Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Antibioticagebruik in melkveehouderij daalt met 20%

22 mei 2015

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij is in 2014 met 19,7 procent gedaald. De verkoop van droogzetters daalde afgelopen jaar zelfs met 30 procent. Daarnaast nam ook het aantal mastitis dierdagdoseringen af met 10 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de autoriteit diergeneesmiddelen (SDa).

Met de vermindering van het aantal droogzetpreparaten is het aantal dierdagdoseringen van alleen droogzetters gedaald naar 0,95. De autoriteit diergeneesmiddelen denkt dat een deel van de droogzetbehandelingen waarschijnlijk vervangen is door zogenoemde ‘teat-sealers’, die geen antibiotica bevatten. Wel lijk het de SDa zinvol om te onderzoeken of er een goede afweging van het dierwelzijn wordt gemaakt en dieren geen behandeling wordt onthouden.

De verlaging van het aantal droogzetpreparaten vond volgens de SDa al plaats toen de richtlijn ‘Selectief droogzetten’ door de KNMvD werd uitgebracht . In de rundveesector was over de jaren 2012 en 2013 al een duidelijke verschuiving van tweede en derde keuze antibiotica naar eerste en tweede keuze antibiotica zichtbaar. De meest in het oog springende verschuiving in 2013 was die van combinatie preparaten naar eerste keuze penicillines.

Stijging vleeskuikenhouderij

Ondanks de sterke afname van het antibioticagebruik in de melkveehouderij, is het totale daling van het antibioticagebruik in de veehouderij wat afgevlakt. De varkenssector (-4,4 procent) en kalversector (-1,6 procent) realiseerden een kleine daling terwijl de vleeskuikenhouderij (+21,1 procent) en kalkoenenhouderij (+4,9 procent) juist meer antibiotica verbruikten.

Daardoor is, gerekend in dierdagdosering op basis van het gewicht van alle landbouwdieren het totale antibioticaverbruik in de Nederlandse veehouderij over 2014 met 13,5 procent gedaald. In kilo’s uitgerekend werd er vorig jaar 4,5 procent minder antibiotica verkocht. In voorgaande jaren was die daling nog drie keer zo groot.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.