Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Interpolis grijpt in bij hooibroei

22 juni 2016

In 2015 kwam het 34 keer voor dat een hooibroeicontroleur van Interpolis moest ingrijpen omdat de temperatuur in hooi en stro op veebedrijven te ver op liep.

Freelance medewerkers van Interpolis bezoeken deze dagen ruim 3.600 agrarische bedrijven om de temperatuur in hooi- en stro-opslag te meten. Boeren die verzekerd zijn bij Interpolis kunnen gratis een beroep doen op de hooibroeicontroleur.

Grote balen 
'We zien dat brand het meest vaak ontstaat in de grote balen van 400-500 kilo geperst hooi en stro', aldus Cees Vink van Interpolis. 'Het is belangrijk om deze balen te stapelen met ventilatiegangen, zodat de warmte die ontstaat ook weg kan.'

Ingrijpen 
Vorig jaar moesten de controleurs 34 keer ingrijpen. Meet de controleur een temperatuur van 50 graden of meer, dan kiest hij voor dagelijkse controle en krijgt de boer tips hoe hij de warmte kan laten ontsnappen. Blijft de temperatuur oplopen en komt het in de buurt van 90 graden, dan vraagt de controleur assistentie aan de brandweer. Boven de 90 graden is het noodzakelijk om het hooi uit de opslag te halen.

Folie 
Vink: 'De belangrijkste maatregel om broei te voorkomen, is het hooi goed gedroogd opslaan. Dat is een uitdaging met de regenval van afgelopen weken!'
Hij adviseert om vochtige graspartijen apart te zetten en ze te wikkelen in folie. 'Dan komt er geen brandhaard.'

Bron: nieuweoogst.nu

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.