Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

‘Meer melk met vruchtbare koe’

14 september 2015

Door de focus op melkproductie en melkprijs wordt vruchtbaarheid uit het oog verloren, met een toename in tussenkalftijd als gevolg, vertelde Simons woensdag in Lemmer tijdens een thema-avond van Dierenkliniek Wolvega, Dierenartsenpraktijk ZuidWest Friesland en Agrifirm.

 

Toch is vruchtbaarheid niet onbelangrijk, zo rekende hij voor: ‘Aan het eind van de lactatie is de dagproductie immers fors lager dan aan het begin. Een vermindering van het gemiddelde aantal lactatiedagen van tien dagen, levert gemiddeld 1 kilo meer melk per koe per dag op. Ook in het kader van fosfaatrechten zou een dergelijke optimalisatie goed passen. Aan het eind van de lactatie kost iedere kilo melk meer onderhoudsvoer dan in het begin.’


Als dierenarts is Simons betrokken bij het Eye 4 Dairy-project. Dit project werkt rond vruchtbaarheid met het programma van de Dairy Data Warehouse. Het werkt met Amerikaanse kengetallen. ‘Die geven een actueel inzicht in de situatie rond vruchtbaarheid, je kunt tijdig sturen’, stelt Simons.

Deze kengetallen brengen het zwakke punt op vruchtbaarheidsgebied in beeld, legt Simons uit. ‘Ziet een ondernemer onvoldoende dieren tochtig, gebruikt hij de verkeerde stieren, wordt op het verkeerde moment geïnsemineerd of is de voeding niet goed genoeg? Zo kan een stappenteller de tochtsignalering verbeteren.’

Bron: NIeuweoogst.nu

Naschrift redactie: Fleckvieh selecteert 46% op gezondheidskenmerken waaronder vruchtbaarheid. De stelregel bij Fleckvieh is, elk jaar een kalf. Dus een tussenkalftijd van 365 dagen.

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.