Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

‘Gezond bedrijf overleeft zuivelcrisis zonder extra steun’

11 augustus 2015

De gemiddelde boer moet een buffer van zo’n 50.000 euro hebben, waar hij of zij minstens een jaar mee kan overbruggen. Dat vertelt Niek Groot Wassink, specialist bij DLV, over de financiële positie waarin melkveehouders zich op dit moment bevinden.

Groot Wassink over de financiële situatie. „De gemiddelde melkprijs in Nederland ligt nu al een half jaar rond de 31 cent, terwijl de kostprijs gemiddeld 36 cent bedraagt. Daarmee komen de boeren gemiddeld vijf cent per liter melk tekort. En de dalende trend zet nog gestaag voort. Op een miljoen liter melk betekent dat op dit moment een tekort van 50.000 euro per jaar. Met een buffer van 50.000 euro zou er nog niets aan de hand zijn. Daarnaast kunnen boeren gemiddeld gebruik maken van zo’n 50.000 euro Rekening Courant ruimte. De totale buffer is dan 100.000 euro. Zonder aan te kloppen bij de bank kan een gemiddelde boer dus een slechte periode overbruggen. Ik verwacht namelijk dat de melkprijs op de langere termijn wel weer gaat pieken. Zo werkt dat in de wereldmarkt."

Een buffer zoals hierboven geschetst is volgens de specialist op economisch gebied, niet aan de orde. „Al gauw de helft van de boeren heeft een liquiditeitstekort. Het gaat nu ook wel hard met een gemiddelde melkprijs van 28 cent. De ene zuivelcoöperatie geeft net iets meer, de andere fabriek net iets minder, maar over het algemeen is het nu even moeilijk. Toch had die buffer er moeten zjin. Zeker na twee top jaren in 2013 en 2014. Boeren die het geld niet over hebben, kozen toen voor investeren of er wordt technisch niet goed genoeg gedraaid.”

Nieuwe financiering

De bedrijven die toch geld tekort komen zullen moeilijker aan extra krediet komen dan een aantal jaren geleden. Banken zien een extra krediet tegenwoordig steeds vaker als een nieuwe financiering. Groot Wassink waarschuwt boeren er dan ook voor dat zij tijdig met de bank om tafel gaan. Enerzijds om de bank het vertrouwen te geven dat de ‘ondernemer’ die tegenover hem zit goed in de gaten heeft hoe de zaken er op zijn bedrijf voor staan. Anderzijds kan het al gauw meer dan drie maanden duren voordat een krediet wordt toegekend. „Boeren die pas om geld vragen als de nood hoog is, komen dan al snel in de problemen met het betalen van rekeningen,” aldus de DLV’er.

Groot Wassink denkt dat het aantal bedrijven dat onder bijzonder beheer verder stijgt, maar het aantal bedrijven dat in deze periode afvalt, wel mee zal vallen. De banken kijken volgens hem vooral naar technisch resultaat en ondernemerskwaliteiten. De DLV’er maakt zich zorgen over bedrijven die geen maïs meer kunnen kopen. „Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar koeien aangekocht, maar hebben door de lage melkprijs niet genoeg reserves om extra maïs aan te kopen.”

Minst efficiënte koeien afvoeren

Advies op korte termijn is om een aantal minst efficiënte koeien af te voeren en stel investeringen uit. „Iedere liter melk die we produceren kost 5 of 6 cent per liter. Afscheid nemen van de minst rendabele dieren is de meest voor de hand liggende optie. Ga hierover met een financieel adviseur in gesprek.”

Bron: melkvee.nl

Agenda.