Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Kruislingen doen het goed in de VS

29 januari 2016

De eerste generatie kruislingen van Holstein-koeien leveren onder Amerikaanse omstandigheden meer op dan zuivere Holstein-koeien. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Minnesota. 

Zelfs bij bedrijven met een hoge melkproductie per koe deden de kruislingen het beter. Acht melkveebedrijven in de Amerikaanse staat Minnesota zijn acht jaar geleden gestart met deze grote kruisingsproef.

De gemiddelde productie op de Holstein-Friesian (HF) bedrijven, variërend van 275 tot 1.940 koeien, lag op bijna 14.000 kilo melk per koe bij drie keer melken per dag.

Raszuivere HF-koeien 
De melkveehouders waren niet helemaal tevreden over de gezondheid, vruchtbaarheid en de aanhoudingspercentages van hun raszuivere HF-koeien.

De boeren gingen kruisen en de universiteit hield alle prestaties van de koeien bij.

Na afronding van de eerste lactatie produceerden de kruislingen evenveel melk als hun raszuivere stalgenoten.

Vruchtbaarheid 
De vruchtbaarheid van de kruislingdieren was beter met minder 'open' dagen en dus een kortere tussenkalftijd. In combinatie met minder sterfte bij de geboren kalveren.

Alleen dit voordeel leverde al een financiële meevaller op van tienduizenden dollars, zo rekende de universiteit deze grote melkveebedrijven voor.

Significant was ook het hogere aanhoudingspercentage van de kruislingen.

Bron: nieuweoogst.nu

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.