Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Rode klaver in grasland: hoe méér, hoe beter

19 juni 2015

Grasmengsels met rode klaver leveren meer opbrengst op dan mengsels zonder rode klaver. De samenstelling is bovendien bepalend: bij sommige grasmengsels komt de rode klaver sterk op, terwijl andere mengsels maar een klein aandeel klaver in het veld opleveren. Deze conclusie trekt het Louis Bolk Instituut uit een driejarige proef, die deze week gepresenteerd wordt op het internationale symposium over graslandbeheer in Wageningen.

Bij alle proeven bleek klaver een aanjager van graslandproductie. "Rode klaver is een alleskunner", meldt Jan de Wit, projectleider van KlaverKlimaat. Dat is een project om de voordelen van rode klaver te onderzoeken. "De teelt komt terecht meer in de belangstelling. Veehouders hoeven niet bang te zijn voor te veel klaver in het veld. Een groter klaveraandeel betaalt zich altijd terug in een hogere opbrengst, vooral van darmverteerbaar eiwit."

De proef was opgezet met vijf verschillende gras-klavermengsels op twee locaties, op zand- en kleigrond. Mengsels met gekruist raaigras hadden de kleinste klaveraandelen, terwijl mengsels met een hoog aandeel festulolium (kruising raai- en rietzwenkgras) of rietzwenkgras een groot klaveraandeel hadden. De hoogste opbrengsten werden dan ook gehaald met mengsels met rietzwenkgras of festulolium.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op eigen gelegenheid (Op eigen gelegenheid (herenkleding)) zaterdag 17 april 2021 -
  zaterdag 17 april 2021
11:30 Heren afdeling