Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’

11 augustus 2016

Ontsloten tarwe met natronloog blijkt het meest geschikt in grasrantsoenen met veel suiker en (te) weinig bestendig zetmeel uit snijmaïs. Koeien vinden het product niet heel smakelijk en daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren.

Dat stelt Valacon. Het adviesbedrijf merkt onderweg verschillende ervaringen van veehouders over ontsloten tarwe. De ene veehouder is er erg enthousiast over en de andere teleurgesteld. Daarom worden tips gegeven hoe veehouders het beste met het product om kunnen gaan.
Normaal wordt een tarwekorrel gemalen of geplet toegevoegd aan het rantsoen. Hele korrels zonder bewerking worden niet verteerd, de hele korrels zijn in zijn geheel terug te vinden in de mest. Bij het ontsluiten van tarwe wordt de beschermlaag (celwand) van de korrel opgelost. De tarwe wordt gemengd met water en natronloog (NaOH).
Tijdens dit proces wordt water opgenomen en mede door de vrijgekomen warmte ontstaat dan een bestendiger zetmeel product. Hierdoor de tarwe niet alleen vrij in de pens maar ook komt een deel vrij in de darm. Ontsloten tarwe heeft daarnaast ook een bufferende werking in de pens doordat bicarbonaat gevormd wordt.

Bewaren op droge, luchtige plaats
Volgens Valacon zijn de resultaten erg afhankelijk van de opslag, manier van voeren en het totale rantsoen. De beste manier om het op te slaan is volgens het adviesbedrijf op een droge, luchtige plaats, vrij van ongedierte. „Als dit niet lukt, dan is het lastig om het product goed te houden. Er ontstaat snel schimmel vorming. In een vochtige omgeving gaat het product sneller klonteren, dit moet worden voorkomen. Het product is niet lang houdbaar en zal dus in beperkte hoeveelheden moeten worden aangevoerd of aangemaakt”, stelt het adviesbedrijf.

Ontsloten tarwe blijkt geen smakelijk product. Valacon hoort van veehouders dat de koeien het niet uitzoeken, maar ook niet echt laten liggen. Daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren. Afhankelijk van het rantsoen kan het volgens de specialisten verstandig zijn om water toe te voegen.

Maximaal zes kilo
Ontsloten tarwe is een trage zetmeelbron. Het kan in behoorlijke hoeveelheden worden gevoerd tot een maximum van zes kilogram. „Bij grotere hoeveelheden wordt de mest erg traag. Daarom past ontsloten tarwe minder goed in een traag basisrantsoen zoals te bestendige maïs. In rantsoenen met veel suikers en te weinig (bestendig) zetmeel heeft ontsloten tarwe een meerwaarde. Het komt er op neer dat het vooral past in grasrijke rantsoenen met weinig maïs”, concludeert Valacon.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op eigen gelegenheid (Op eigen gelegenheid (herenkleding)) zaterdag 17 april 2021 -
  zaterdag 17 april 2021
11:30 Heren afdeling