Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Grondstofmix verdringt de krachtvoerbrokjes

23 juni 2015

Losse grondstoffen mengen tot één krachtvoermengsel als alternatief voor mengvoerbrokjes. Onder melkveehouders wint het aan populariteit. De zogenoemde premixen gaan niet alleen door het basisrantsoen, maar ook in krachtvoerboxen, melkrobots en melkstallen. Verschillende fouragebedrijven spelen op de vraag in. Zo ook Hoogland, dat er zelfs een nieuwe fabriek voor bouwt.

Enthousiast tonen Camiel Hoogland en Andries Sneep hun productielocatie in Leeuwarden. De directeur en verkoopleider van Hoogland kunnen namelijk de contouren van een nieuw project showen: de nieuwbouw van een grondstoffenloods. Zeker 15 verschillende losse grondstoffen kunnen daarin straks worden opgeslagen. Dat kan in de bestaande loods ook wel, maar binnenkort in ruimere mate.

Naast die grondstoffen komt een walsenstoel te staan. Deze machine, beproefd en goedgekeurd in Duitsland, bewerkt de losse grondstoffen waar nodig tot de juiste deeltjesgrootte en maakt alle gewenste mengsels van grondstoffen, de zogenoemde premixen. De term premixen gebruikt Hoogland. In de voerwereld wordt deze term ook vaak voor mineralenmengsels gebruikt, maar daar gaat het hier niet om.

De investering in een nieuwe machine en een nieuwe fabriek is nodig door de toenemende vraag naar premixen. Hoeveel ton premixen ze wegzetten, willen Hoogland en Sneep uit concurrentieoogpunt niet zeggen. Wel dat inmiddels ruim honderd melkveehouders de producten afnemen.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.