Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

'Fosfaatrechten hoeven niet van Brussel'

08 oktober 2015

De invoering van fosfaatrechten is geen eis van 'Brussel'. En het Nitraatcomité van de Europese Commissie heeft nog geen informatie ontvangen vanuit Nederland over de mogelijke invoering van fosfaatrechten voor melkvee.
'Fosfaatrechten hoeven niet van Brussel'

Dat concludeert de Dutch Dairymen Board (DDB) op basis van een gesprek met de voorzitter van het Nitraatcomité op 22 september.

De DDB sprak met Claudia Olazabal, afdelingshoofd landbouw op het directoraat- generaal Milieu van de Europese Commissie over de fosfaatrechten en de voorwaarden voor derogatie.

Contact over fosfaatrechten op hoog niveau

Volgens een woordvoerder van Economische Zaken is er deze zomer nog op hoog ambtelijk niveau contact geweest met de toenmalige directeur-generaal Milieu van de Europese Commissie en toenmalige voorzitter van het Nitraatcomité over de invoering van fosfaatrechten. Daarbij is ook een Engelstalige vertaling van de brief aan hem verstrekt.

Voorwaarden voor derogatie

Tijdens de bijeenkomst in Brussel sprak een delegatie van de DDB en melkveehoudersvakbond NMV met Olazabal en drie van haar ambtenaren. DDB en NMV wilden meer duidelijkheid te krijgen over de voorwaarden voor derogatie en informatieverstrekking vanuit de Nederlandse regering richting Brussel.

Juiste middel voor betere waterkwaliteit


De DDB en NMV vragen zich af of de fosfaatrechten wel het juiste middel zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. Volgens de organisaties kan bovendien het fosfaatplafond dat nu geldt als een voorwaarde voor de Nederlandse derogatie wel degelijk worden aangepast.

Daarvoor zou het Nitraat-comité volgens de DDB wel als voorwaarde stellen dat een eventueel verzoek goed onderbouwd moeten zijn en robuuste waarborgen moeten geven voor de waterkwaliteit.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.