Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Eiwitten zeer gezond!

31 augustus 2015

Na jarenlang systematisch negatief nieuws over de gezondheidseffecten van zuivelproducten en vlees blijkt uit gootschalige onderzoeken dat de werkelijke effecten een heel ander beeld geven. Dat gold al voor boter- en kaasvetten. Maar in onderstaand artikel wordt nu ook het effect van het eten van eiwitten geanalyseerd.

Het wordt hoog tijd dat deze onderzoeken op waarde worden geschat door zowel consumenten als de voorlichtende organen, waaronder het Voorlichtingsbureau voor de Voeding.
 
En het wordt mede daardoor ook tijd voor een prijsvorming voor de veehouders die recht doet aan niet alleen de inspanning die geleverd moet worden om deze produkten te produceren, maar ook aan de positieve invloed op de gezondheid van de consumenten van deze hoogwaardige producten.
 
Onderstaand artikel stond op NOS.nl
 
 
 
Het eten van eiwitrijk voedsel is nog veel gezonder dan gedacht. Eiwitten helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden, blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia in de Engelse stad Norwich. Het positieve effect is zelfs even groot als stoppen met roken of meer gaan bewegen, zeggen de onderzoekers.
Onder meer zuivel, vlees, vis, peulvruchten, broccoli en spinazie bevatten veel eiwitten. Het was al bekend dat die goed zijn voor onder meer de spieropbouw, de aanmaak van huidcellen en het tegengaan van overgewicht. 
Dat er ook zo'n positief effect is op hart en bloedvaten is nieuw. Zo schrijft het Voedingscentrum op zijn website: "Eiwit heeft voor zover bekend geen duidelijk effect op het risico op hart- en vaatziekten." Dat effect blijkt er dus wel degelijk te zijn, want een lage bloeddruk verkleint de kans op hartproblemen.
Verrassend


De onderzoekers in Norwich wilden eigenlijk weten welke eiwitten het gezondst zijn: dierlijke of plantaardige. Ze onderzochten daarvoor de gegevens van bijna 2000 vrouwen met een gezond gewicht. Ze richtten zich daarbij op zeven aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. 
De gezondheidseffecten bleken verrassend groot te zijn. De vrouwen die de meeste aminozuren binnenkregen, hadden duidelijk een lagere bloeddruk en soepelere bloedvaten. Plantaardige eiwitten zijn vooral goed voor de bloeddruk. Dat effect is net zo groot als dat van minder zout eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Dierlijke eiwitten zijn vooral goed voor de bloedvaten, vergelijkbaar met het effect van stoppen met roken.
 

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.