Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Laag ruw eiwit en veel energie in eerste kuilen 2015

02 juli 2015

De graskuilen die gemaakt zijn van de eerste snede van 2015 hebben gemiddeld een laag gehalte ruw eiwit (RE), maar bevatten wel bijzonder veel energie en zijn van een goede kwaliteit.

Dat blijkt uit de analyses uitgevoerd door BLGG. De analyses betreffen vooral de vroeg gemaaide eerste snedes.

Ten opzichte van de eerste kuilen van vorig jaar zijn er een aantal opvallende zaken te zien. De voorjaarskuilen van dit jaar hebben een aanmerkelijk lager eiwitgehalte en de hoeveelheid energie is een stuk hoger. Dit heeft te maken met het koele, droge, maar zonnige voorjaar. "Dat heeft de mineralisatie van stikstof beperkt, maar gezorgd voor een sterke suikerproductie", verklaart Gerard Abbink, productmanager bij BLGG. Hij vermoed dat de latere eerste snedes een nog lager eiwit zullen hebben dan de analyses van de vroeg gemaaide eerste snede.

 

Foto: RB

Door de hoge energiewaarden, en de lage gehaltes ruw eiwit is het OEB erg laag. Gerard Abbink: "Dit zal het ureumgehalte in de melk wat drukken, iets wat de bedrijven die al vers gras gevoerd hebben vast en zeker gemerkt hebben."

De eerste kuilen van 2015 zijn wat droger ingekuild dan voorgaande jaren. Dat kan dit jaar gunstig uitpakken omdat op deze manier de energierijke kuilen wat langzamer verteren waardoor ze minder snel tot pensverzuring zullen leiden. De hoge energiegehaltes zullen daardoor ook goed benut kunnen worden door de koeien. Abbink: "Over het algemeen is de kwaliteit van deze kuilen erg goed, en zullen ze erg smakelijk zijn voor het melkvee."

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.