Pinken die de ziekte van Mortellaro hebben gehad, hebben een zes keer grotere kans op het opnieuw optreden van de ziekte na het afkalven.
Het is voor iedere veehouder daarom van het grootste belang dat hij voorkómt dat de ziekte van Mortellaro of Digitale Dermatitis (DD) bij de pinken optreedt.
Dat zegt Menno Holzhauwer, dierenarts en specialist rundergezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, deze maand in vakblad Veehouder en Veearts.
Laarzen
Hij adviseert om pinken niet samen met ouder jongvee (droge koeien) te huisvesten in hetzelfde hok. De infectie kan ook worden overgebracht via laarzen.
'Het is dus belangrijk dat niet alleen de veehouder, maar ook personeel en professionele bezoekers hier rekening mee houden. Via laarzen kan versleep binnen en tussen bedrijven plaatsvinden.'
Melkproductie
Onderzoek in de VS toonde aan dat DD bij de vaarzen een aantoonbaar negatief effect heeft op onder andere de productie (kilogram melk) en de vruchtbaarheid.
Daarnaast toonde dit onderzoek aan dat ernstig aangetaste pinken een grotere kans op doodgeboorte van het kalf hadden. Ook werden deze pinken vaker ziek of afgevoerd in de eerste zestig dagen na afkalven.
Mineralen
Suboptimale mineralenvoorziening bij jongvee geeft meer kans op het optreden van DD en de aantasting is gemiddeld ook groter. De huidafwijkingen hebben gemiddeld ook een grotere diameter.
De diameter van DD is gerelateerd aan de pijnlijkheid van de aandoening. In verband met dierenwelzijn is pijnlijkheid ongewenst: dat veroorzaakt verminderde groei en verminderde productie van de vaars na het afkalven.
Bron: nieuweoogst.nu