze al 100.000kg melk gegeven heeft. Haar uier zit nog op de hak, het celgetal is laag en ze geeft nog 30 liter daags. Zij is de eerste 100-tonner op ons biologisch melkveebedrijf”, vertelt ons Egbert Zorgdrager. En inderdaad, we zien een onverslijtbare koe, met stevige spenen en een gemiddelde lactatiewaarde van 110. Vader BFG Ruap bevestigt hier zijn faam als ‘koeienmaker’.

• De 15jarige Annie 29 met Egbert en zoon Corné Zorgdrager.

• De beide trotse mannen met kleinzoon Sven van 1 maand

Lees meer
Verkiezing Fleckviehkoe van het jaar
13 april 2022

Het kan wéér! Na 2 jaar afwezigheid is het dit jaar weer mogelijk om mee te doen aan de Fleckvieh koeverkiezing van het jaar!

Veehouders die trots zijn op hun Fleckviehkoe en die aan de onderstaande selectiecriteria voldoet maken kans op eeuwige roem en mooie prijzen.

De selectie criteria zijn:

- Minimaal 50% Fleckvieh en 2e kalfs
- LW 95 of hoger
- Celgetal 150.000 cellen of lager
- Inseminatiegetal gemiddeld 2 of lager
- Koe niet eerder tot “Fleckviehkoe van ’t Jaar”

Opgave is mogelijk tot zaterdag 23 april 2022, 23:59 uur

Klik hier om uw koe op te geven! http://www.fleckviehstamboek.nl/koeverkiezing-2022/

• Eeuwige roem voor de BFG Samut dochter Gonnie

Lees meer
Nieuw record: 6 euro/kg!
31 maart 2022

Wim ten Den kan er wel om lachen. ‘Ach dat Fleckvieh, wat moet je daar nou mee’. Hij hoorde het dikwijls om zich heen als collega’s meewarig naar zijn dubbeldoelkoeien wezen. Wim deed geen moeite om zijn keuze te verdedigen en ging gewoon zijn eigen weg. “En nou heb ik schik. En het wordt alleen maar mooier. Vier weken geleden deed ik een oude koe weg en ving ik 5.65 euro/kg. Dat vond ik veel geld. Maar het verhaal wordt nog mooier. Afgelopen week een 6e kalfs koe afgeleverd aan de VION. Het dier woog 396.6kilo geslacht, classificeerde “U”- kwaliteit en bracht 6 euro/kilo op. Ze gaf rond de 8000kg melk/jaar met weinig brok. Moeten het hier op ruwvoer doen. Geinig toch?!

Lees meer
Welfenprinz fokt ‘De complete koe’
30 maart 2022

Van Welfenprinz zijn inmiddels ruim 1000 dochters aan de melk. Onze ervaring is dat het robuuste dubbeldoel koeien zijn, die rustig beginnen met melk produceren, uit kleine vast aangehechte uiers, dat ze veel melk willen geven, dat ze flink bespierd zijn en een super laag celgetal hebben. Kortom, Welfenprinz fokt complete koeien. Geen wonder want Welfenprinz komt uit een melkrijke moeder die reeds meer dan 100.000kg melk heeft geproduceerd. Een prima stier dus voor koeien die extra kracht en uiergezondheid nodig.
hebben.


• Welfenprinz geeft robuuste dubbeldoel koeien.


• Welfenprinz fokt kleine vast aangehechte uiers.


• Welfenprinz fokt koeien die veel melk willen geven.

• Welfenprinz fokt complete koeien met een top uiergezondheid.

 

Lees meer
Fleckvieh power
25 maart 2022

Een mooi lang en hellend kruis, lengte en inhoud in de middenhand en een brede bek. Dat zijn de basis elementen voor ruwvoer koeien die probleemloos oud willen worden. Zie hier Nellie 163, de BFG Waterberg dochter met 25% Brown Swiss bloed. Na een korte 1e lactatie doorgroeien naar een 6e lijst met 11.565kg melk met 4.59% vet en 3.81% eiwit. Koeien die voor de boer werken!

• koe 23

 

Lees meer
Charlotte 95, met gemak over de 100 ton
25 maart 2022

Charlotte is een gave en probleemloze Fleckvieh koe. Op haar gemak haalde ze de 100.000kg melk met een tkt van 379 dagen. Haar gemiddelde productie was 33.1kg melk/dag met 4.60% vet en 3.73% eiwit. Charlotte 95 loopt op melkveebedrijf “Goorman” dat eigendom is van de familie Koeleman.

• Charlotte laat zien hoe robuust en melkrijk eruit ziet.


 

Lees meer
Fleck Friday actie
23 november 2021

Lees meer
Headmaster familie:
20 november 2021
Headmaster familie:



• De Pol Inka 32, V. Headmaster



• uierfoto Inka 32, 37kg melk/dag en 83 punten Uier.



• Ella 23, V. Headmaster



• Gre 241, Moeder van Headmaster (gemidd.: 10.846kg melk met 4.99% vet en 4.03% eiwit)



• Supra 19 (v. Engadin), halfzus Headmaster. Tweedekalfs, 9677kg melk en 5.12% vet



• Bosgoed Headmaster.
Lees meer
Triple A stierenlijst augustus 2021
02 september 2021

Voor diegene die paringsadvies op basis van Triple A gebruik maakt hierbij een lijst van alle stieren van Bayern Genetik die gecodeerd zijn. Klik hier voor de actule Triple A lijst.

Lees meer
Koei'n Kiek'n bij Harrie van het Klooster in Denemarken
16 juni 2021

Inseminator maakt droom waar; boer worden

Harrie van ’t Klooster was 18 jaar werkzaam als inseminator in Utrecht. Harrie was tevreden met zijn werk. Tussen de koeien en de boeren voelde hij zich op zijn gemak. Langzaam maar zeker werd zijn jongensdroom sterker; zelf boer worden.

23 jaar geleden nam Harrie de grote stap en emigreerde naar Denemarken. Daar begon hij als zelfstandig boer met een klein bedrijf op een grupstal. De afgelopen jaren bouwde Harrie dit uit tot een modern melkveebedrijf met voldoende grond om de boerderij.

Kijk hier in de video naar het resultaat.

Lees meer
Bayern Journaal editie 19 mei 2021
19 mei 2021

In het Bayern Journaal worden nieuwtjes en foktechnische informatie over onze Fleckvieh stieren en Brown Swiss stieren gepresenteerd door Christiaan van Walderveen.


Lees meer
Koei'n Kiek'n op afstand bij familie Esselink in Lochem
21 januari 2021

Lage kosten, hoge opbrengsten

De familie Esselink heeft altijd gekozen voor een dubbeldoelkoe die tegen lage kosten zorgt voor hoge opbrengsten. En die strategie wordt wegens succes gehandhaafd. Sinds 2004 is men volledig overgeschakeld op Fleckvieh. Het bedrijf is gegroeid naar ruim 100 ha, met in totaal 280 stuks vee. De slachtkoeien wegen 400kg geslacht, de stieren wegen 500kg geslacht op 2 jaar. De melkproductie is gestegen. Aan de melkfabriek werd het afgelopen jaar gemiddeld per koe geleverd: 

8.520kg melk met 4.74% vet en 3.78% eiwit.  Klik hier voor de video.

Lees meer
“Koei’n Kiek’n op afstand” bij de familie Hooch Antink
16 december 2020

“Koei’n Kiek’n op afstand” bij de familie Hooch Antink

Hierbij de 3e reportage “Koei’n Kiek’n op afstand”. Dit keer kunt u een blik werpen in de stal bij de Familie Hooch Antink. De foto met de kernpunten uit het “Caring Dairy Programma” laat zien waar het op dit bedrijf om draait: blije boer, blije koeien en blije aarde. Op welke manier wordt aan deze principes inhoud gegeven? De video geeft het antwoord. Klik hier voor de video.

Lees meer
Fleck Friday deals van Bayern Genetik
27 november 2020


Klik hier voor de Fleck Friday deals

Profiteer vandaag van deze verrassende deals tijdens Fleck Friday.

Lees meer
Koei'n Kiek'n op afstand bij melkveehouder Voshart in Numansdorp
26 november 2020

Koei'n Kiek'n bij familie Voshart in Numansdorp

Geen beurzen, geen open dagen, afstand houden, contacten beperken. Zelfs naar een boer in de buurt gaan voor ‘Koei’n Kiek’n wordt onmogelijk. Of toch niet?

Bayern Genetik heeft bij melkveehouder Voshart in Numansdorp een video gemaakt die Koei'n Kiek'n op afstand toch mogelijk maakt. De melkveehouders vertellen over hun bedrijf en de beslissingen die zij de laatste jaren hebben genomen

Klik hier om het Koei'n Kiek'n bij familie Voshart te bekijken.

Lees meer
Koei'n Kiek'n bij familie Hesselink in Ommen
14 oktober 2020

Geen beurzen, geen open dagen, afstand houden, contacten beperken. Zelfs naar een boer in de buurt gaan voor ‘Koei’n Kiek’n wordt onmogelijk. Of toch niet?

Bayern Genetik heeft bij melkveehouder Hesselink in Ommen een video gemaakt die Koei'n Kiek'n op afstand toch mogelijk maakt. De melkveehouder verteld over zijn bedrijf en de beslissingen die hij de laatste jaren heeft genomen

Klik hier of op de video om het Koei'n Kiek'n bij familie Hesselink te bekijken.

Lees meer
Brown Swiss stieren van Bayern Genetik
09 juli 2020

Bayern Genetik heeft ook een aantal Brown Swiss stieren in het programma.

Deze hebben wij persoonlijk geselecteerd en kwamen uit bij het fokprogramma van SuperBrown. 

Hierdoor hebben wij in Nederland de beschikking van de beste stieren uit Sud-Tirol.

Klik hier voor de Brown Swiss stieren die verkrijgbaar zijn in Nederland.

Lees meer
Stieren met kappa caseïne BB en beta caseïne A2A2
06 juli 2020

De vraag naar stieren met kappa caseïne stijgt snel. Reden is dat met kappa caseïne BB er meer melk uit een kg melk behaald kan worden, voor kaasmakers essentieel. 

A2A2 zorgt ervoor dat meer mensen koemelk beter kunnen verdragen.

Veel van deze stieren zijn ook nog eens van nature hoornloos.

Klik hier voor het overzicht van deze speciale stieren.

Lees meer
Zomer Actie 2020
22 juni 2020

Vanaf heden tot 31 juli kunt u gebruik maken van de zomeractie op een aantal geselecteerde betrouwbare fokstieren van Bayern Genetik. Deze stieren  hebben zich de afgelopen jaren reeds bewezen. 

Lees meer
De actuele Triple A lijst
15 juni 2020

Voor de melkveehouders die de koeien laten scoren op Triple A hebben wij een uitgebreide stierenkaart waar de stieren op code zijn gerangschikt. 


Download hier de complete lijst, klik hier

Lees meer
Protesten tegen berekening Planet Proof
25 maart 2020

De berekening van de maatstaf voor Planet Proof, mbt broeikasemissies, is voor de vleesproductie gebaseerd op aannames en niet op werkelijke cijfers. Voor het gemiddelde gewicht van de dieren worden de twee meest melktypische rassen gebruikt nl Jersey en Holstein. Dubbeldoelkoeien wegen gemiddeld 30% meer!

Lees meer
Minder contact vanwege Corona? Stuur een foto!
18 maart 2020

Vanwege het Corona-virus beperken we contacten met de boeren tot het noodzakelijke.
Dat is heel jammer, maar daar hebben wij wat op gevonden: 
Zet je mooiste/liefste/opvallendste Fleckviehkoe/kalf of pink op de foto en mail/app ons die toe.

Lees meer
Spermadistributie en Corona-virus
16 maart 2020

Bayern Genetik blijft ook tijdens de Coronacrisis bereikbaar en levert het bestelde sperma bij de ki-organisaties en direct op het bedrijf. Met enkele eenvoudige maatregelen is verdere verspreiding van het virus te voorkomen:

Lees meer
Fleckviehkoe van ’t jaar 2020:  De inschrijving is geopend
10 maart 2020

Heeft u ook een Fleckviehkoe op stal staan waarop u trots bent? Geef uw koe dan voor 28 maart op en maak kans op mooie prijzen. De koe hoeft niet van het bedrijf af!
De selectie criteria zijn:
    Minimaal 50% Fleckvieh
    Tweedekalfs of ouder
    Lactatiewaarde gemiddeld 95 of hoger
    Celgetal gemiddeld 150.000 cellen of lager
    Inseminatiegetal 2 of lager, of TKT 400 dagen of lager
    Een deelnemende koe mag niet eerder tot “Fleckviehkoe van ’t Jaar” gekozen zijn

Aanvullende informatie:
    Lid van het Fleckvieh Stamboek of bij aanmelding lid worden (lidmaatschap bedraagt € 25,- per jaar, eerste jaar is gratis)
    Alle schriftelijke inschrijvingen worden beoordeeld.
    Bij aanmelding een foto van de koe per mail toesturen.
    U machtigt ons de MPR-gegevens van uw koe op te vragen bij uw MPR-organisatie
    Een onafhankelijke selectiecommissie doet de selectie
    Er vindt alleen een video keuring plaats
    Koeien hoeven niet aanwezig te zijn op de uitreiking tijdens de Fleckviehdag woensdag 24 juni 2020.


• Fleckviehkoe van het Jaar 2019 Kee 142 V. BFG Monte, van de familie Klein Gebbink
 

Lees meer
Triple aAa lijst Fleckvieh stieren januari 2020
29 januari 2020

Triple aAa lijst Fleckvieh stieren januari 2020.

Klik hier voor de complete lijst

Lees meer
Beursaanbieding najaar 2019
07 oktober 2019

Lees meer
Koei'n Kiek'n in Bever (België)
26 augustus 2019

Koei’n Kiek’n op woensdagmiddag 28 augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur op het melkveebedrijf/kaasmakerij bij Fam. De Ville, Kerkhove 64 in 1547 Bever. Hier ziet u de resultaten van de kruising HF x Fleckvieh en zuivere Fleckviehkoeien.

Lees meer
Directeur WUR: “Koe moet weer dubbeldoeldier worden”.
14 juni 2019

‘De koe is een superdier en melk is perfectie’
“De melkveehouderij en zuivel moeten zich niet zo in de hoek laten zetten door klimaatwetenschappers die de koe de schuld geven van de broeikasproblemen”, aldus Wageningen directeur Martin Scholten.

Lees meer
Fleckviehreis in september via Tsjechië naar Beieren
05 juni 2019

De jaarlijkse Fleckviehreis van Bayern Genetik staat dit jaar gepland van

woensdag 11 september t/m zaterdag 14 september.

 

Lees meer
Triple A lijst stieren april 2019
13 mei 2019

Hierbij de nieuwste triple a lijst van Fleckviehstieren die verkrijgbaar zijn in Benelux en Denemarken Klik hier

Lees meer
Heidi 18, de 1e Fleckvieh kruisling met meer dan 10.000kg vet&eiwit.
04 januari 2019

.BFG Engadin dochter Heidi 18 is de 1e Fleckvieh kruisling (Fleckvieh x Holstein) met meer dan 10.000kg vet&eiwit in Nederland, zij staat op het bedrijf van Fam. Teteroo in Neede.


 

Ze is naast een zeer productieve koe, de totale levensproductie is bijna 140.000kg Melk, ook een prachtig type koe.

 

Lees meer
Familie Schrier wint Fleckviehkalf
10 december 2018

Huib en Martin Schrier en Charly Toebak uit Hekelingen, zijn de winnaars geworden van het Fleckvieh vaarskalf. Dit kalf is verloot na afloop van de landbouwbeurs in Gorinchem.

Het bedrijf van de familie Schrier ligt onder de rook van Rotterdam en heeft 100 melkkoeien. Door de komst van Charley is er al voorzichtig ingekruist met Fleckvieh. Charley zit in de examenklas van de landbouwschool in Breda. Zij is hier gekomen voor haar eerste stage en is sindsdien blijven hangen. Charley heeft veel plezier in de melkveehouderij en bemoeid zich met het fokbeleid op het bedrijf. Mooi om te zien dat ze hier de kans voor krijgt van Huib en Martin.

Lees meer
Laatste rieten BFG Makam
12 november 2018

De spermavoorraad van de stier Makam in Duitsland is opgebruikt. In Nederland is nog een kleine voorraad beschikbaar. Dus u moet er snel bij zijn als u deze foutloze stier wilt gebruiken en wilt profiteren van de beursaanbieding.

Voor informatie of bestellen: http://www.bayerngenetik.nl/stierenaanbod/218/makam


Lees meer
Triple a lijst
05 november 2018

Hierbij de lijst met alle actuele stieren met een triple a code klik hier


Lees meer
Bayern Genetik/ RMV Hardenberg
24 oktober 2018

Bayern Genetik is aanwezig op de RMV te Hardenberg.

Bezoek onze stand 411 voor informatie/vragen en natuurlijk onze beursactie.

In onze gezamenlijke stand is ook BFlex oormerken aanwezig.

 

Lees meer
Handboek Fleckvieh verkrijgbaar
18 oktober 2018

Ruim 100 Fleckvieh veehouders werkten mee aan de enquête die Inge Vis van HAS ‘Aeres’ in Dronten uitvoerde op verzoek van Bayern Genetik. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis voor het “Handboek Fleckvieh”.

In het handboek staan handige tips en praktische adviezen van collega’s die de beginnende Fleckvieh veehouder op weg helpen.

Lees meer
Koei'n Kiek'n in Toldijk.
11 september 2018

Op woensdagmiddag 10 oktober is er Koei’n Kiek’n van 13.00 uur tot 16.00 uur bij:

Mts. Janssen, Schiphorsterstraat 2 in Toldijk.
Hier ziet u de resultaten van de 3-weg kruising HF x Fleckvieh xBrown Swiss

 

Lees meer
Open dag hooimelk en meer....
05 september 2018

Hierbij nodigen wij u uit voor een bijzondere open dag:

- Biologisch Fleckvieh melkveebedrijf familie Lentz in Belgie

- Bezichtiging kunstmatige-hooi-droog-installatie met hooikraan

- Verwaarding van hooimelk

- Ervaringen met kurzrasenweide

- Bayern Type, demonstratie

- A1-melk en A2-melk, toelichting

- Demonstratie kippenmobiel en eieren verzamelen.
 

 

Lees meer
Verkiezing "Fleckviehkoe van 't jaar 2018"
28 mei 2018
De selectiecommissie van het Fleckvieh Stamboek heeft vanuit de 73 aangemelde dieren, een kleine twintig koeien bekeken. De selectiecriteria waren: 
- bloedvoering minimaal 50% Fleckvieh  
- 2e kalfs of ouder, hoge lactatiewaarde, 
- goede uiergezondheid  
- uitmuntende vruchtbaarheid 
Van maandag 14 mei t/m maandag 18 juni kan gestemd worden op de top drie.

De top drie bestaat uit de volgende dieren:
Josje 109 van MTS Harbers-Ruesink te Borculo Klik hier voor video van Josje 109
• Trees 99 van MTS Hendriksen te Blankenham  Klik hier voor de video van Trees 99
Henette van Esselink te Lochem Klik hier voor video van Henette 
Lees meer
Triple a stierenkaart Fleckvieh
03 mei 2018

Van alle Fleckvieh stieren van Bayern Genetik die een triple a score hebben staan deze nu overzichtelijk op een rij op basis van de groepsindeling van aAa®& Weeks®.

Download hier de triple a stierenkaart Fleckvieh van Bayern Genetik.

Lees meer
Reis naar Beieren
30 april 2018

Voor het komende najaar gaan we weer een reis naar Beieren organiseren. De ontwikkeling van de melkveehouderij in Zuid Duitsland is minder op massaproductie gericht en meer op speciaal producten. Dit vind je terug in GMO-vrije melk, glyfocaat vrije melk, A2-melk en hooimelk. We gaan enkele van deze melkveebedrijven bezoeken en ook een melkfabriek waar kaas uit hooimelk wordt geproduceerd. Vanwege de hoge veterinaire status worden regelmatig veilingen georganiseerd. Dit gaan we mee beleven en daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan cultuur. 

Lees meer
Reis naar Beieren
30 april 2018

Voor het komende najaar gaan we weer een reis naar Beieren organiseren. De ontwikkeling van de melkveehouderij in Zuid Duitsland is minder op massaproductie gericht en meer op speciaal producten. Dit vind je terug in GMO-vrije melk, glyfocaat vrije melk, A2-melk en hooimelk. We gaan enkele van deze melkveebedrijven bezoeken en ook een melkfabriek waar kaas uit hooimelk wordt geproduceerd. Vanwege de hoge veterinaire status worden regelmatig veilingen georganiseerd. Dit gaan we mee beleven en daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan cultuur. 

Lees meer
21 Maart Koei'n Kiek'n op 3 bedrijven in Noord Holland
21 maart 2018

Lees meer
Overzicht Triple aAa codes
20 maart 2018

Op onze website is vanaf heden een overzicht te vinden van alle Fleckvieh stieren van Bayern Genetik die gescoord zijn en een triple a code hebben gekregen.

 

 

Lees meer
Geen melk zonder vlees
04 maart 2018
De vermindering van de uitstoot van broeikassen per kg melk is een belangrijk milieudoel. Maar we moeten dan wel naar het volledige plaatje kijken. Je moet dus ook met de uitstoot van de vleesproductie rekening moet houden. 
 
Ten aanzien van broeikasgasemissies zijn veehouderijsystemen met dubbeldoeldieren net zo efficiënt als de bedrijven met gespecialiseerde melkrassen. 
Een eenzijdige optimalisatie op melk kan bovendien leiden tot een kwetsbaar systeem: een hoge melkproductie is een topprestatie, maar vergt veel van het management en de voeding.
Een bredere optimalisatie in de melkveehouderij kan om twee redenen interessant zijn: 
- je produceert in Nederland meer rundvlees (nu is Nederland nog importeur van rundvlees)
- je creëert weerbaardere bedrijven met meerdere bronnen van inkomsten.

 

Lees meer
Nieuwe triple a codes
15 februari 2018

Onlangs zijn er weer verschillende stieren geanalyseerd voor Triple A.
Hieronder de codes van de stieren die op onze stierenkaart staan:

Lees meer
Uitgebreid Koei’n Kiek’n in Noord Holland
05 februari 2018

Op woensdag 21 maart 2018 is er Koei’n Kiek’n bij 3 veehouders in Noord Holland. Op de bedrijven van familie Admiraal in Sijbekarspel, familie Langedijk in De Weere en familie Koopman in Hoogwoud kunnen belangstellende collega veehouders doorlopend tussen 10.00 uur en 16.00 uur komen kijken naar de prestaties van de Fleckviehkoeien. KI service Reproplus NWF-NH en Bflex oormerken zullen ook op deze dag aanwezig zijn om informatie te verstrekken

Lees meer
Nieuwe stieroverzichten
18 januari 2018

Vanaf heden is het mogelijk om op de site van Bayern Genetik van alle stieren die op onze stierenkaart staan een stieroverzicht te bekijken en te printen met alle relevante info van de desbetreffende stier.

Lees meer
Een zeer productief kruisingsbedrijf
16 januari 2018

Onlangs op bezoek geweest bij een zeer productief kruisingsbedrijf die flinke stappen heeft gezet in de eerste kruisingsronde. De strategie is:
- 3-weg kruising met Holstein x Fleckvieh x Jersey
- Compact TMR met krachtvoer grondstoffen
- zelfredzame koeien met een hoge melkproductie.

De voorlopige resultaten zijn:
- Rollend jaargemiddelde van 286 melkkoeien:
  11.556kg melk met 4.20% vet en 3.53% eiwit (3x daags melken).
- Hoogste productie in de regio in combinatie met de beste  
  vruchtbaarheid (tkt: 380 dagen).
- Opbrengst slachtkoeien: Holstein € 850 euro, Fleckvieh kruislingen € 1350 euro,
  Jersykruislingen € 480 euro.
- Ervaring: “We verwachten de komende jaren meer uniformiteit in de veestapel
  te krijgen. Op dit moment loopt het al lekker. Veel minder werk met de koeien”.

Lees meer
Dubbeldoel betekent ook vleesproductiegeschiktheid
03 januari 2018

Dubbeldoel betekent ook vleesproductiegeschiktheid

De fosfaat wetgeving heeft grote gevolgen. Daar heeft Bayern Genetik in de fokkerij een antwoord op. Bij onze dubbeldoelstieren staat de melkproductie en de fitness voorop.
Daarnaast wordt de vleesproductiegeschiktheid zeker niet vergeten. Onze Fleckvieh vaarskalveren en de Fleckvieh stierkalveren zijn snelle groeiers. Daardoor uitstekend geschikt voor de alverhouderij.
Dit groeivermogen in combinatie met goede vruchtbaarheid en makkelijke geboorten levert stieren op als Vorwerk (zeker voor de pinken), Derksen en Steinadler. Zij bieden een alternatief voor de tsunamie aan BWB kalveren waarvan de prijzen alleen maar dalen.

Lees meer
Fijne Feestdagen en een voorspoedig 2018
22 december 2017

Lees meer
Onderzoek toont waarde A2-melk aan
04 december 2017

Wetenschappers tonen middels een groot praktijkonderzoek aan dat melk met A2-eiwit gunstig is voor mensen met een melkallergie. Het onderzoek werd uitgevoerd in China waaraan 600 proefpersonen meededen. De bevindingen zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift in het Verenigd Koninkrijk.

 ‘Grote gevolgen voor melkmarkt’

Thomas Grupp, directeur van Bayern Genetik, hecht grote waarde aan het onderzoek. „Het is een onafhankelijk onderzoek dat mede gefinancierd is door de Nieuw-Zeelandse overheid. Het opent de Aziatische melkmarkt van 1 miljard mensen”.

Bayern Genetik zet standaard op de stierenkaart welk type Beta Caseine de stier vererft.

Lees meer
Enquete, maak kans op gratis sperma
06 november 2017

Om het voor melkveehouders makkelijker te maken om HF met  Fleckvieh in te kruisen, wordt door onze stagaiere Inge Vis, student CAH Dronten, een handboek inkruisen gemaakt. In dit handboek komen de ervaringen van veehouders die al langer met Fleckvieh werken.
Om de ervaringen van deze veehouders te verkrijgen, is er een enquête gemaakt. U als veehouder met Fleckvieh melkkoeien zou onze stagaire enorm helpen als u de enquête invult. Na het invullen van de enquête kunt u één van de drie spermapakketten winnen.
Het pakket bestaat uit 4 dosis van BFG Melchior.
De enquête duurt ongeveer 15 minuten. Klik hier voor de enquête.

Alvast bedankt namens Inge Vis, stagaire Bayern Genetik

Lees meer
Beursactie najaar 2017
20 oktober 2017

Lees meer
Eerste excellente Fleckviehkoe in Nederland
17 oktober 2017

Katrien 3342 (V. BFG Waldbrand) van de familie Slijkhuis uit Neede is onlangs ingeschreven  met 90 punten op dubbeldoel basis. Daarmee is de vijfjarige Katrien de eerste excellente Fleckviehkoe van Nederland. Naast een perfecte verschijningsvorm is zij ook in productie en diergezondheid een voorbeeldkoe.

Lees meer
Actuele lijst A2A2 stieren augustus 2017
29 augustus 2017

Hierbij een overzicht van alle geteste stieren op beta-caseine, lijst augustus 2017.

Lees meer
Uitnodiging voor Landbouwshow Opmeer
02 augustus 2017

Komende maandag, 7 augustus, wordt wederom de Landbouwshow Opmeer gehouden. Deze show heeft een meer dan 100-jarige traditie en trekt elk jaar weer veel volk. Er zijn demonstraties met paarden, koeien, schapen en geiten en nog veel meer. Dit jaar is ook Bayern Genetik van de partij met 4 Fleckviehkoeien. We zijn daarbij dank verschuldigd aan Wim van Leeuwen van Reproplus. Wim deed de voorselectie. Maar ook bedanken wij de Fleckvieh pioniers Rob Admiraal en de familie Boontjes voor hun medewerking en het afstaan van hun koeien. Onze stagiaire Inge Vis zorgt voor de organisatie en veehandelaar Auke van Knapen voor het toilet van de koeien.
 

Lees meer
Koei’n Kiek’n en Presentatie over Nieuw Zeeland
07 juli 2017

Koei’n Kiek’n en Presentatie over Nieuw Zeeland op vrijdag 7 juli van 13.00 uur tot 16.00 uur bij Fam Hanselman, Baksweg 4 in Beltrum.

Bekijken van de resultaten van 12 jaar Fleckvieh fokkerij op een zwartbont veestapel. Verder zal Willy Leferink, afkomstig uit Ruurlo en nu veehouder in Nieuw Zeeland een presentatie verzorgen over “De ontwikkelingen in de melkveehouderij in Nieuw Zeeland en de opkomst over Fleckvieh en A2A2-melk”.

Lees meer
Sonja 39 Fleckviehkoe van het jaar 2017
21 juni 2017

Sonja 39, de 9e kalfs BFG Enrico dochter van VOF Walvoort-Roozegaarde uit Zelhem, is gekozen tot de ‘Fleckviehkoe van het jaar 2017’. De onafhankelijke selectiecommissie selecteerde de 3 finalisten waarna Sonja 39 door het publiek gekozen als beste Fleckviehkoe van het jaar 2017.

De familie Walvoort was ter plaatse aanwezig in afwachting van de uitslag. "De eerste keer kalfde deze koe in de sneeuw, het is een koe met veel karakter", vertelt Daniëlle Walvoort. “Ze is een koe met een fijn karakter, die altijd als eerste de melkstal inloopt en haar dochter er achteraan, zo wil je er wel een stal vol. Ook hebben we geen veeartskosten en kalft ze vanzelf. Vorig jaar was deze koe vierde bij de Fleckviehkoe verkiezing, maar ze zet maar door, dus hebben we haar weer opgegeven. Dat we zouden winnen is toch een verrassing.” André Walvoort is zichtbaar trots: “Ons fokdoel is om zelfredzame koeien te fokken. We zetten ook in op zuiver Fleckvieh, want we zijn er erg tevreden over. Lage gezondheidskosten, hoge omzet en aanwas, mooie gehalten, duurzame goed renderende koeien. Ze kalft probleemloos af en snel drachtig, zo haalt ze een tussenkalftijd van 359 dagen. Ze oogt ook zeer jeugdig, soms geloven ze niet dat ze al 9e kalfs koe is.” Met recht iets om trots op te zijn. En we wensen de familie Walvoort dan ook alle geluk met Sonja 39.

Technische gegevens van Sonja 39 (V. BFG Enrico). Gemidd. prod. 9 lact: 8683kg 4.34% vet 3.71% eiwit, gemiddelde tussenkalftijd 359 dagen. Met 10.02 jr voor de negende keer gekalfd.

Lees meer
Koei’n Kiek’n/Fleckviehkoe van ’t jaar verkiezing
21 juni 2017

 Koei’n Kiek’n/Fleckviehkoe van ’t jaar verkiezing/Presentatie Thomas Grupp (directeur Bayern Genetik) “De wedergeboorte van de dubbeldoelkoe”.


Op woensdag 21 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur bij de Fam. Paul, Westeinde 8 in Wezup (Dr.) Hier zijn de resultaten van 12 jaar Fleckviehfokkerij te zien met als doel: “Met zo laag mogelijke kosten een hoog saldo te draaien”.

Lees meer
Koei’n Kiek’n op zaterdag 10 juni
10 juni 2017

Koei’n Kiek’n op zaterdag 10 juni van 10.00 uur tot 13.00 uur bij Fam. Kroezen, Oude Dinxperloseweg 75, Silvolde.

Dit ter gelegenheid van 45 jaar VVB Silvolde. Hier zijn de resultaten van 12 jaar Fleckvieh fokkerij te zien.

Lees meer
Waldbrand is overleden
05 april 2017

Afgelopen week is de legendarische Fleckvieh stier BFG Waldbrand van Bayern Genetik overleden. De stier is 11 jaar geworden. Jarenlang stond Waldbrand bovenaan de internationale stierenlijsten en zorgde hij voor beste koeien op shows en in de koeienstallen. Het laatste publieke optreden van Waldbrand zelf was tijdens de Fleckviehshow op het Oktoberfest van afgelopen jaar.

 

Lees meer
Doe mee aan de ‘Fleckviehkoe van ’t jaar 2017’ verkiezing
20 maart 2017

Net zoals voorgaande jaren, organiseert het Fleckvieh Stamboek dit jaar wederom de verkiezing van de “Fleckviehkoe van ’t jaar”. 

Heeft u een beste Fleckviehkoe op stal? Eentje waarop u echt trots bent?

Stuur dan de koekaart en een foto van de koe naar: info@fleckviehstamboek.nl

De selectie criteria zijn:

•        Minimaal 50% Fleckvieh

•        Tweedekalfs of ouder

•        Lactatiewaarde gemiddeld 100 of hoger

•        Celgetal gemiddeld 100.000 cellen of lager

•        Inseminatiegetal gemiddeld  1,5 of lager OF tussenkalftijd 375 dagen of lager

•        De deelnemende koe mag niet eerder tot “Fleckviehkoe van ’t Jaar” gekozen zijn

Lees meer
Fleckviehreis naar Denemarken en Oost Duitsland
13 maart 2017

De jaarlijkse Fleckviehreis van Bayern Genetik gaat komend najaar naar bedrijven in Denemarken en Oost Duitsland. Op deze bedrijven van Nederlandse emigranten komen Fleckvieh kruisingskoeien tot topproducties. Mede dankzij Compact Voeren. Het concept van Compact Voeren is in Denemarken ontwikkelt. Op de Fleckvieh bedrijven wordt de werking van het Compact Voeren gedemonstreerd en toegelicht.

Lees meer
Koei’n Kiek’n bij Mts Voshart,
20 februari 2017

vrijdag 24 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur adres: Molendijk 45 in Numansdorp.

Lees meer
Vanadin niet meer beschikbaar
26 januari 2017

Deze week ontvingen we het bericht dat de stier BFG Vanadin geen sperma meer produceert . Er zijn nog slechts enkele rieten van de stier op voorraad.

 

Lees meer
Zoeken naar een andere koe
19 januari 2017

Woensdagmiddag 19 januari werd Koei’n Kiek’n gehouden op het bedrijf van de familie Veenstra in Damwoude. Daarvoor was een grote belangstelling. Als één ding deze middag wel duidelijk is geworden, dan is het wel dat boeren zoeken naar een ander type koe. Een robuustere koe die dezelfde melkproductie aankan met een langere levensduur.

 

Lees meer
18 januari Koei'n Kiek'n in Damwoude
09 januari 2017

Op woensdag 18  januari 2017 is er Koei’n Kiek’n bij veehouder Mts. Veenstra-Bakker, Singel 22, 9104 AG Damwoude. Belangstellende collega veehouders zijn doorlopend van harte welkom om tussen 13.00 uur en 16.00 uur te komen kijken naar de prestaties van de Fleckvieh kruislingen op dit bedrijf.

Lees meer
Beursactie voor Belgie
04 januari 2017

In verband met de beurs Agriflanders heeft Bayern Genetik voor de Belgische veehouders een beursactie. De beursactie luidt als volgt: 

Lees meer
De Bayern Genetik kalender 2017
21 december 2016

Zoals gebruikelijk heeft Bayern Genetik ieder jaar een leuke
Fleckvieh-kalender 

Wilt u ook graag een kalender ontvangen mail dan uw naam en adresgegevens naar info@bayerngenetik.

Lees meer
10% meer kaas uit Fleckvieh melk
30 november 2016

Mr. Mariano Tiso uit Italie heeft de wereldprimeur! Hij heeft het bewijs geleverd dat uit Fleckviehmelk 10% meer kaas kan worden gemaakt. 

Lees meer
Waldbrand kan de grote vraag niet aan
25 november 2016

De stier Waldbrand is populair bij veehouders. Veehouders die Waldbrand dochters melken gebruiken de stier opnieuw. De koeien zijn prettig in de omgang, ontwikkelen zich goed naarmate ze ouder worden en blijven langer productief.

Lees meer
Woensdag: Koei'n Kiek'n in Wezup
21 november 2016

Woensdag aanstaade 23 november Koei’n Kiek’n bij de familie Paul, Westeinde 8 in Wezup

Meestal wordt een hoge melkproductie gekoppeld aan een hoog inkomen. Reyer, Marrie en zoon Ben Paul uit Wezup bewijzen dat het ook anders kan. 

Lees meer
Bayern Genetik op Eurotier
15 november 2016

Deze week wordt in Hannover een van de grootste landbouwbeurzen in Europa gehouden: Eurotier.

Lees meer
27% meer Fleckvieh kruislingen aan de melk
13 oktober 2016

Het afgelopen jaar steeg het aantal melkgevende Fleckvieh kruislingen met maar liefst 5109 dieren. Dat is een toename van ruim 27%. Steeds meer veehouders kiezen voor Fleckvieh als kruisingsras vanwege de volgende sterke punten:

 

Lees meer
BFG Wolgasand
11 oktober 2016

We hebben een indrukwekkende Wolgasand dochtergroep gezien in Beieren. Wat opviel was de uniformiteit en het dubbeldoel. Het waren zeer best ontwikkelde vaarzen, allemaal 1.45 kruishoogte en groter, met veel bespiering, veel inhoud, sterke benen en heel beste uiers.Met name de goede speenplaatsing viel op.

Lees meer
BFG Herzogstand
26 september 2016

De meest onopvallende fokstier bij Fleckvieh is Herzogstand.

 
Lees meer
BFG Walfried
21 september 2016

De stier is misschien wel de meest complete Fleckviehstier. Hij is
afkomstig uit een uiterst duurzame en melkrijke koefamilie. Grootmoeder Florida maakte 8 lijsten van gemiddeld bijna 11.000kg melk. Moeder Flora zit na 7 lijsten op een gemiddelde van 10.300kg melk. Naast veel melk vererft Walfried echte stayers kwaliteiten. De fokwaarden voor levensduur (124) en persistentie (127) en uiergezondheid (118) worden door geen enkele stier geëvenaard. Daarbij komt nog dat de Walfried dochters bijzonder vruchtbaar zijn (114).

Lees meer
‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’
11 augustus 2016

Ontsloten tarwe met natronloog blijkt het meest geschikt in grasrantsoenen met veel suiker en (te) weinig bestendig zetmeel uit snijmaïs. Koeien vinden het product niet heel smakelijk en daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren.

Lees meer
'Generieke korting op fosfaatrechten overbodig'
10 augustus 2016

2016 is een jaar met normaal ruwvoer. De bedrijven zullen daardoor minder fosfaat produceren dan het fosfaatplafond. Dat maakt een ingreep in de fosfaatrechten overbodig.

Lees meer
Boeren plannen inkuilmoment steeds beter
09 augustus 2016

Waar in 2014 en 2015 de meerderheid van de voorjaarskuilen een hoge verteringssnelheid (kd NDF) hadden, is het beeld dit jaar heel anders. 46 procent van de voorjaarskuilen hebben een te hoge verteringssnelheid. Het aandeel melkveehouders die rondom het optimale moment ingekuild hebben, is gestegen naar 31 procent.

Lees meer
LTO en NMV verdeeld over oproep Huirne
08 augustus 2016

De oproep van Ruud Huirne van Rabobank tot een breed sectorplan om de melkveehouderij vitaal te houden, valt bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond in goede aarde; LTO melkhouderij reageert zuiniger. Zuivelorganisatie NZO onderschrijft de oproep.

Lees meer
Begin nu voor goed herfstgras
05 augustus 2016

De benutting van herfstgras staat of valt met de smakelijkheid. Op tijd bemesten, veel maaien en koeien op etgroen weiden houden, zijn de sleutels.

Lees meer
'Melkveehouderij niet gebaat bij miljoenensubsidie'
04 augustus 2016

De melkveehouderij is niet gebaat bij de miljoenensubsidie die de Europese Commissie haar geeft om vrijwillig de productie te beperken.

Lees meer
Dalende tendens uitbreidingsplannen onder Nederlandse melkveehouders zet zich voort
03 augustus 2016

15,4% van de Nederlandse melkveehouders heeft uitbreidingsplannen voor het bedrijf. Voor het vierde jaar op rij daalt dit percentage binnen de melkveesector. Ten opzichte van 2012 is het percentage zelfs meer dan gehalveerd. Het niveau opvolgers is in de afgelopen jaren vrijwel gestabiliseerd.

Lees meer
Fors meer melkkoeien naar de slacht
02 augustus 2016

Het aantal geslachte runderen vertoonde in de afgelopen weken een piek, terwijl het gemiddelde slachtgewicht juist een forse dip liet zien. Een aantal melkveehouders neemt van wat koeien afscheid. Vion zag een duidelijke toename in de aanvoer van melkvee.

Lees meer
Kunstmestvervanger belangrijke troef klimaatbeleid
28 juli 2016

Op dit moment voelen boeren en tuinders nog weinig van het nieuwe EU klimaatbeleid richting 2030. Maar dat verandert, waarschuwt LTO Noord. Kunstmest vervangen door bewerkte mest haalt de druk van de ketel, denkt specialist Klaas Jan Osinga.

Lees meer
Intensiteit melkveehouderij opnieuw toegenomen
27 juli 2016

De melkproductie per hectare is afgelopen jaar toegenomen van 17.774 naar 18.678 kilo melk.

 

Lees meer
'Vaste kosten voor veel melkveehouders te hoog voor tijdelijke productiebeperking'
26 juli 2016

De Europese Unie biedt melkveehouders 14 cent per kilo compensatie voor melk die 3 maanden lang minder geproduceerd wordt in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder. De aanmeldingsperiode voor het vierde kwartaal van 2016 eindigt op 19 september om 12.00 uur. Dat staat in het conceptvoorstel van de Europese Unie. Of de 14 cent per kilogram voldoende is, zal verschillen per bedrijf. Voor de meesten bedrijven zullen de vaste kosten per kilo melk hoger zijn dan 14 cent, denkt Klaas Johan Osinga, marktdeskundige van LTO Nederland. 

Lees meer
Meer info steunpakket melkveehouderij bekend
25 juli 2016

De Europese Commissie heeft de afgelopen dagen iets meer duidelijkheid gegeven over de EU-regeling voor vrijwillige melkproductiebeperking.

Lees meer
Voorkom hittestress met deze tips
21 juli 2016

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft natuurlijk het beste voor met uw melkvee. Op haar website publiceerde de instantie een aantal tips om koeien door de warme zomerdagen te helpen.

Lees meer
Maïs in proefveld Groen Fosfaat oogt gezonder en groener
20 juli 2016

De eerste proefvelden van maïs bemest met ‘Groen Fosfaat’ staan er goed en groen bij. Dat blijkt tijdens een DLV-bijeenkomst ‘Groen Fosfaat’ in het Drentse Zeijen. Het groen fosfaat wordt uit varkensmest gewonnen en in korrels geperst, die de melkveehouder in de rijen strooit. Hierdoor beschikt de maïs al vroeg in het groeiseizoen over voldoende fosfaat binnen de normen gesteld voor de derogatie.

Lees meer
Veldverliezen eerste en tweede snede 50 VEM.
19 juli 2016

De veldverliezen bij de eerste en tweede snede bedraagt dit jaar gemiddeld 50 VEM. Dat blijkt uit een analyse van adviesorganisatie Groeikracht.

Lees meer
Onvoldoende magnesium sluipmoordenaar voor korrelvulling maïs
18 juli 2016

Magnesium speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en onderhoud van het bladapparaat. Ook speelt het een belangrijke rol bij de vorming en vulling van de korrels. Met de aanstaande bloei in het vooruitzicht is het goed u ervan te vergewissen dat uw maïs voldoende magnesium tot haar beschikking heeft, zeker op de lichte gronden met een lage PH.

Lees meer
Geen veetransport bij extreem warm weer
14 juli 2016

Er is afgesproken om bij extreem warme temperaturen boven de 35 graden Celsius geen dieren meer te vervoeren. De afspraken maken deel uit van protocollen om veetransporten diervriendelijker te maken.

Lees meer
Veel interesse in leveren A2A2-melk
13 juli 2016

Onder melkveehouders is veel interesse in een omschakeling naar A2A2-melk. Dat bleek na een oproep van ZLTO aan melkveehouders om mee te werken aan een onderzoek naar de slagingskansen van een aparte A2A2-keten.

Lees meer
Bedrijfsoverdrachten lastig vanwege fosfaatrechten
12 juli 2016

Bedrijfsoverdrachten in de melkveehouderij zijn extra lastig vanwege de onzekerheid over fosfaatrechten.

Lees meer
Rundveestapel wordt groter in plaats van kleiner
08 juli 2016

De rundveestapel is in het afgelopen kwartaal opnieuw gegroeid, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Lees meer
Zuivel zet rem op biomelk
07 juli 2016

De Nederlandse zuivelondernemingen trappen op de rem wat betreft melkveehouders die willen omschakelen naar bio.

Lees meer
Werken in Denemarken?
05 juli 2016

Twee Nederlandse veehouders in Denemarken zoeken nog vakantiehulp uit Nederland. Ben jij een actieve en zelfstandige boerenzoon of boerendochter met ervaring in de veehouderij en het je zin in een kort buitenlands avontuur en ben je beschikbaar voor enkele weken in augustus/september?

Lees meer
'Verwijder wildkadavers altijd uit grasland'
04 juli 2016

'Zie je dode watervogels, meldt het dan aan het waterschap, dat adviseert Miriam Koene, veterinair microbioloog bij het Central Veterinary Institute (CVI).

Lees meer
Weer forse stijging fosfaatproductie melkvee
30 juni 2016

De fosfaatproductie in de melkveehouderij nam over 2015 flink toe, tot 9 procent boven het eigen sectorplafond. De totale fosfaatproductie in de veehouderij is gestegen tot 180,1 miljoen kg. Dit is ruim 8 miljoen kilo meer dan in 2014 en komt daarmee boven het landelijk fosfaatplafond van 172,9 kilo.

Lees meer
Shredlage maïs op Open Dag Melkveebedrijf Theo van Heeswijk vof 29 juni a.s.
27 juni 2016

Lees meer
DOC Kaas is hekkesluiter in LTO-Internationale Melkprijsvergelijking over 2015
24 juni 2016

Uit de LTO-Internationale Melkprijsvergelijking die ZuivelNL heeft gemaakt in opdracht van de vakgroep Melkveehouderij van LTO in samenwerking met de European Dairy Famers blijkt dat de 16 Europese zuivelbedrijven die zijn meegenomen in 2015 uitkwamen op een gemiddelde melkprijs van 31,27 per 100 kilogram melk. In 2014 was dat nog 38,60 euro per 100 kilo. In de ranglijst gemaakt naar de melkprijs die werd uitbetaald bezet FrieslandCampina de vierde plaats met een prijs van 33,22 euro per 100 kilo. DOC Kaas is de hekkesluiter met een prijs van 26,54 euro per 100 kilogram melk.

Lees meer
Interpolis grijpt in bij hooibroei
22 juni 2016

In 2015 kwam het 34 keer voor dat een hooibroeicontroleur van Interpolis moest ingrijpen omdat de temperatuur in hooi en stro op veebedrijven te ver op liep.

Lees meer
'Kunstmest bijstrooien bij extreme neerslag'
21 juni 2016

De laatste weken is het lokaal zeer nat geweest. Uitspoelen van stikstof maar ook zwavel en kalium ligt voor de hand. De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) adviseert daarom éénderde gift bij 25-50 millimeter in één week, of een halve gift bij meer dan 50 millimeter bij te strooien.

Lees meer
A2A2 melk...
16 juni 2016

Een kleine A2-melk werkgroep, bestaande uit melkveehouders, voedingsspecialisten en marketeers, heeft twee keer met elkaar vergaderd. De opzet van deze werkgroep is om de ontwikkelingen wat betreft de A2-melk in kaart te brengen. Vecozuivel heeft inmiddels reeds aangekondigd om zuivelproducten van A2-melk op de markt te brengen. (http://a2a2.nl)

Lees meer
Uitnodiging open dag biologisch melk-en vleesveebedrijf Doornspijk
15 juni 2016

Op zaterdag 18 juni bent u van harte welkom op het biologisch Fleckviehbedrijf Ko-Kalf.

Adres: Veldweg 44-46, 8085 AW in Doornspijk.

Tijdstip: van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Te zien: 240 biologische Fleckviehkoeien op een compleet nieuw melkveebedrijf.

Ook Bayern Genetik is hier aanwezig.

Zie onderstaande uitnodiging.

Op zaterdag 18 juni bent u van harte welkom op het biologisch Fleckviehbedrijf Ko-Kalf.

Adres: Veldweg 44-46, 8085 AW in Doornspijk.

Tijdstip: van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Te zien: 240 biologische Fleckviehkoeien op een compleet nieuw melkveebedrijf.

Ook Bayern Genetik is hier aanwezig.

Zie onderstaande uitnodiging.

Lees meer
Koeien koelen belangrijker dan hoeveelheid water
14 juni 2016

Koeien besproeien werkt tegen hittestress, zo blijkt uit onderzoek. De hoeveelheid daarbij gebruikt water is van ondergeschikt belang.

 

Lees meer
Loonwerkrekening blijft liggen door lage melkprijs
13 juni 2016

Loonwerkers merken dat melkveehouders vanwege de huidige lage melkprijs steeds meer moeite hebben om de rekening voor het landwerk te betalen. De loonwerkers komen daardoor zelf ook krap bij kas te zitten.

Lees meer
Gewicht schatten belangrijk voor dosering medicijnen
10 juni 2016

Een juiste schatting van het gewicht van een koe is belangrijk om over- of onderdosering van medicijnen te voorkomen. Maar het gewicht van een koe bepalen is zo makkelijk nog niet. Uit een kleinschalig veldonderzoek van GD blijkt dat het gewicht vaak wordt over- of onderschat. Met een schatting ‘op het oog’ is die overschatting gemiddeld hoger dan met een meetlint.

Lees meer
DE WITTE MOTOR MOET GESMEERD WORDEN
08 juni 2016

April 2016. Honderden dorpsbewoners kijken vol spanning naar de gesloten staldeur. De boerenzoon maakt een buiging en zwaait de staldeur open. De eerste koe steekt aarzelend haar kop naar buiten. Ze ruikt de frisgroene wei, bedenkt zich geen ogenblik en galoppeert de stal uit. Als ze bij de eerste de beste hobbel struikelt en weer opspringt, klinkt een daverend applaus. Nieuwsgierige toeristen stappen van hun fiets en komen kijken. Iedereen geniet van de koeien die na de winterperiode weer de wei in gaan. Behalve de boer zelf. Hij ijsbeert door de lege stal. Het is alsof op elke wand in dikke witte letters de verwachte melkprijs van 17 cent gekalkt staat. Hij moet echter minimaal 30 cent per liter beuren om uit de kosten te komen. Hoe lang kan dat nog goed gaan? Zal zijn zoon dit familiebedrijf ooit nog wel over kunnen nemen?

Lees meer
Banenkrimp in de land- en tuinbouw blijft de komende jaren aanhouden
07 juni 2016

Er zijn ongeveer 160.000 voltijdbanen in de land- en tuinbouw. Het aantal voltijdbanen van vaste arbeidskrachten is tussen 2000 en 2015 met een derde gekrompen. Vooral onder gezinsarbeidskrachten nam de werkgelegenheid sterk af. Ook de komende jaren verwacht het UWV een dalende werkgelegenheid. Tussen 2016 en 2020 gaat het om een krimp van ruim 7.000 voltijdbanen. Het aantal banen voor zelfstandig ondernemers zal vermoedelijk met circa 6% afnemen.

Lees meer
Tussenklauwontsteking moeilijk behandelbaar
06 juni 2016

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wordt wekelijks gebeld door dierenartsen, klauwverzorgers en boeren omdat tussenklauwontsteking vaker voorkomt en niet goed reageert op antibiotica.

Lees meer
Einde koudmerken nabij ondanks weerstand LTO
03 juni 2016

Ondanks inspanningen van LTO lijkt per 1 januari 2017 de inzet van koudmerken als koeherkenning verboden. Deze week stuurde staatssecretaris Martijn van Dam een wijzigingsbesluit hierover naar de Eerste en Tweede Kamer.

Lees meer
Veel consumenten weten niet goed waar bio voor staat
02 juni 2016

Belgen zijn bereid om meer te betalen voor voedsel dat duurzaam geproduceerd werd, zo blijkt uit doctoraatsonderzoek van bio-ingenieur Ellen Van Loo (UGent). Ze weten alleen niet goed waarvoor welk label, waaronder 'bio', precies staat.

Lees meer
Geen 'foute soja' meer voor Nederlandse koe
31 mei 2016

De Nederlandse zuivelketen heeft haar behoefte aan soja in 2015 volledig afgedekt met de aankoop van certificaten voor verantwoorde soja.

Lees meer
Helft grasland kampt met zwaveltekort
30 mei 2016

Met minder dan 3 gram zwavel per kg droge stof heeft 50 procent van de percelen dit voorjaar een tekort aan plantbeschikbaar zwavel. Dat blijkt uit de resultaten van de Vers GrasChecks die in de periode maart tot half mei zijn uitgevoerd door Eurofins Agro. Het laboratorium adviseert om nog voor de tweede snede zwavel bij te bemesten.

Lees meer
'Antibiotica bij vee verergert broeikaseffect'
26 mei 2016

Antibiotica bij vee zorgt voor meer broeikasgassen. De mest bevat meer methaan stellen onderzoekers.

Lees meer
Premie vroege weidegang 600 euro
24 mei 2016

In totaal hebben 6.800 melkveehouders zich aangemeld voor de vroegweidenpremie. Omdat dit aanzienlijk hoger is dan verwacht, is de premie uiteindelijk vastgesteld op 600 euro per melkveebedrijf. Dit meldt de LTO op haar website.

Lees meer
Fosfaatefficiëntie tot op de botten
23 mei 2016

Hierbij een artikel uit Nieuwe Oogst, waarin ook Bayern Genetik participeert.

Lees meer
Koe vraagt voldoende vitamine E
20 mei 2016

Vitamine E, A en beta-caroteen zijn belangrijk bij de aanpak van vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen bij koeien. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert daarom goed te kijken naar de vitaminevoorziening.

Lees meer
Finalistes Fleckvieh Koe van 't Jaar 2016 bekend
19 mei 2016

Het Nederlandse Fleckvieh Stamboek heeft drie finalistes geselecteerd voor de Fleckviehkoe van 't Jaar-verkiezing 2016.

Lees meer
Arla geeft 1 cent extra voor GMO-vrije melk
18 mei 2016

Arla gaat veehouders stimuleren om meer genetisch gemodificeerd (GMO) vrij voer te gebruiken. De zuivelcoöperatie verwacht 1 cent per liter extra te kunnen betalen voor GMO-vrij geproduceerde melk.

Lees meer
Ruim kwart melkveehouders nog niet gemaaid
17 mei 2016

Afgelopen weken zijn veel melkveehouders druk bezig geweest om (een deel van) de eerste snede in te kuilen. Iets meer dan de helft heeft de volledige eerste snede aan de kant. Het groeiseizoen lijkt iets achter lopen met vorig jaar.

Lees meer
Vecozuivel gaat als eerste A2-melk verkopen
13 mei 2016

Vecozuivel in Zeewolde gaat als eerste zuivelleverancier A2-melk verwerken en verkopen. Het zuivelbedrijf hoopt voor de zomer bij Albert Hein en Jumbo de melk in de winkel te hebben

Lees meer
Ammoniakreductie met minder ruw eiwit in het voer
12 mei 2016

Binnen het praktijknetwerk 'Waarheen met ammoniak op veen' is begin dit jaar gestart met een oriënterende proef waarbij het effect van een lager ruw eiwit in het voer gevolgd is. Eén van de melkveehouders met ruim 60 melkkoeien op 40 hectare grasland lukte het om zijn grasrantsoen onder de 16 procent ruw eiwit te brengen.

Lees meer
Gehaltes in rundveedrijfmest weer lager
11 mei 2016

De gehaltes in rundveemest blijven dalen. Zo blijkt vooral het minerale aandeel stikstof en het kali-gehalte te zijn gedaald. De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) paste daarom de tabel ‘Gemiddelde samenstelling van organische meststoffen’ in het bemestingsadvies aan.

Lees meer
Koeiengewicht blijkt moeilijk in te schatten
10 mei 2016

Veel melkveehouders hebben moeite met het schatten van het gewicht van een koe, blijkt uit een kleinschalig onderzoek van de De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dit is belangrijk voor het toedienen van de juiste medicatie.

Lees meer
Advies: gras is nu snel, kuil droger in
04 mei 2016

Het suikergehalte, de verteerbaarheid en de VEM-waardes van het voorjaarsgras zijn momenteel hoog. Dat betekent een risico op te snel verteerbare kuilen. Het advies van Eurofins Agro is daarom nu om droger in te kuilen, bij minimaal 45 procent drogestof.

Lees meer
Nog wereld te winnen voor de melkrobot
03 mei 2016

In Nederland melkt al 20% van de bedrijven met een robot. Wereldwijd staat automatisch melken nog maar aan het begin.

Lees meer
Hooguit 3,5 miljoen kilo fosfaat voor extensief en knelgeval
02 mei 2016

Voor compensatie van extensieve melkveebedrijven en knelgevallen is hooguit 3,5 miljoen kilo fosfaat beschikbaar in het systeem van fosfaatrechten voor melkvee.

Lees meer
Boer voert 500 ton drijfmest minder af
01 mei 2016

Een besparing op de mestafzet van 500 ton drijfmest. Dat leverde de pilot rond Bedrijfseigen Stikstofbemesting (BES) op voor melkveehouder Andrian Houbraken uit Bergeijk.

Lees meer
Meer gras telen past in nieuwe mestwetgeving
29 april 2016

Bedrijven die willen uitbreiden en meer fosfaat produceren dan ze op het bedrijf kunnen plaatsen moeten in de nieuwe Mestwet bij groei aantonen dat ze de extra fosfaatproductie deels op het eigen land kunnen plaatsen. Grondaankoop wordt dan een voorwaarde voor groei, tenzij ze op een andere manier tot een hogere plaatsingsruimte kunnen komen. Bijvoorbeeld maïs vervangen door gras. Op gras mag 95 kilogram fosfaat per hectare geplaatst worden, tegen 65 kilo op maïs. Meer gras telen kan dan een optie zijn. 

Lees meer
Veel ruw eiwit in eerste gemaaide gras
28 april 2016

Veehouders die afgelopen week hun eerste gras hebben ingekuild, zullen over het ruw eiwit geen klagen hebben.

 

Lees meer
Grondige kuil gevaar voor gezondheid koe
27 april 2016

Graskuilen met een ruw as gehalte van 150 tot 180 gram per kilo drogestof zijn geen uitzondering. Dat signaleert Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP-Agro.

Lees meer
Aanpassing wet grondgebondenheid voor knelgeval
26 april 2016

De wet verantwoorde groei melkveehouderij wordt aangepast om bedrijven te ontzien die een afwijkende veestapel of afwijkend oppervlakte hadden tijdens de referentieperiode.

Lees meer
Van Dam: kalf bij koe niet per definitie beter
25 april 2016

Staatssecretaris Martijn van Dam wil de melkveehouders geen regels opleggen om het kalf bij de koe te houden. Volgens hem is dit een keuze die bij de veehouder ligt.

Lees meer
Veel aanmeldingen voor vroegweidepremie
22 april 2016

De mogelijkheid om koeien vroeg in het voorjaar te laten weiden is populair onder veehouders, meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Lees meer
Zeswekelijkse MPR veruit populairst
21 april 2016

Steeds meer bedrijven kiezen voor zeswekelijkse melkcontrole. Dat blijkt uit cijfers uit de CRV jaarstatistieken. Eind 2015 werkte 58,4% met zeswekelijkse MPR (melkproductieregistratie). Veehouders kunnen ook drie, vier of vijfwekelijks melkcontrole laten uitvoeren.

Lees meer
Bedrijfsopvolger houdt zijn fosfaatrechten
20 april 2016

Jonge melkveehouders die het bedrijf overnemen van hun ouders, moeten geen fosfaatrechten inleveren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar tegen.

Lees meer
Bedrijfsopvolger houdt zijn fosfaatrechten
20 april 2016

Jonge melkveehouders die het bedrijf overnemen van hun ouders, moeten geen fosfaatrechten inleveren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar tegen.

Lees meer
Al 108 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd bij Skal
19 april 2016

Flink stijging, vooral veel melkveehouders

In 2016 hebben zich in het eerste kwartaal al 108 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole. Dit is een hoog aantal, vergeleken met de 136 aanmeldingen van heel 2015. De stijging is vooral te verklaren door de sterke toename van het aantal melkveehouders dat zich bij Skal aanmeldt.

Lees meer
10 procent weidt koeien eerder door bonus
18 april 2016

De weidebonus is voor 10 procent van de melkveehouders reden om de koeien eerder naar buiten te laten. Op basis van de poll van Melkvee.nl, zou de subsidie uitkomen op ongeveer 550 euro per bedrijf.

Lees meer
FrieslandCampina: weidegang neemt weer toe
15 april 2016

Bij FrieslandCampina is het aantal bedrijven dat weidegang toepast vorig jaar met ruim 100 toegenomen; een stijging van 0,7 procent.

Lees meer
Nieuw online platform voor aanschaf VVO's
14 april 2016

Mestverwerking Fryslân uit Wouterswoude heeft VVO Poule in het leven geroepen, een nieuwe website waarmee veehouders via een 24-uursservice hun mestwerwerkingsplicht online kunnen afhandelen.

Lees meer
Visgraat verliest aan populariteit
13 april 2016

De visgraatmelkstal wordt minder populair, terwijl de automatische melksystemen, draaimelkstallen en swingoverssystemen in opkomst zijn. Dat blijkt uit de cijfers van stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM).

Lees meer
'Nog veel ruimte voor efficiënt fosfaat benutten'
12 april 2016

Ondanks de aankomende korting op fosfaatrechten een krimp in melkproductie beperken of zelfs helemaal voorkomen? Daarop zijn er voor de meeste melkveehouders volop kansen, stelt ForFarmers op basis van uitgebreide bedrijfsvergelijkingen.

Lees meer
‘Fleckvieh moet dubbeldoel blijven’
11 april 2016

De formule voor fokwaarden bij Fleckvieh, is per april 2016 veranderd. Kilogram vet wordt nu zwaarder ingewogen en bespiering krijgt een hoger aandeel in de totaalfokwaarde (GZW). Ook worden de genomicfokwaarden minder hoog ingeschat.

Lees meer
Koeiendans bij De Groene Griffioen: 9 april
09 april 2016

Aanstaande zaterdag 9 april is de jaarlijkse koeiendans bij Biologisch Boerderij De Groene Griffioen te Weesp. Tussen 11:00-11:30 zal het hek van de vrijloopstal open gaan en mogen de melkkoeien genieten van het verse gras en de aanwezigen van hun enthousiasme dat zich vaak uit in rennen, rollen en springen; dansende koeien.

Lees meer
Formule voor Fleckvieh fokwaarden aangepast
08 april 2016

De formule voor de fokwaarden bij Fleckvieh is per april 2016 veranderd. Het accent komt nog meer te liggen op dubbeldoel en functionaliteit. De kenmerken melkproductie, de vruchtbaarheid, de levensduur en de uiergezondheid vormen samen met de bespiering 90% van de selectie. Ook wordt de stabiliteit van de fokwaarden verbeterd. De genomic fokwaarden worden minder hoog ingeschat. 

Lees meer
Aantal bedrijven met meer dan honderd koeien groeit
06 april 2016

Er zijn steeds minder bedrijven met minder dan vijftig koeien, terwijl het aantal bedrijven met meer dan honderd koeien gestaag toeneemt. Het aantal bedrijven met melkkoeien nam in de afgelopen vijftien jaar met elfduizend af naar 18.264 bedrijven.

Lees meer
'Wettelijke verankering 1 ligbox per koe niet nodig'
05 april 2016

EZ-staatssecretaris Van Dam vindt dat melkveebedrijven dicht in de buurt van 1 ligplaats per koe moeten komen. Maar wettelijk vastleggen vindt hij niet nodig.

Lees meer
Forse reductie melkproductie bij droogzetten mogelijk
04 april 2016

Koeien droogzetten terwijl ze nog vele liters daags produceren is niet ideaal. Het aantal koeien dat melk lekt in de eerste dagen na het droogzetten neemt erdoor toe en daarmee de kans op infecties. Het Franse bedrijf Ceva brengt Velactis op de markt. Dit middel reduceert de melkgift binnen 48 uur tot driekwart, claimt het bedrijf.Koeien droogzetten terwijl ze nog vele liters daags produceren is niet ideaal. Het aantal koeien dat melk lekt in de eerste dagen na het droogzetten neemt erdoor toe en daarmee de kans op infecties. Het Franse bedrijf Ceva brengt Velactis op de markt. Dit middel reduceert de melkgift binnen 48 uur tot driekwart, claimt het bedrijf.

Lees meer
Natuurmiddel goed alternatief voor antibiotica in melkstal
31 maart 2016

Maria Groot van het Rikilt maakt weer een stalboekje voor melkveehouders. Daarin staat hoe ze de dieren met kruidenpreparaten en homeopathische diergeneesmiddelen kunnen ondersteunen bij infectieziekten. Deze middelen, die de gezondheid ondersteunen waardoor er minder antibiotica nodig zijn, worden steeds populairder.

Lees meer
Cijfers erfafspoeling mogelijk overschat
30 maart 2016

De berekende hoeveelheid mest- en voerresten die jaarlijks van een boerenerf afspoelt, wordt mogelijk (veel) te hoog ingeschat. De emissies uit gemeentelijke riooloverschotten daarentegen moeten in de praktijk vele malen hoger zijn dan berekend.

Lees meer
GES introduceert fokwaarde voor voeropname
29 maart 2016

De Stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) introduceert bij de indexdraai voor fokstieren van 6 april een nieuwe fokwaarde voor de voeropname. Deze wordt uitgedrukt in kilo droge stof per dag. Een fokwaarde +1,25 betekent dat de nakomelingen van deze stier per dag 1,25 kilo meer droge stof opnemen dan een gemiddelde koe. De erfelijkheidsgraad van voeropname is 18% tot 24%. De fokwaarde heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 55%. GES zal in 2017, in overleg met de foktechnische commissie, ook een weging aan de voeropname toekennen in INET. Pas dan krijgt de fokwaarde invloed op de NVI, de totaalindex waarop stieren veelal worden gerangschikt. 

Lees meer
Kruiden goed voor gras en koe
24 maart 2016

Kruiden in het grasland dragen bij aan de grasgroei, de biodiversiteit en de gezondheid van de koe. Dat zei Jan-Paul Wagenaar, afdelingshoofd Landbouw van het Louis Bolk Instituut gisteren tijdens de innovatiedag 'Blik op de wei' op het KTC Zegveld.

Lees meer
LTO: 20.000-30.000 hectare extra nodig voor melkveehouderij
23 maart 2016

Gemiddeld hebben melkveebedrijven 1-1,5 hectare extra grond nodig om te kunnen voldoen aan de AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. Dat zegt LTO Noord.

Lees meer
Verkiezing Fleckvieh koe van ‘t Jaar 2016
22 maart 2016

Het Fleckvieh Stamboek organiseert elk jaar de verkiezing van de “Fleckviehkoe van ’t jaar”. De winnares wordt bekend gemaakt op de Fleckvieh-dag in Juni 2016. Heeft u een beste Fleckviehkoe (tussen de 50% – 100% Fleckvieh) op stal welke Geertje Stein 160 van de familie Beernink kan opvolgen? Eentje waarop u echt trots bent? Eentje die de dubbeldoel eigenschappen bevat? Een koe die zeer vruchtbaar is en daarnaast super gezond? Een koe met een functioneel exterieur? Oftewel, een koe die een voorbeeld Fleckvieh-koe is? Geef dan uw koe op (voor 3 april) en maak kans op de hoofdprijs:

Lees meer
'Regel vergunningen op tijd'
21 maart 2016

Veehouders moeten nu al kijken waar ze over 5 tot 10 jaar met hun bedrijf willen staan zodat vergunningen tijdig aangevraagd kunnen worden.

Lees meer
'Extra mest verwerken of minder dieren houden'
18 maart 2016

Om wegvallen van de derogatie op te vangen, moeten boeren veel meer mest verwerken of aanzienlijk minder graasdieren houden. Tot die conclusie komt LEI Wageningen UR.

Lees meer
Koeien Aver Heino weer in de wei
17 maart 2016

De koeien van biologisch melkveebedrijf Aver Heino lopen weer in de wei. Op twitter heeft melkveehouder Rob Overesch een filmpje en een foto geplaatst. In de video is te zien hoe de fleckviehkoeien op de voormalige proefboerderij aan de Lemelerveldseweg 32 in Heino voor het eerst weer de wei in mogen. Ook heeft hij de onderstaande foto op zijn twitteraccount gezet.

Lees meer
Op meeste melkveebedrijven is weidegang mogelijk
16 maart 2016

Op 94 procent van de melkveebedrijven in Nederland is het in principe mogelijk om de koeien enige tijd in de wei te laten grazen. Ook bij verdergaande schaalvergroting of intensivering blijft in theorie op veel bedrijven weidegang mogelijk. Per bedrijf zal dan wel de hoeveelheid vers gras per koe en het aantal uren weidegang afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees meer
'Hoezo overschot? Fosfaat is schaars'
15 maart 2016

Fosfaat is geen grondstof om slordig mee te zijn: het mestbestanddeel moet niet als afval worden beschouwd, maar als een waardevolle grondstof, bepleit PVV'er Dion Graus. Deze week gingen VVD en CDA op de loop met zijn motie.

Lees meer
Boer kan nog veel fosfaat terugverdienen
14 maart 2016

Krimp van de melkveestapel lijkt onvermijdelijk door de komst van fosfaatrechten. Maar melkveehouders kunnen nog best fosfaat winnen op hun bedrijf.

Lees meer
Groeiende jongveestapel toch harder voeren
11 maart 2016

De groeiende melkveestapel zorgt voor drukte in de jongveestal. Ondanks meer arbeid voor veehouders is het zaak het kalf harder te voeren, stelt Sprayfo-jongveespecialist Hans Wansink.

Lees meer
Koei'n Kiek'n in Rijsbergen
10 maart 2016

Veehouders uit het zuiden van het land zijn van harte welkom voor "Koei'n Kiek'n" op het melkveebedrijf van,

André en Beb Herijgers
Schriekenweg 13
4891PB Rijsbergen (NB)

Deze open dag wordt gehouden op woensdag 16 maart van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis en het is een doorlopend programma.

Lees meer
Fosfaatrecht: gemiddelde melkproductie 2015 bepalend
09 maart 2016

De fosfaatnorm per aanwezige melkkoe op 2 juli 2015 wordt bepaald op basis van de gemiddelde melkproductie per melkkoe in heel 2015 op een bedrijf. Dat is de uitleg volgens het Ministerie van Economische Zaken voor de bepaling van het aantal fosfaatrechten op bedrijfsniveau.

Lees meer
Bodemtemperatuur afgelopen week flink gedaald
08 maart 2016

Door de koude nachten is de bodemtemperatuur afgelopen week in heel Nederland gedaald. Gemiddeld is de temperatuur 2 graden lager in vergelijking met de week ervoor. Vanuit verschillende delen van het land wordt gemeld dat de kleur van het gras ‘achteruit’ gaat.

Lees meer
‘Alternatieven fosfaatrechten onderbelicht’
07 maart 2016

Mogelijke alternatieven voor het fosfaatrechtensysteem blijven helaas onderbelicht in de Kamerbrief van staatssecretaris Martijn van Dam over invulling van het fosfaatrechtensysteem.

Lees meer
Melkvee op 2 juli 2015 bepaalt aantal fosfaatrechten
04 maart 2016

Het aantal fosfaatrechten dat een bedrijf krijgt wordt gebaseerd op het aantal stuks melkvee op 2 juli 2015 maal de zogenoemde forfaitaire norm voor fosfaatproductie per dier.

Lees meer
SDa handhaaft metingsmethode antibioticagebruik
02 maart 2016

Metingen van resistentie in mest van koeien, kalveren, varkens en pluimvee zijn geen bruikbare indicatie voor het antibioticagebruik op een bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

Lees meer
'Mestverwerking op eigen bedrijf rendabel'
01 maart 2016

Dat mestverwerking op het eigen bedrijf rendabel is blijkt uit enkele investeringsplannen in mestverwerkingstechnieken van melkveehouders. Door de hoge afzetkosten voor drijfmest neemt de belangstelling voor mestverwerking op het bedrijf toe. Dit heeft in een aantal gevallen ook tot concrete investeringen in mestverwerkingsinstallaties op het bedrijf geleid. 

Lees meer
Minste verlies met stripgrazen
29 februari 2016

De verliezen uit beweiding en opslag kunnen oplopen tot 40%. 20% gaat in de wei verloren. Er zijn mogelijkheden om dat te beperken.

Lees meer
Landbouw levert flink grond in voor natuur en woningbouw
26 februari 2016

De omvang van agrarisch terrein in Nederland is in de jaren 2010 tot 2012 afgenomen. Landbouwgrond kreeg een natuurbestemming of werd ingericht voor recreatieve doelen. Ook kwam er meer bebouwd gebied bij. Vooral de oppervlakte van woon-, verkeers- en bedrijventerrein nam toe. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees meer
Melkproductie per koe hoog in Nederland
25 februari 2016

Nederland neemt met ruim 8.000 kilo melk per koe de derde positie voor melkproductie in op de ranglijst van de belangrijkste zuivelexporterende landen.

Lees meer
Bio aus Bayern
24 februari 2016

Op het gebied van biologisch is Beieren de belangrijkste deelstaat van Duitsland. Het aantal Beierse bio-boeren is in het afgelopen jaar met circa tien procent toegenomen naar 7.350. Redenen zijn de stijgende vraag naar biologische levensmiddelen en de goede afzetvoorwaarden. 

Lees meer
KNMvD: grote bezwaren tegen kalf langer bij koe
23 februari 2016

In de huidige rundveehouderij zijn grote veterinaire bezwaren om het kalf langer bij de koe te huisvesten. Dat meldt de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvd in reactie op een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

Lees meer
"Onderzoek bevestigt dat bio-werkwijze invloed heeft op voedselkwaliteit"
22 februari 2016

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat het eten van biologisch geproduceerd vlees en melk beter voor je gezondheid is dan niet-biologische producten. De bio-producten bevatten namelijk ongeveer 50% meer omega-3 vetzuren.

Lees meer
Nieuwe Triple aAa codes fleckviehstieren Bayern Genetik
19 februari 2016

Recent zijn in Beieren van diverse Fleckviehstieren de Tripple aAa codes gescoord.

Hieronder een overzicht van de stieren en codes, deze als aanvulling van de codes die reeds op onze stierenkaart staan.

 

 

Lees meer
'Vier keer meer mest nodig in de komende decennia'
18 februari 2016

Om aan de groeiende vraag naar voedsel te blijven voldoen, zal grasland de komende decennia tot wel vier keer meer mest vereisen.

Lees meer
Vandaag Koei'n Kiek'n
17 februari 2016

Koei'n Kiek'n bij familie Ruesink-Harbers
Wiechersweg 1, Borculo

van 13.00 uur tot 16.00 uur.
(doorlopend programma)

Voor informatie zijn aanwezig: Bayern Genetik, FertPlus en Bflex oormerken.

Lees meer
Maïsopbrengst in 2015 met 35,6 ton uitzonderlijk laag
16 februari 2016

De maïsopbrengst per hectare is volgens de laatste CBS-cijfers gedaald naar 35,6 ton per hectare. Dit is de laagste opbrengst sinds 1996.

Lees meer
Tijdelijke maatregel FC leverde 35 miljoen kilo minder melk op
15 februari 2016

De tijdelijke maatregel om leden-melkveehouders van FrieslandCampina te stimuleren de melklevering niet te laten stijgen, is per vandaag beëindigd. Uiteindelijk heeft de maatregel geleid tot een lagere melkaanvoer van in totaal ongeveer 35 miljoen kilo melk.

Lees meer
ICT-gebruik verandert boerenbedrijf sterk
12 februari 2016

ICT-gebruik in de agrarische sector zal het boerenbedrijf sterk veranderen. Deze ontwikkeling zal de maatschappelijke discussies over duurzaamheid en dierenwelzijn beïnvloeden.

Lees meer
LTO, NZO en NAJK: fosfaatrecht niet linken aan grond
11 februari 2016

Geen koppeling met grond, afroming van 25% bij handel en de melkveefosfaatproductie terugbrengen binnen 6 jaar. Dat zijn de belangrijkste punten uit de visie op fosfaatrechten van LTO Nederland, NZO en NAJK.

Lees meer
Agridagen te Ravels
10 februari 2016

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 februari is Bayern Genetik aanwezig op de vernieuwde Agridagen in Ravels (België)

Lees meer
Koei'n Kiek'n in Borculo
09 februari 2016

Veehouders uit het oosten van het land zijn van harte welkom voor "Koei'n Kiek'n" op het bedrijf van de familie Ruesink - Harbers, Wiechersweg 1 te Borculo. Deze open dag wordt gehouden op woensdag 17 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis en het is een doorlopend programma.

Lees meer
‘Niet meer koeien in de wei door premie’
08 februari 2016

De premie van 750 euro per melkveehouder draagt niet bij tot meer koeien in de wei. Dat verwacht Andries-Jan de Boer van 3D Agro Advies. „Alleen de groep melkveehouders die toch al hun koeien vroeg in het seizoen naar buiten doen pakken dit bedrag mooi mee.”

Lees meer
Emissie ammoniak met 76% terugdringen door koeling
05 februari 2016

De emissie van ammoniak kan met ruim 76% worden teruggedrongen wanneer de mestgangen en het klimaat in de stal gekoeld worden. Dit blijkt uit de eerste metingen in het SBIR-project ‘Koele Koeien’. Dit project wordt samen met R&R Systems,  Monteny Milieu Advies en HAS Kennistransfer uitgevoerd. Van de eerste fase zijn de resultaten inmiddels bekend. 

Lees meer
Zorgen over aanpassing regels transport
04 februari 2016

Samenwerkende veetransporteurs Saveetra zijn bezorgd over een aanpassing van de regeling over het bijladen van runderen op vrachtwagens met aanhangers.

Lees meer
Uitstel, maar geen afstel IBR- en BVD-bestrijding
03 februari 2016

Dat er een jaar na de aankondiging van de IBR- en BVD-bestrijdingscampagne nog geen akkoord is, betekent niet dat de plannen van de baan zijn.

Lees meer
Kruisen: Heterosis-effect zorgt voor sterke koeien
02 februari 2016

Onderzoek toont aan dat met het kruisen van verschillende rassen de beste resultaten gehaald kunnen worden. Het zogenaamde heterosis-effect. Dit zorgt voor een hogere productie, maar ook voor sterke, weerbare koeien.

Lees meer
Hoogoplopende ruzie om mest
01 februari 2016

DEN HAAG - Drie veeteeltorganisaties zijn woedend opgestapt uit het overleg met staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) nu die extra maatregelen voorbereidt tegen mestoverschotten die mogelijk ontstaan.

Lees meer
Kruislingen doen het goed in de VS
29 januari 2016

De eerste generatie kruislingen van Holstein-koeien leveren onder Amerikaanse omstandigheden meer op dan zuivere Holstein-koeien. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Minnesota. 

Lees meer
Inkuilen gras zorgt voor 28 procent voederwaardeverlies
28 januari 2016

Gemiddeld gaat er 28 procent aan voederwaarde van gras verloren vanaf het moment van maaien tot aan moment dat gras als kuilvoer voor het voerhek ligt.

Lees meer
Inkuilen gras zorgt voor 28 procent voederwaardeverlies
28 januari 2016

Gemiddeld gaat er 28 procent aan voederwaarde van gras verloren vanaf het moment van maaien tot aan moment dat gras als kuilvoer voor het voerhek ligt.

Lees meer
Melkveebedrijf buiten EU groter dan er binnen
27 januari 2016

Het aantal koeien per bedrijf op representatieve melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden in de Europese Unie ligt fors lager dan die er buiten, meldt Verantwoorde Veehouderij.

Lees meer
Voor- en nadelen dier- en fosfaatrechten in de melkveehouderij onderzocht
26 januari 2016

Dierrechten zijn relatief eenvoudiger te implementeren dan fosfaatrechten. Een keuze voor dierrechten betekent dat de melkveehouderij hetzelfde wordt behandeld als de varkens- en pluimveehouderij. Nadelen van dierrechten zijn dat ze niet direct ingrijpen op de fosfaatproductie en kostprijsverhogend zijn. Ook leiden ze tot een sterke inzet op de verhoging van de melkproductie per koe. Fosfaatrechten zijn ook kostprijs- en melkproductie verhogend. Echter, door het verhogen van de fosfaat-efficiëntie van de melkveestapel kunnen meer melkkoeien worden gehouden, waardoor de focus op de melkproductie per koe niet zo groot zal zijn als bij dierrechten. Dat blijkt uit een verkenning van LEI Wageningen UR in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) naar de voor- en nadelen van dierrechten versus fosfaatrechten in de melkveehouderij.

Lees meer
Geslaagde Koei'n Kiek'n bij familie van Kleinwee in Zevenhuizen
25 januari 2016

 Woensdag hebben er tegen de 200 melkveehouders een kijkje genomen bij melkveehouder Kleinwee in Zevenhuizen (Gr).
Veel vragen over kruisen en onduidelijkheden over gebruik van Fleckvieh werden beantwoord aan de melkveehouders.
 

Lees meer
Overschot aan nuchtere kalveren
22 januari 2016

De afzet van nuchtere kalveren (nuka's) in Nederland is in de eerste weken van 2016 scherp gedaald. Van Drie Group kampt als grootste kalverslachterij van Nederland met een dagelijks overschot van duizend dieren.

Lees meer
2015 is warmste jaar ooit gemeten
21 januari 2016

Nooit werd op aarde een hogere gemiddelde temperatuur gemeten dan in 2015. Dat blijkt uit woensdag verschenen Amerikaanse cijfers van onder meer ruimtevaartorganisatie NASA.

Lees meer
Communiceer doel melkveebedrijf met adviseurs
20 januari 2016

Melkveehouders zouden hun doelen voor het bedrijf moeten vastleggen en communiceren met de adviseurs die op het bedrijf komen. Dan blijft de aandacht op de doelen gevestigd en is de kans het grootst dat ze ook gerealiseerd worden.

Lees meer
Bijna 10.000 euro schuld per melkkoe in 2012
19 januari 2016

In 2012 bedroeg de gemiddelde schuld per melkkoe 9.800 euro. Alle melkveehouderijbedrijven samen hadden een schuld van 18,1 miljard euro. Dit is 51 procent van het balanstotaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees meer
Veehouder krijgt 18% minder geld bij 7% meer melk
18 januari 2016

De Nederlandse melkveehouderij heeft vorig jaar ruim 920 miljoen kilo melk meer geproduceerd dan in 2014, maar boeren hebben €750 miljoen minder voor hun melk ontvangen. De productiewaarde van de melkveehouderij daalde van €4,95 naar €4,2 miljard.

Lees meer
Veehouder krijgt 18% minder geld bij 7% meer melk
15 januari 2016

De Nederlandse melkveehouderij heeft vorig jaar ruim 920 miljoen kilo melk meer geproduceerd dan in 2014, maar boeren hebben €750 miljoen minder voor hun melk ontvangen. De productiewaarde van de melkveehouderij daalde van €4,95 naar €4,2 miljard.

Lees meer
'Maai eerste snede niet te vroeg'
14 januari 2016

Moderne grasmengsels laten een steeds hogere verteerbaarheid zien. Dit is gunstig voor de voederwaarde, maar veehouders melden problemen met de structuurwaarde. DSV zaden geeft daarom tips hoe veehouders hier op in kunnen spelen. „Maai een eerste snede niet te vroeg, kuil gras droger in en let op de doorschietdatum van het in te zaaien grasmengsel”, zo luiden de adviezen van het zaadbedrijf.

Lees meer
Duurzaamheid melkveehouderij neemt toe
13 januari 2016

De Nederlandse melkveehouderij zet forse stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo is in 204 het antibioticagebruik met een vijfde teruggebracht.

Lees meer
'Ondernemende veehouders melken strategisch door'
12 januari 2016

Melkveehouders zijn bang dat de politiek een nieuwe productiebeperking introduceert op een voor hen ongunstig moment. "Dat verklaart het 'doormelkgedrag' van ondernemende melkveehouders", zei Ben Wevers, voorzitter van de Nederlandse kaasbeurs, onlangs in zijn nieuwjaarsrede.

Lees meer
Grootste risico op mastitis tijdens droogstand
08 januari 2016

In de cyclus van de melkkoe is de periode van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven de aller­belangrijkste. In die relatief korte periode ondergaat de koe maar liefst drie grote veranderingen, met steeds een grote impact op de weerstand. Daardoor is er een verhoogde kans op uierinfecties. Dat vertelde Ynte Hein Schukken van de Gezondheidsdienst voor Dieren op een studiedag voor dierenartsen van Elanco Animal Health.

Lees meer
Nieuw blauwtongvaccin is te onderscheiden van virus
07 januari 2016

Promovenda Femke Feenstra heeft een nieuw vaccin tegen blauwtong ontwikkeld. Anders dan het vaccin dat nu wordt gebruikt, is deze variant te onderscheiden van een levend virus.

Lees meer
Nieuwsbrief Bayern Genetik
06 januari 2016

Gisteren hebben weer veel melkveehouders de Bayern Genetik nieuwsbrief met veel Fleckvieh nieuws ontvangen.

Ontvangt u deze nog niet maar wilt u deze ook graag ontvangen mail dan naar stef@bayerngenetik.nl met vermelding?: ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen.

Lees meer
Dierenarts heeft te weinig kennis over PBB
05 januari 2016

Geborgde runderdierenartsen hebben te weinig kennis van het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB). Dit blijkt uit een door de Stichting Geborgde Dierenartsen (SGD) uitgevoerde pilot en audits van het COKZ.

Lees meer
Immigranten produceren 80 procent van de melk in de VS
04 januari 2016

Immigranten produceren 80 procent van de melk in de VS

Lees meer
Naast fosfaat ook hogere emissies ammoniak en CO2 door groei
30 december 2015

In 2014 is door de groei van de melkveestapel niet alleen de fosfaatexcretie toegenomen, maar ook steeg de emissie van ammoniak en CO2. Wel realiseerde de sector een lager brandstofverbruik per kilo melk, daalde het antibioticagebruik en steeg het gebruik van verantwoorde soja.

Lees meer
Naast fosfaat ook hogere emissies ammoniak en CO2 door groei
30 december 2015

In 2014 is door de groei van de melkveestapel niet alleen de fosfaatexcretie toegenomen, maar ook steeg de emissie van ammoniak en CO2. Wel realiseerde de sector een lager brandstofverbruik per kilo melk, daalde het antibioticagebruik en steeg het gebruik van verantwoorde soja.

Lees meer
Wat verandert in 2016 voor boeren?
29 december 2015

Met welke veranderingen krijgen melkveehouders aankomend jaar te maken en welke gevolgen heeft dit? En waar moeten ze op letten en waarom? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe jaar.

Lees meer
Kerst: 'De zuinige boer gaat het redden’
28 december 2015

De breed georiënteerde boer die met plezier werkt en niet onder de knoet van de bank zit, heeft perspectief; dat zegt professor Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar aan Wageningen UR, in het kerstthema van Boerderij. Kritisch is hij op de 'plankgasboer': "Het schijnbeeld bestaat dat boeren die hard groeien, de ondernemers van de toekomst zijn."

Lees meer
Nederlandse melkveestapel groeit met 3,1 procent
23 december 2015

Het aantal Nederlandse melkkoeien is afgelopen jaar met 3,1 procent gegroeid naar 1,62 miljoen. Ook het aantal stuk jongvee nam toe met 2,4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees meer
'Flexibiliteit in Natura 2000 onvoldoende gebruikt'
22 december 2015

De Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen bieden veel flexibiliteit, maar lidstaten gebruiken die onvoldoende bij nationale implementaties. Dat stelde een ambtenaar van de Europese Commissie afgelopen vrijdag, bij een stakeholdersoverleg over Natura 2000 in Den Haag.

Lees meer
Exportverbod nuka's naar bestemmingen verder dan 8 uur rijden
21 december 2015

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verbiedt vanaf 21 december dit jaar de export van nuchtere kalveren (nuka's) naar bestemmingen die verder zijn dan 8 uur rijden. Er is de laatste tijd een toename geconstateerd van dit soort lange afstandstranssporten.

Lees meer
Aantal bedrijven met weidegang stabiel
18 december 2015

Het aantal melkveebedrijven waar koeien in de wei lopen, is in het afgelopen seizoen nagenoeg stabiel gebleven. Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Lees meer
Consument wil meer voor weidemelk betalen
17 december 2015

Uit een onderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van Milieudefensie, blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders bereid is om meer te betalen voor hun melk, als daardoor de koe in de wei kan blijven.

Lees meer
'Het is de kunst om echt te veranderen'
16 december 2015

Melkveehouders die hun strategie en handelen willen veranderen, doen er goed aan om hun doel concreet te beschrijven.

Lees meer
Melkaanvoer plust maar liefst 13,9%
15 december 2015

De melkaanvoer is in november fors toegenomen. Er kwam ten opzichte van november vorig jaar 13,9% bij, de grootste stijging dit melkjaar.

Lees meer
Driekwart kalveren krijgt onvoldoende voeding in eerste 24 uur
14 december 2015

Driekwart van de kalveren krijgt direct na de geboorte te weinig biest en de tweede gift wordt te laat aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van MSD Animal Health en Dierenkliniek Wolvega. Kalveren krijgen daardoor onvoldoende antistoffen binnen om zich te wapenen tegen bijvoorbeeld diarree.

 

Lees meer
Gratis warm water en elektriciteit uit koeienmest
10 december 2015

Koeienmest omzetten in elektriciteit en warm water. Het gebeurt al bij zo’n honderd Vlaamse melkveehouders. De boer heeft als voordeel dat zijn elektriciteitsfactuur fors daalt. Het milieu heeft als voordeel dat het schadelijke broeikasgas methaan er wordt uitgehaald. 

Lees meer
Fosfaatrechten langer ongewis
08 december 2015

Melkveehouders krijgen dit jaar nog geen duidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten. Het overleg hierover tussen staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en de sector is uitgesteld. Niet eerder dan in januari komen de bestuurders bij elkaar.

Lees meer
Van Dam: afroming fosfaatrechten noodzakelijk
07 december 2015

De fosfaatproductie in de melkveehouderij was op peildatum 2 juli waarschijnlijk al boven het fosfaatplafond, waardoor afroming van de fosfaatrechten noodzakelijk is.

Lees meer
Ook VEM-record voor najaarskuilen
04 december 2015

Nadat de voorjaars- en zomerkuilen al een VEM-record verbroken hadden, blijkt ook de voederwaarde van de najaarskuilen de hoogste van afgelopen 10 jaar. Doordat de graskuilen uit het najaar wat droger zijn, zijn ze volgens BLGG bijzonder geschikt voor het melkvee.

Lees meer
Boeren radeloos door mestregels
03 december 2015

Boeren worden tureluurs van mestregelgeving. In drie jaar tijd zijn mestplannen zo vaak veranderd dat melkveehouders door de bomen het bos niet meer zien. Landbouworganisatie LTO slaat alarm.

Lees meer
Nederlandse koe stoot weinig CO2 uit
02 december 2015

De Nederlandse koe stoot minder CO2-equivalent uit dan elders op de wereld.

Lees meer
Stressvrij melken
01 december 2015

Afgelopen week heb ik tijdens het opstarten van twee melkrobots bij vrienden een lesje melkwinning gehad.  Ondanks dat het inmelken zeer rustig verliep was het voor de koeien natuurlijk allemaal nieuw.

Lees meer
Te weinig zetmeel in snijmaiskuil 2015
30 november 2015

De voederwaarde van de snijmaiskuilen van 2015 is met 980 VEM per kilo droge stof de laagste van de afgelopen vijf jaar. Oorzaken zijn een laag zetmeelgehalte en een lage verteringscoëfficiënt.

Lees meer
Kwaliteit snijmaïs ruim onder het gemiddelde
27 november 2015

In tegenstelling met 2014, valt de kwaliteit van de snijmaïs dit jaar tegen. De gemiddelde VEM-waarde van de eerste 5500 snijmaiskuilen uit 2015, die onderzocht zijn door Eurofins Nederland, ligt met 980 VEM onder het vijfjarig gemiddelde van 987 VEM.

Lees meer
Dierlijke mest is voordeligste wijze van bodemverbetering voor de akkerbouw
26 november 2015

De akkerbouw kan nog veel meer profiteren van dierlijke mest. Dat blijkt uit een onderzoek van DLV Plant en Projecten LTO Noord. De onderzoekers rekenden voor vier modelbedrijven door wat het potentiële mestgebruik is. Het gaat om bedrijven in de regio’s Oost en Zuidelijk Flevoland, Noordoostpolder, Noordelijke klei en Noordoostelijk zand. Hiervoor werkten zij representatieve voorbeeldbouwplannen uit. Voor die bouwplannen werkten zij een optimaal bemestingsplan uit waarin maximaal dierlijke mest kan worden aangevoerd. Ook keken zij naar welke mestsoorten de voorkeur hebben en de beschikbaarheid hiervan in de regio. 

Lees meer
Conflict rond stierzoekfunctie op site CRV
25 november 2015

KI-Samen heeft een conflict met CRV over de stierzoekfunctie op de website van CRV. Enkele weken terug waren de stieren van KI-Samen namelijk enkele dagen niet vindbaar in de online ‘stierzoeker’. KI-Samen spreekt in een artikel in de Volkskrant van een gerichte aanval.

Lees meer
Antibiotica: forse stappen melkvee
24 november 2015

Nederlandse rundveehouders hebben de afgelopen jaren in samenwerking met hun dierenarts grote stappen gezet in het verminderen van antibioticagebruik. Dat geldt vooral voor de reductie van derde-keus-middelen en droogzetters.

Lees meer
Voerwinst vaart wel bij hoge fosfaatefficiëntie
20 november 2015

De voerwinst stijgt als veehouders een hoge fosfaatefficiëntie realiseren.

Lees meer
Beste melkveeregio's in Flevoland en Noordoosten
18 november 2015

De beste kansen voor groei en efficiënte productie voor de melkveehouderij liggen in het noorden van het land. Dat blijkt uit een inventarisatie door Melkvee100Plus. Maar uiteindelijk is de locatie van het bedrijf belangrijker dan de regio.

Lees meer
Van Dam: Alleen extra grond nodig bij groei
17 november 2015

Melkveehouders die vanaf 2014 niet groeiden in aantal dieren, hoeven geen extra grond te verwerven om de lagere gebruiksnormen voor fosfaat te compenseren. Dit schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een rekenmodel grondgebondenheid, die hoort bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij.

Lees meer
Mengvoerprijzen veren op l
16 november 2015

Na een periode van dalende prijzen, zijn de mengvoeders afgelopen weken weer wat gestegen.

Lees meer
CBS: inkomsten landbouw blijven achter bij productiestijging
13 november 2015

De Nederlandse landbouw heeft tussen 1995 en 2014 een productiestijging laten zien van 22 procent. In die zelfde periode bleven de inkomsten van landbouwbedrijven achter bij deze stijging. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees meer
Infectieziekten kosten op groot bedrijf meer geld
12 november 2015

Groeiende melkveebedrijven moeten er rekening mee houden dat ze meer geld kwijt zijn aan de bestrijding van infectieziekten. Dat stelt Ynte Schukken, directeur diergezondheid Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij in Zwolle.

Lees meer
Meer mest verwerken door melkveewet
10 november 2015

Melkveehouders die meer koeien hebben dan 2014 moeten dit jaar in veel gevallen meer mest verwerken, mede door de melkveewet die op 1 januari 2015 is in gegaan.

Lees meer
Bij positieve uitslag wormen minder melk en vet
09 november 2015

Er is een duidelijke relatie tussen longworminfectie en melkproductie. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren, gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

Lees meer
Een nieuwe blauwtonguitbraak rammelt aan de deur
05 november 2015

Ondanks verschillende maatregelen van de Franse overheid om de uitbraken van blauwtong type 8 (BTV8) in te perken, rukt het virus verder op naar het noorden.

Lees meer
Keuze voor voerleveranciers melkvee beperkter
04 november 2015

Nederlandse melkveehouders hebben vanaf 1 januari 2016 een veel beperktere keuze uit voerleveranciers dan nu. Dit dicteren de nieuwe leveringsvoorwaarden die de zuivelindustrie heeft uitgewerkt en die zuivelcoöperaties bezig zijn vast te stellen.

Lees meer
Gebrekkige registratie breekt melkveehouder op bij vogelgriep
03 november 2015

Tijdens de vogelgriepcrisis bleek een deel van de UBN’s niet up to date te zijn waardoor melkveehouders die in het verleden ook pluimvee hielden hun melk niet meer mochten afvoeren en weg moesten laten lopen. Die melkveehouders hadden hun registratie aan moeten passen van gemengd- naar melkveebedrijf.

Lees meer
Prijs grasland derde kwartaal gestegen
02 november 2015

De prijs van grasland is in het derde kwartaal van 2015 gestegen naar 51.100 euro per hectare. De prijs van bouwland daalde in deze periode met vier procent naar 58.900 euro per hectare. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van LEI Wageningen UR en het Kadaster.

Lees meer
Meer koeien op 55 procent melkveebedrijven
30 oktober 2015

Afgelopen vijf jaar is het aantal melkkoeien op 55 procent van de melkveebedrijven gegroeid. Voor 20 procent van de bedrijven is deze groei meer dan 15 koeien.

Lees meer
Bezoek ons in Hardenberg
27 oktober 2015

Bezoek onze stand nummer 153 op de beurs in Hardenberg.

 

Lees meer
Opfokkosten vaak onderschat
26 oktober 2015

Jongveeopfok is een kostenpost die nog vaak wordt onderschat. Boeren schatten deze kosten op hun bedrijf op gemiddeld 1200 euro. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde opfokkosten voor een vaars echter uitkomen op 1606 euro, exclusief eigen arbeid.

Lees meer
Piek in aantal bedrijven met salmonella
23 oktober 2015

In de herfst zijn er meer salmonella-uitbraken dan in andere seizoenen. Ook dit najaar is een toename te zien in het aantal bedrijven met serieuze verschijnselen van de zoönose, aldus Maarten Weber, dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Lees meer
EU-geld gaat niet naar stallenbouw
22 oktober 2015

Van de 29,9 miljoen euro die de Europese Unie (EU) als steunmaatregel overmaakt, wordt niets ingezet voor milieu- en diervriendelijkere stallen. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Lees meer
EU-geld gaat niet naar stallenbouw
22 oktober 2015

Van de 29,9 miljoen euro die de Europese Unie (EU) als steunmaatregel overmaakt, wordt niets ingezet voor milieu- en diervriendelijkere stallen. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Lees meer
Beter drachtig na pijnbestrijding mastitis
21 oktober 2015

Pijnbestrijding aanvullend op een mastitisbehandeling met antibiotica verhoogt het drachtigheidspercentage van melkkoeien met 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van dierenarts Scott McDougall in samenwerking met geneesmiddelenfabrikant Boehringer Ingelheim.

Lees meer
'Imago Hollands vlees is prima'
20 oktober 2015

Het Nederlands vlees heeft een prima imago. Het belang van vlees voor de consument is onverminderd erg groot. Verder blijkt dat de aandacht voor kwaliteit in de meest brede zin des woords groeit en dat jongeren herkomst en dierenwelzijn belangrijk vinden.

Lees meer
'Hak knoop door over kunstmestvervangers'
19 oktober 2015

Het kabinet zet meer druk op de Europese Commissie in de procedure om producten van dierlijke mest toe te staan als kunstmestvervanger. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft dat gezegd in de Tweede kamer.

Lees meer
Biodiversiteit goed voor weerstand grasland
16 oktober 2015

Grasland met een grote variëteit aan plantensoorten is weerbaarder tegen verstoringen door klimaatverandering. De biomassaproductie en de ecosysteemdiensten blijven overeind ondanks gemiddelde of extreme droogte of natheid.
 

Lees meer
Pinken met Mortallaro later opnieuw de klos
15 oktober 2015

Pinken die de ziekte van Mortellaro hebben gehad, hebben een zes keer grotere kans op het opnieuw optreden van de ziekte na het afkalven.

Lees meer
Grondtekort melkveesector groter dan gedacht
14 oktober 2015

Veel melkveebedrijven hebben in 2016 meer grond nodig dan in 2014. Het geldt mogelijk niet alleen voor bedrijven die zijn gegroeid of intensiever zijn dan 20 kilo fosfaat per hectare. Alle bedrijven met een fosfaatoverschot door melkvee waar de plaatsingsruimte voor fosfaat in 2016 kleiner is dan in 2014 zullen moeten compenseren met extra grond.
Grondtekort melkveesector groter dan gedacht

Lees meer
Grondtekort melkveesector groter dan gedacht
14 oktober 2015

Veel melkveebedrijven hebben in 2016 meer grond nodig dan in 2014. Het geldt mogelijk niet alleen voor bedrijven die zijn gegroeid of intensiever zijn dan 20 kilo fosfaat per hectare. Alle bedrijven met een fosfaatoverschot door melkvee waar de plaatsingsruimte voor fosfaat in 2016 kleiner is dan in 2014 zullen moeten compenseren met extra grond.
Grondtekort melkveesector groter dan gedacht

Lees meer
'Toename luchtwassers in melkveehouderij'
13 oktober 2015

De interesse in luchtwassers in de melkveehouderij is toegenomen. Dat zegt Ilse van der Vegte, specialist ruimtelijke ordening en milieu bij Countus.

 

Lees meer
Rabobank: melkprijs blijft voorlopig laag
12 oktober 2015

De melkprijs blijft gedurende de laatste maanden van dit jaar op het huidige lage niveau, ondanks de recente lichte prijsstijgingen op de zuivelmarkt. Er kan zelfs nog een kleine neerwaartse correctie plaatsvinden.

Lees meer
Late maïsoogst vraagt snel groenbemester
09 oktober 2015

Door een wat late oogst van de maïs, is het groeiseizoen na die oogst extra kort. Het tijdig zaaien van een groenbemester vraagt daarom extra aandacht. Datzelfde geldt voor de soort groenbemester.

Lees meer
'Fosfaatrechten hoeven niet van Brussel'
08 oktober 2015

De invoering van fosfaatrechten is geen eis van 'Brussel'. En het Nitraatcomité van de Europese Commissie heeft nog geen informatie ontvangen vanuit Nederland over de mogelijke invoering van fosfaatrechten voor melkvee.
'Fosfaatrechten hoeven niet van Brussel'

Lees meer
Jan Huitema: ‘Gelijk speelveld Europese fokkerijsector’
07 oktober 2015

Als het aan VVD-Europarlementariër Jan Huitema ligt, kunnen boeren binnen de EU vrij handelen in fokdieren. Daarvoor pleit hij samen met zijn liberale Zweedse collega’s.

Lees meer
Geen meerderheid voor wet weidegang
06 oktober 2015

Verplichte weidegang krijgt vooralsnog geen meerderheid in de Tweede Kamer. In een initiatiefnota dringen SP, GroenLinks en D66 aan op een wettelijke regeling van weidegang. De nota ontbeert voldoende steun voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Lees meer
Ruim helft melk gaat kaasbak in
05 oktober 2015

Kaas blijft het belangrijkste product voor de Nederlandse zuivelindustrie. Uit de jaarlijkse 'Zuivel in Cijfers' van ZuivelNL blijkt dat in 2014 52,4 procent van de 12, 6 miljard kilo melk in de kaasbak belandde.

Lees meer
'Handel fosfaatrechten funest voor weidevogel en koe in wei'
02 oktober 2015

Vrij verhandelbaar maken van fosfaatrechten is funest voor de weidevogelstand, koeien in de wei en de duurzaamheid in het algemeen.

Lees meer
Inzaaidatum vanggewassen met twee weken uitgesteld
01 oktober 2015

De Europese Commissie gaat naar alle waarschijnlijkheid akkoord met het uitstellen van twee weken voor inzaaidatum voor vanggewassen, dat meldt Jan Huitema VVD-Europarlementariër.

 

Lees meer
Evenveel gras van beweide als gemaaide kavels
30 september 2015

Bij Koeien & Kansen-veehouder Nanne en Hains koopman uit Oudega (FR) werd dit seizoen bijgehouden de grasopbrengst bijgehouden van de percelen die werden beweid en percelen die alleen werden gemaaid. Hun conclusie is dat de opbrengst tussen maaien en weiden vergelijkbaar zijn.

Lees meer
Melkprijsverschil biologische en gangbaar 20 euro
29 september 2015

De biologische melkprijs over oktober stijgt met 1,25 euro naar 49 euro per 100 kilo melk. Daarmee is het verschil met de gangbare melkprijs opgelopen naar 20 euro per 100 kilo melk.

Lees meer
‘Mais is veel rijper dan je denkt’
28 september 2015

De maïs is dit jaar nog behoorlijk groen, terwijl de korrels al vrij rijp zijn. Daardoor kunnen boeren zich verkijken op de rijpheid van het gewas.

Lees meer
Pinken dippen kan vaarzenmastitis voorkomen
25 september 2015

Van vaarzen met mastitis, blijkt dat 74 procent al een open slotgat had vóór afkalven. Dat vertelt Sofie Piepers, Universiteit Gent, in haar presentatie ‘het verbeteren van rentabiliteit van de volgende generatie’, tijdens de masterclass uiergezondheid. georganiseerd door Delaval en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Daarom adviseert zij om de spenen van vaarzen voor het afkalven al te  dippen, ter voorkoming van een infectie.

Lees meer
Maïsoogst beduidend later dan 2014
24 september 2015

Ongeveer 6 procent van de melkveehouders heeft afgelopen week de maïs gehakseld en bijna 6 procent gaat deze week aan de slag. Dit blijkt uit de poll op Melkvee.nl van afgelopen week.

Lees meer
Meer koeien produceren meer melk door afschaffing melkquota
23 september 2015

Nederlandse boeren zijn de afgelopen jaren flink meer melk gaan produceren. Dat komt door de afschaffing van de melkquota.  
Afgelopen seizoen 2014-2015 leverden Nederlandse koeien 12,6 miljard kilo melk. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo. Dat is een stijging van ongeveer 18 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. 
Europa bepaalde dertig jaar lang hoeveel melk boeren mochten produceren. Landen die meer leverden, kregen een boete. Dat moest overproductie voorkomen. Op 1 april van dit jaar is het quotum afgeschaft. In de aanloop daarnaar was de limiet stapje voor stapje verhoogd.

Lees meer
Uitrijtermijn mest en inzaaiperiode groenbemesters verlengd tot 1 oktober
22 september 2015

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken geeft gehoor aan een motie van de Tweede Kamer en verlengt de uitrijtermijn voor mest en de inzaaiperiode voor groenbemesters tot 1 oktober. Dit betreft het uitrijden van dierlijke mest en het toepassen van kunstmest op bouwland, met uitzondering van bouwland waarop in 2015 snijmaïs wordt geteeld. Voorwaarde is dat op dit bouwland een groenbemester wordt geteeld. Dijksma schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling wordt op korte termijn in de Staatscourant gepubliceerd. 

Lees meer
Management en fokkerij beïnvloeden weerbaarheid
21 september 2015

Een goede start van de lactatie is van invloed op de natuurlijke afweerstoffen van een koe. Een betere weerstand wordt bereikt door het optimaliseren van het droogstandsmanagement. Dit blijkt uit het onderzoeksproject 'Weerbaar Vee' dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uitvoerde in samenwerking met Wageningen Universiteit en CRV en meegefinancierd werd door het Ministerie van Economische Zaken, LTO Noord en ZuivelNL.

Lees meer
‘Hoge pachtprijzen signaal van grote vraag naar grond’
18 september 2015

De huidige pachtprijzen zijn niet te hoog. De hoogte is een rechtstreeks gevolg van de grote vraag naar grond. Dat stelt Jurjen Nannenga van Van Lanschot Nannenga Naus Rentmeesters. ‘De markt liegt niet. Hoge prijzen zijn een duidelijk signaal, dat we maar beter serieus kunnen nemen. Er is duidelijk behoefte aan meer aanbod.’

Lees meer
Indicator ontdekt voor weerbaarheid melkvee
17 september 2015

In melk zijn twee natuurlijke afweerstoffen gevonden als indicator voor de weerbaarheid van koeien. Ook in het bloed van kalveren is aan te tonen of een dier meer kans heeft op ziektes of aandoeningen dan haar koppelgenoten. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) presenteert deze onderzoeksresultaten vandaag tijdens het symposium ‘Weerbaar Vee’ in Ede (GD).

Lees meer
Verschraling Europese bodem biedt kansen voor Nederlandse mest
16 september 2015

De verschraling van de bodem in Centraal- en Zuidoost-Europa biedt kansen voor de Nederlandse veehouderij. Zo kunnen droge organische meststoffen die uit de mestverwerking in Nederland vrijkomen worden ingezet om de vruchtbaarheid van het landbouwareaal in deze regio op peil te houden. Hoe succesvol de export van organische meststoffen uit Nederland wordt, is afhankelijk van de snelheid waarmee nieuwe buitenlandse markten ontwikkeld kunnen worden. Hiervoor zijn producten nodig die goed aansluiten op de behoeften van buitenlandse akkerbouwers. Dit concludeert ABN AMRO in het rapport 'Met mest meer mogelijk'. 

Lees meer
Benut die hap, verdien aan weidegang
15 september 2015

Het mooie weer deze week maakt weiden weer mogelijk en leuk. Gelukkig, want er staat nog volop gras in de wei en het groeit als een tierelier. Ik zeg: benutten die hap! Het gras is wat minder smakelijk maar heeft nog een mooi eiwitgehalte. Elke kg drogestof die de koeien zelf halen is 5-10 ct goedkoper dan een kg ds kuilvoer. Mooi meegenomen, want bij lage melkprijzen moet je kansen benutten om de kostprijs te drukken. 

Lees meer
‘Meer melk met vruchtbare koe’
14 september 2015

Door de focus op melkproductie en melkprijs wordt vruchtbaarheid uit het oog verloren, met een toename in tussenkalftijd als gevolg, vertelde Simons woensdag in Lemmer tijdens een thema-avond van Dierenkliniek Wolvega, Dierenartsenpraktijk ZuidWest Friesland en Agrifirm.

 

Lees meer
Productie kruislingen beter door heterosiseffect
11 september 2015

Professor Les Hansen uit Amerika trekt enkele belangrijke conclusies nadat hij jarenlang de gegevens van kruisingsbedrijven heeft onderzocht.  

Lees meer
Tel uit je winst 4
10 september 2015

Bij gebruik van Fleckvieh heb je al gauw
€ 50,- per dier/jaar lagere dierenartskosten.
Bij een netto opbrengst van 5 tot 10ct/
liter geeft dit de Fleckviehkoe een
meeropbrengst die gelijk staat aan 500kg
tot 1.000kg melk.
En minder trammelant!

Lees meer
30% Melkveehouders bewaart antibiotica niet juist
09 september 2015

Diergeneesmiddelen werken beter als ze worden bewaard op een droge, donkere plaats en bij de juiste temperatuur die op de verpakking en bijsluiter staat vermeld. Sommige antibiotica moeten in de koelkast worden bewaard (bij 2 tot 8 graden Celsius). Uit een onderzoek dat Paul Visscher uitvoerde voor zijn afstudeeropdracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 30% van de melkveebedrijven antibiotica niet op de juiste temperatuur bewaart. Door het onjuist bewaren van antibiotica kan het minder goed werken waardoor onnodig naar een tweede – of derdekeusmiddel wordt overgegaan. Dit draagt bij aan de resistentieproblematiek.

Lees meer
Tel uit je winst 3
08 september 2015

Een Fleckvieh kruisingskoe gaat 1 lactatie langer
mee. Je kunt dus de opfokkosten over meerdere
lactaties uitsmeren. Bij € 1.200,- opfokkosten
en bij een netto opbrengst van 5 tot 10 cent/liter
geeft dit de Fleckviehkoe een meeropbrengst die
gelijk staat aan 2.400kg tot 4.800kg melk.

Lees meer
Tien vragen en antwoorden over de melkprijs
07 september 2015

Waarom is de melkprijs gedaald? Is de afschaffing van het melkquota de oorzaak van de prijsdaling? Wat zijn de vooruitzichten op korte termijn? Moet de Europese Commissie de interventieprijs verhogen om zo eerder producten uit de markt te kunnen nemen? Op deze en nog een aantal vragen, geeft de Nederlandse Zuivelorganisatie antwoord.

Lees meer
Tel uit je winst 2
04 september 2015

Een Fleckviehkalf brengt € 100,- meer op.
Bij een netto opbrengst van 5 tot 10
cent/liter geeft dit de Fleckviehkoe
een meeropbrengst die gelijk staat aan
1.000kg tot 2.000kg melk.

Lees meer
Tel uit je winst 1
03 september 2015

Bij slacht levert een Fleckviehkoe € 500,- meer op. Neem een Fleckvieh
koe van 5 jaar oud! Bij een netto opbrengst van 5 tot 10 cent/liter geeft
dit de Fleckviehkoe een meeropbrengst die gelijk staat aan 5.000kg tot
10.000kg melk. (ofwel 1.000kg tot 2.000kg melk/jaar)

Lees meer
Bayern Genetik en kaatsen in Friesland
02 september 2015

Voorgaande jaren is de Boeren PC, een kaatsdag voor actieve veehouders en akkerbouwers, door onder andere Reproplus georganiseerd.

Lees meer
Vleesconsumptie komende tien jaar omhoog
01 september 2015

De wereldwijde vleesconsumptie blijft de komende tien jaar stijgen. 

Door een stijgende vleesconsumptie in de opkomende economieën, zal de wereldwijde consumptie van vlees de komende tien jaar blijven stijgen.

Dat stelden wetenschappers vrijdag op een internationaal congres in het Franse Clermont-Ferrand.

Lees meer
Eiwitten zeer gezond!
31 augustus 2015

Na jarenlang systematisch negatief nieuws over de gezondheidseffecten van zuivelproducten en vlees blijkt uit gootschalige onderzoeken dat de werkelijke effecten een heel ander beeld geven. Dat gold al voor boter- en kaasvetten. Maar in onderstaand artikel wordt nu ook het effect van het eten van eiwitten geanalyseerd.

Lees meer
Bio-melk lucratieve markt in Duitsland
28 augustus 2015

Bio-melk levert 20 cent per liter meer op

In Duitsland wordt het steeds lucratiever om biologische melk te produceren. De prijs voor conventionele melk daalde sterk, terwijl de prijzen voor biologische melk licht gestegen zijn. Biologische melkboeren ontvangen gemiddeld 47,9 cent per liter melk.

Lees meer
Wat brengt uw melk op?
27 augustus 2015

Als een liter melk 30 cent opbrengt, dan brengt een liter Fleckvieh melk 36 cent op.   Hoe kan dit? 

Een melkprijs van 30 ct/ltr is te weinig. Wat kun je als boer hieraan doen? Je kunt proberen de kosten te drukken. En je kunt zorgen voor extra inkomsten. Dit kan met Fleckvieh door duurdere stierkalveren, een hogere prijs voor de slachtkoeien en door fokveeverkoop. 

Een Fleckvieh boer realiseert daardoor een melkprijs van 30 ct/ltr + 6ct/ltr = 36 ct/ltr. 

Lees meer
Eerste Fleckvieh kruisling in record naar 100 ton melk
25 augustus 2015

Heidi 18 van Ard en Monique Tetteroo uit Neede is de eerste Fleckvieh kruisingskoe in Nederland die 100.000kg melk heeft geproduceerd. Heidi 18 is momenteel in de 8e lactatie en passeerde tijdens de monstername van 20 augustus de grens van 100.000kg melk. De gemiddelde productie van Heidi 18 is 12.118kg melk per lactatie. Naast het feit dat Heidi 18 probleemloos veel melk kan produceren, is ze ook super vruchtbaar en heeft ze een geweldige gezondheid. Volgens Ard Tetteroo is Heidi 18 "een koe zoals je ze wenst. Ze is opvallend onopvallend".

Lees meer
Duitse activisten willen verbod op koeienbel
25 augustus 2015

De bond van dierenactivisten in het Duitse Beieren wil dat koeienbellen worden afgeschaft. Volgens de activisten lijden de dieren onder het gewicht of de toon van de 'klokken'.

Lees meer
Minder holsteins, meer kruisingskoeien in VS
24 augustus 2015

Het holsteinras verliest in Amerika langzaam maar zeker terrein. Dat concludeert het tijdschrift Hoards’ Dairyman op basis van cijfers van Amerikaanse mpr-bedrijven en cijfers over de spermaverkoop.

Lees meer
A2A2-MELK
21 augustus 2015

In Nieuw-Zeeland is het geen wereldnieuws meer, maar voor veel mensen in Nederland waarschijnlijk wel. Een koemelk die ook mensen met een koemelkallergie kunnen drinken, zonder toevoegingen of speciale aanpassingen. Hoe? Het antwoord zit in de genen van de koe. Ecoboer en melkveehouder Carel van Acht verdiepte zich enkele jaren geleden in deze melk en besloot het naar Nederland te halen. Sinds kort is hij Nederlands eerste A2A2-melkboer. The Milk Story redactie ging bij Carel op bezoek en kreeg uitleg over deze "nieuwe" melk.

Lees meer
'10 cent per kilo melk minder'
20 augustus 2015

Het eerste halfjaarresultaat van de melkveehouderij in 2015 toont dat melkveebedrijven bijna 10 cent per kilo melk minder overhouden voor aflossing, rente, pacht en privé.

Lees meer
‘Bemesting grasland tijdig afbouwen’
20 augustus 2015

Veehouders die nu nog dierlijke mest uit willen rijden zijn eigenlijk al te laat. De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) adviseert namelijk om voor half augustus de laatste drijfmest op het land te rijden. Dit om een te lange nawerking te voorkomen en de stikstofmineralisatie uit de bodem, en van de eerder gegeven dierlijke mest, te zo efficiënt mogelijk te benutten.

Lees meer
Zestig procent antibiotica gaat naar de uier in Vlaanderen
19 augustus 2015

Van de totale gebruikte hoeveelheid antibiotica op Vlaamse melkveebedrijven gaat 63 procent naar het handhaven van de uiergezondheid. Gemiddeld staan de koeien 7,5 dagen onder behandeling van antimicrobiële middelen.

Lees meer
Melkveehouders temperen uitbreidingsplannen
18 augustus 2015

Het aantal melkveehouders met uitbreidingsplannen daalt. Ook het percentage veehouders dat van plan is om te investeren in melkapparatuur daalt mee. Dit blijk uit een meting van Agrimarketingbedrijf Agridirect.

Lees meer
We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel
17 augustus 2015

Verzadigde vetten in roomboter en vlees zijn niet slecht voor je, maar margarine kan daarentegen dodelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel veel diëtisten adviseren om te minderen met dierlijke vetten, heeft de grootste studie ooit aangetoond dat ze de kans op een beroerte, hartziekte of diabetes niet verhogen.

Lees meer
CBS: Melkprijs voor boer daalde veel harder dan de consumentenprijs
14 augustus 2015

Halverwege 2015 lag de melkprijs flink onder het niveau van een jaar eerder. De consument betaalde 5% minder voor melk en de boer kreeg ruim 30% minder. Deze prijsontwikkeling valt samen met de toegenomen melkproductie en een forse krimp in de exportwaarde van zuivel. De prijsontwikkeling van melk bij de boer laat al jaren grote fluctuaties zien. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Lees meer
Minder BVD en Salmonellose op melkveebedrijven
13 augustus 2015

Het gaat in de rundveehouderij de goede kant op met BVD (Bovine Virus Diarree) en Salmonellose.

Lees meer
WHY DON’T WE KISS MORE…
12 augustus 2015

In 2007 werd definitief besloten het quotum af te schaffen, al snel werd 1 april 2015 bestempeld als bevrijdingsdag. Dat het fosfaatplafond de volgende beperking zou zijn en we al snel onze kop zouden stoten was ook bekend, dat is onze mentaliteit. Met de huidige melkprijs in combinatie met halflege stallen is het hoog tijd om even stil te staan. Terug naar de basis, hoe we geld moeten verdienen met het houden van melkvee. Hierover schrijft onze gastcolumnist Harm Holman.

Lees meer
‘Gezond bedrijf overleeft zuivelcrisis zonder extra steun’
11 augustus 2015

De gemiddelde boer moet een buffer van zo’n 50.000 euro hebben, waar hij of zij minstens een jaar mee kan overbruggen. Dat vertelt Niek Groot Wassink, specialist bij DLV, over de financiële positie waarin melkveehouders zich op dit moment bevinden.

Lees meer
Grote accountants scoren negatief op loyaliteit
05 augustus 2015

De loyaliteit van agrariër aan hun accountant is over het algemeen positief. Deze positieve loyaliteit is vooral te danken aan de kleine accountants. Agrariërs die klant zijn bij de grote accountantskantoren zijn aanzienlijk minder loyaal, Dat blijkt uit onderzoek van Prosu Databased Marketing.

Lees meer
Intensiteit van weiden beinvloedt druk op milieu niet
04 augustus 2015

De intensiteit van beweiden heeft geen invloed op het niveau van milieubelasting. Dat blijkt uit onderzoek van LMM (Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid).

Lees meer
Steeds minder hobbyboeren in Nederland
03 augustus 2015

Het aantal hobbyboerderijen is de afgelopen vier jaar met vijftien procent afgenomen.

Lees meer
Bayern Genetik op Libramont 3
31 juli 2015

Afgelopen weekend was Bayern Genetik op de landbouwbeurs in LIbramont.
Hieronder een fotoverslag van deze beurs. Deel 3

Lees meer
Bayern Genetik op Libramont 2
30 juli 2015

Afgelopen weekend was Bayern Genetik op de landbouwbeurs in LIbramont.
Hieronder een fotoverslag van deze beurs. Deel 2

Lees meer
Bayern Genetik op Libramont 1
29 juli 2015

Afgelopen weekend was Bayern Genetik op de landbouwbeurs in LIbramont.
Hieronder een fotoverslag van deze beurs.

Lees meer
Fleckviehreis naar Beieren
28 juli 2015

Dit is de beste kans om Fleckvieh  te leren kennen!

Van donderdagavond 3 september t/m zondagavond 6 september organiseert Bayern Genetik een reis naar Beieren. Er worden verschillende Fleckvieh bedrijven bezocht. Op de laatste dag is er een Fleckvieh show met een traditioneel Beiers feest in München. Ook krijgt u diverse fokstieren te zien zoals BFG Waldbrand BFG en Roskur PS. 

Lees meer
Voorjaarkuilen 2015 hoogste VEM-waarde ooit
27 juli 2015

De voorjaarskuilen van 2015 hebben met gemiddeld 948 VEM de hoogste gemiddelde VEM-waarde ooit. De gehaltes ruw eiwit zijn met 163 gram aanmerkelijk lager dan het gemiddelde over de afgelopen jaren. Wel is 78 procent van de voorjaarskuilen te snel verteerbaar. Dat blijkt uit cijfers van BLGG

Lees meer
Veehouders verdeeld over verhandelen fosfaatrechten
24 juli 2015

Melkveehouders reageren verdeeld over het verhandelbaar maken van fosfaatrechten. De meeste veehouders kiezen voor het alleen verhandelen binnen de melkveehouderij. Dit blijkt uit de poll van Melkvee.nl van afgelopen week.

Lees meer
Grote vraag maakt grond duurder
23 juli 2015

Dit jaar is er een aanzienlijke vraag naar grond. Vooral agrariërs die voorsorteren op de toekomst willen bijkopen, stelt de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) vast.

Lees meer
'Geen betalingsregeling superheffing'
22 juli 2015

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat geen betalingsregeling opzetten voor melkveehouders die dit jaar een superheffing moeten betalen.

Lees meer
'Geen betalingsregeling superheffing'
22 juli 2015

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat geen betalingsregeling opzetten voor melkveehouders die dit jaar een superheffing moeten betalen.

Lees meer
Melkaanvoer juni 1,5 procent hoger
21 juli 2015

De melkaanvoer in juni is wederom gestegen. De hoeveelheid geleverde melk ligt 1,5 procent hoger dan in de maand mei. Dat meldt ZuivelNL.

Lees meer
Melkprijs onder 30 cent geeft probleem
20 juli 2015

Bij een melkprijs onder de dertig cent heeft eenderde van alle melkveehouders moeite met het betalen van de rekeningen. Dat stelt Wageningen UR op basis van berekeningen rond de kritieke melkprijs. Momenteel is die melkpijs iets boven de 25 cent.

Lees meer
‘Veel veehouders hebben te weinig zicht op financiële situatie’
17 juli 2015

Veel melkveehouders hebben te weinig zicht op hun financiële situatie en zijn te afwachtend met het nemen van maatregelen om hun liquiditeitspositie goed te houden. Dat stellen adviseurs Rick Hoksbergen van Alfa en Jaap Gielen van Countus.

Lees meer
Melkveestapel met 111.000 stuks gegroeid
16 juli 2015

Het afschaffen van het melkquotum en de angst voor het invoeren van nieuwe rechten heeft tot een forse groei van de melkveestapel geleid

Lees meer
Weidegras in stress geschoten
15 juli 2015

De grasmat bevat momenteel veel doorgeschoten gras met een lage celwandverteerbaarheid, zo blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm Feed.

Lees meer
Gras met witte klaver levert meer melk op
13 juli 2015

Mengteelt van gras met witte klaver kan 100 kilo stikstof per hectare per jaar besparen en levert toch ruim 400 liter meer melk per koe op dan alleen gras.

Lees meer
Relatie uierontsteking met warm weer
10 juli 2015

Hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid veroorzaken naast hittestress ook een verhoogde kans op uierontsteking . „E. coli is niet altijd de boosdoener, weet welke bacteriën op de loer liggen,” aldus Christian Scherpenzeel, dierenarts en uiergezondheidspecialist bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Lees meer
Droogte nekt grasgroei
09 juli 2015

De groei van het gras stopt op veel plekken als gevolg van de droogte. Dat signaleert Edward Ensing, productmanager voedergewassen van graszaadbedrijf Barenbrug.

Lees meer
EU-parlement wil actie tegen zuivelcrisis
08 juli 2015

Het Europees Parlement heeft dinsdag de Europese Commissie gevraagd gerichte marktmaatregelen te nemen om de crisis in de zuivel te bezweren.

Lees meer
Zinkopname zichtbaar via tankmelk
07 juli 2015

De zinkopname van het melkvee is sinds kort ook op te maken uit de tankmelk. De Mineralencheck van GD Diergezondheid is nu uitgebreid met zink.

Lees meer
Het worden fosfaatrechten
06 juli 2015

Staatssecretaris Dijksma introduceert fosfaatrechten om de toename van de fosfaatproductie van melkvee te begrenzen. Dat staat in een brief die ze donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees meer
Laag ruw eiwit en veel energie in eerste kuilen 2015
02 juli 2015

De graskuilen die gemaakt zijn van de eerste snede van 2015 hebben gemiddeld een laag gehalte ruw eiwit (RE), maar bevatten wel bijzonder veel energie en zijn van een goede kwaliteit.

Lees meer
Siëstabeweiding tijdens hittegolf
01 juli 2015

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt tropisch weer de komende dagen. Net als mensen moeten koeien voldoende schaduwplekken hebben en veel water drinken. En bij onweer kunnen ze beter binnen blijven. Dit kunt u doen om problemen te voorkomen.

Lees meer
Hittestress dreigt voor melkkoe
30 juni 2015

De oplopende temperatuur moet voor melkveehouders een signaal zijn dat koeien last kunnen hebben van hittestress. Hittestress manifesteert zich al vanaf 21 graden.

Lees meer
‘Afvlakking daling antibioticagebruik zorgelijk’
29 juni 2015

De afvlakking van de daling van het antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren is een zorgelijke ontwikkeling.

Lees meer
Fleckviehreis naar Beieren
24 juni 2015

Dit is de beste kans om Fleckvieh  te leren kennen!

Van donderdagavond 3 september t/m zondagavond 6 september organiseert Bayern Genetik een reis naar Beieren. Er worden verschillende Fleckvieh bedrijven bezocht. Op de laatste dag is er een Fleckvieh show met een traditioneel Beiers feest in München. Ook krijgt u diverse fokstieren te zien zoals BFG Waldbrand BFG en Roskur PS. 

Lees meer
"Inteelt" grootste zorg fokkerij
23 juni 2015

45% van de melkveehouders noemt "inteelt" als een van de grootste zorgen op het gebied van de fokkerij.

39% noemt "een overdaad aan fokkerijgetallen" als bron ergernis.

Dit komt voort uit een nog lopend marktonderzoek van Geelen Consultancy uit Wageningen.

Lees meer
Grondstofmix verdringt de krachtvoerbrokjes
23 juni 2015

Losse grondstoffen mengen tot één krachtvoermengsel als alternatief voor mengvoerbrokjes. Onder melkveehouders wint het aan populariteit. De zogenoemde premixen gaan niet alleen door het basisrantsoen, maar ook in krachtvoerboxen, melkrobots en melkstallen. Verschillende fouragebedrijven spelen op de vraag in. Zo ook Hoogland, dat er zelfs een nieuwe fabriek voor bouwt.

Lees meer
ABN Amro: Grondprijs stijgt minder hard
22 juni 2015

De grootste grondhonger lijkt gestild. De stijging van agrarische grondprijzen vlakt namelijk af. Dat valt op te maken uit een analyse dat ABN Amro vandaag presenteert.

Lees meer
Speculatie leidt tot hogere vraag melkkoeien
22 juni 2015

Na een wat rustigere periode is de vraag naar melkkoeien in de afgelopen week weer gestegen.

Lees meer
Rode klaver in grasland: hoe méér, hoe beter
19 juni 2015

Grasmengsels met rode klaver leveren meer opbrengst op dan mengsels zonder rode klaver. De samenstelling is bovendien bepalend: bij sommige grasmengsels komt de rode klaver sterk op, terwijl andere mengsels maar een klein aandeel klaver in het veld opleveren. Deze conclusie trekt het Louis Bolk Instituut uit een driejarige proef, die deze week gepresenteerd wordt op het internationale symposium over graslandbeheer in Wageningen.

Lees meer
Maïs trekt bij na koud voorjaar
18 juni 2015

Ondanks het koude voorjaar en de droogte van dit moment, lijkt de maïs er toch goed voor te staan. Dat is althans de bevinding van drie boeren die vorig jaar hoog eindigden in de Topmaïscompetitie.

Lees meer
Melkveehouderij investeert steeds meer in duurzamere MDV-melkveestallen
17 juni 2015

Het aantal gecertificeerde rundveestallen - met name melkveestallen - neemt flink toe. Inmiddels is het percentage afgegeven melkveestal ontwerpcertificaten in 2014 gegroeid tot bijna 50% van het totaal aantal afgegeven stalcertificaten. Deze groei is te verklaren door veranderde marktomstandigheden, waaronder het afschaffen van de melkquotering. Melkveebedrijven hebben hierop geanticipeerd met een uitbreiding van het aantal dierplaatsen. Het gaat overigens niet alleen om uitbreiding. Voor een deel van de gerealiseerde dierplaatsen gaat het om vervanging van oude voor nieuwe duurzamere stallen.

Lees meer
Gebruik biobedding in ligbox verdrievoudigd
16 juni 2015

Ruim 1.500 melkveehouders gebruiken biobedding (gescheiden en gedroogde mest) als strooisel in de ligboxen. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van de vierhonderd bedrijven die in 2012 biobedding toepasten.

Lees meer
Fosfaatrecht splijt zuivelsector
12 juni 2015

De zuivelsector is verdeeld over de invoering van fosfaatrechten als alternatief voor koerechten. Donderdagavond spreken NZO, LTO Nederland, NMV, NAJK, Nevedi en VAB met elkaar hierover. Staatssecretaris Dijksma (EZ) wil voor 1 juli een plan van aanpak van de sector.

Lees meer
Rode klaver populair als derde gewas
11 juni 2015

Veehouders kiezen voor diverse oplossingen om te voldoen aan de gewasdiversificatie (derde gewas) in het nieuwe GLB. Rode klaver is met een toename van 153 procent het populairst. Ook luzerne, voederbieten en veldbonen worden meer geteeld. Dit blijkt uit de afzetcijfers van veredelingsbedrijf Limagrain.

Lees meer
Beter gras dankzij regen
10 juni 2015

De wisselende weersomstandigheden van afgelopen periode waren van invloed op de graskwaliteit en dan vooral op het eiwitgehalte van het gras.

Lees meer
‘Drogere tweede snede vraagt andere aanpak’
09 juni 2015

De eerste en tweede snede verschillen qua conservering en broeirisico behoorlijk van elkaar. Onderzoek van BLGG over een periode van vijf jaar, toont verschillen aan tussen voorjaarskuilen en zomerkuilen. Zomerkuilen hebben gemiddeld een iets hogere pH en de ammoniakfractie en het zurenpatroon liggen lager.

Lees meer
36 procent minder koeien geslacht
07 juni 2015

Het aanbod slachtkoeien is in de afgelopen maanden sterk teruggelopen. Zo ver zelfs dat er in mei bijna 36 procent minder koeien zijn geslacht dan in mei vorig jaar. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees meer
'Boer moet beter inzicht hebben wat ziek vee kost'
05 juni 2015

Er moet meer maatwerk komen om zieke dieren te behandelen en voor boeren moet beter inzichtelijk worden wat de kosten van dierziekten zijn op het individuele bedrijf.

Lees meer
Opfokkosten jongvee flink gestegen
04 juni 2015

De opfokkosten voor jongvee zijn in de periode 2009-2012 sterk toegenomen. Dat blijkt uit een studie onder ruim 80 representatieve melkveebedrijven van het Vlaamse departement Landbouw & Visserij.

Lees meer
GD waarschuwt voor gevaar overbezetting
03 juni 2015

Overbezetting in de stal kan leiden tot meer uiergezondheidsproblemen door verhoogde infectiedruk en minder weerstand. Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Lees meer
Fleckviehverkiezing 2015 van start
01 juni 2015

De drie genomineerden voor de Fleckvieh-koeverkiezing zijn bekend. Tot 22 juni kan er via internet gestemd worden op één van de drie koeien. De uitslag zal op donderdag 25 juni 2015 bekend worden gemaakt.

Lees meer
Bijna 5 cent verschil in melkgeld tussen fabrieken
28 mei 2015

Het verschil in melkprijs tussen de meest en minst betalende zuivelfabriek in Nederland over 2014 bedraagt 4,7 cent per kg melk. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde bedrijfseigen melkprijzenoverzicht dat Veeteelt maakte in samenwerking met Dirksen Management Support (DMS).

Lees meer
Kali in maïs veel belangrijker dan fosfaat
28 mei 2015

Het ontbreken van kali in maïs heeft een veel groter effect op de drogestof-opbrengst dan fosfaat. Dat blijkt uit resultaten van een proef met gebreksziekten op het proefbedrijf van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Marwijksoord (DR). Deze proef wordt al vanaf 1954 elk jaar uitgevoerd.

Lees meer
Fleckvieh op recordkoers
27 mei 2015

Het jaar 2014 was een recordjaar voor de Fleckviehpopulatie in Duitsland. Hieronder een overzicht van de cijfers en feiten.

Lees meer
Melkveesector blij met forse daling antibiotica
26 mei 2015

De melkveesector is content met een forse daling van het antiboticagebruik in deze tak. Uit gegevens van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt dat het gemiddelde antibioticagebruik in 2014 met 19,7% is afgenomen. 

Lees meer
Antibioticagebruik in melkveehouderij daalt met 20%
22 mei 2015

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij is in 2014 met 19,7 procent gedaald. De verkoop van droogzetters daalde afgelopen jaar zelfs met 30 procent. Daarnaast nam ook het aantal mastitis dierdagdoseringen af met 10 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de autoriteit diergeneesmiddelen (SDa).

Lees meer
Aanpak lichthinder melkveestallen van start
21 mei 2015

LTO Noord, Natuur- en Milieufederatie Groningen en de Friese Milieu Federatie hebben een convenant getekend om de lichtemissie vanuit bestaande stallen te verminderen en om storende lichtuitstoot vanuit nieuwe, nog te bouwen melkveestallen te voorkomen.

Lees meer
‘55% meer veehouders kiezen voor productieverhogende voeders’
20 mei 2015

ForFarmers Hendrix ziet de vraag naar speciale krachtvoeders stijgen. De voerleverancier geeft aan dat 55 procent meer veehouders kiezen voor speciaal ontwikkelde voeders om de melkproductie te verhogen. Uit marktonderzoek van de voerleverancier blijkt dat 65 procent van de melkveehouders zijn inkomen wil verbeteren door de melkproductie per koe te verhogen.

Lees meer
Zet stap met biodiversiteit en weidegang
19 mei 2015

Nu we het tijdperk zijn binnengetreden van een melkveehouderij zonder melkquotering, dient zich in de natuur een wat laat voorjaar aan. Opnieuw een heel belangrijk moment voor de melkveehouderij, want de sector leeft met de seizoenen. Ook al vlakt het afkalfpatroon af, nog steeds kennen we in het voorjaar meer kalveren en meer melk. En niet alleen wij, maar een half jaar later ook onze tegenvoeters in Oceanië.

Lees meer
Hoge gewasopbrengsten bij Koeien&Kansen
18 mei 2015

Het jaar 2014 gaat de boeken in als een groeizaam jaar. Dit gold ook voor de Koeien & Kansen-bedrijven. Met ongeveer hetzelfde bemestingsniveau als in 2013 waren de gewasopbrengsten een stuk hoger.

Lees meer
Weidegang leidt tot lagere ammoniakemissie
15 mei 2015

Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert ruwweg 8 kilo ammoniak per melkkoe meer dan wanneer de koeien gedurende de winter op stal staan en in de zomer dag en nacht worden geweid.

Lees meer
‘Eerste snede laat, bemesting tweede snede belangrijk’
12 mei 2015

Gemiddeld genomen bepalen de eerste twee snedes ongeveer 60 procent van de graskuilvoorraad. De eerste snede is later dan vorig jaar en daarmee lijkt de ruwvoeropbrengst wat achter te blijven bij vorig jaar. De meeste veehouders hebben echter meer ruwvoer nodig, omdat ze meer melk willen gaan leveren. „Zaak dus voor een goede bemesting van de tweede snede", aldus Piet Riemersma, ruwvoerspecialist bij Van Iperen.

Lees meer
'Melkveehouders hebben onvoldoende aandacht voor kwaliteit van het drinkwater'
12 mei 2015

Melkveehouders besteden veel tijd en aandacht aan het samenstellen van een uitgebalanceerd en kwalitatief goed rantsoen voor hun koeien, maar vaak nog te weinig aandacht aan het drinkwater. Terwijl drinkwater een essentiële rol speelt in de gezondheid en de productie van melkkoeien. Het zou meer aandacht mogen krijgen. De wateropname is direct bepalend voor de voeropname. Een koe drinkt eerst om vervolgens te gaan eten. Bij een melkproductie van 30 liter drinkt een koe al snel 120 liter water per dag. Drinkt ze minder, dan zal ze ook minder voer opnemen en neemt ze minder voer op, dan zal ze ook minder melk produceren. Of ze voldoende drinkt, hangt ten eerste af van de toegankelijkheid van de drinkbak en ten tweede van de kwaliteit van het drinkwater. 

Lees meer
Nieuw rundvee virus ontdekt verwant aan humaan hepatitis C
11 mei 2015

Duitse wetenschappers hebben een virus in runderen ontdekt dat verwant is aan het humaan hepatitis C-virus. Nader onderzoek moet uitwijzen welk effect de virusinfectie op runderen heeft en of het overdraagbaar is op mensen.

Lees meer
Bayern Genetik aanwezig op de beurs in Zelhem
08 mei 2015

Evenals vorig jaar zal Bayern Genetik dit jaar aanwezig zijn op de Land- & Tuinbouwbeurs Oost Nederland / Achterhoek op 3, 4 en 5 juni.

Lees meer
Koeien op leeftijd bij Uniform-Agri
07 mei 2015

Uit onderzoek onder ruim 2.000 bedrijven die software van Uniform-Agri gebruiken, blijkt dat er op die bedrijven nog 57 koeien uit de vorige eeuw rondlopen.

Lees meer
ZuivelNL onderzoekt effect mycotoxinen op koegezondheid
06 mei 2015

ZuivelNL wil een onderzoek starten naar de effecten van mycotoxinen op koegezondheid. Voor het onderzoek is 412.000 euro beschikbaar.

Lees meer
Nieuws nu op www.bayerngenetik.nl
04 mei 2015

Vanaf vandaag zullen de nieuwsitems die normaal op www.gezond-rendement.nl gepubliceerd werden te vinden zijn op de vernieuwde website www.bayerngenetik.nl.

Lees meer

Agenda.