Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

FrieslandCampina: weidegang neemt weer toe

15 april 2016

Bij FrieslandCampina is het aantal bedrijven dat weidegang toepast vorig jaar met ruim 100 toegenomen; een stijging van 0,7 procent.

Hiermee is een einde gekomen aan de in de jaren 90 ingezette daling van het aantal weidende bedrijven, meldt het zuivelconcern. In 2015 waren 12.618 Nederlandse melkveebedrijven lid van FrieslandCampina. Van hen paste 77,9 procent een vorm van weidegang toe. In 2014 was dat nog 77,2 procent.

400 weiders nodig
Doelstelling is dat de weidegang in 2020 weer op het niveau zit van 2012. Toen weidde 81,2 procent van de FrieslandCampina-boeren. Om dat te realiseren, moeten minimaal 400 boeren die de koeien nu opstallen, weer gaan weiden. Het zuivelconcern gaat daarom onder meer melkveebedrijven benaderen die de laatste drie jaar met weidegang zijn gestopt. Zij kunnen gebruik maken van het landelijke begeleidingstraject voor zogenoemde 'Nieuwe Weiders'.

Premie vroeg weiden
Dit jaar is er vanuit de Europese Commissie bovendien geld beschikbaar voor boeren die hun koeien extra vroeg de wei in doen. Wie vóór 15 april serieus begint met weiden, kan aanspraak maken op een premie van maximaal 700 euro. Op dit moment is volgens een woordvoerder van ZuivelNL nog niet te zeggen hoeveel melkveehouders hier gebruik van maken. Ook FrieslandCampina laat weten daar geen inzicht in te hebben.

Steeds meer weidemelkkaas
Volgens de zuivelonderneming neemt de belangstelling voor zuivelproducten van weidemelk toe. Dit jaar komt er vooral meer weidemelkkaas in de schappen te liggen. Het nieuwe merk Campina-kaas wordt gemaakt van weidemelk, evenals Milner kaas en Noord-Hollandse Gouda met het rode zegel.

FrieslandCampina brengt vanaf 2007 weidemelkproducten op de markt. De weidemelk wordt apart opgehaald en gescheiden verwerkt.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op eigen gelegenheid (Op eigen gelegenheid (herenkleding)) zaterdag 17 april 2021 -
  zaterdag 17 april 2021
11:30 Heren afdeling