Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Nieuw blauwtongvaccin is te onderscheiden van virus

07 januari 2016

Promovenda Femke Feenstra heeft een nieuw vaccin tegen blauwtong ontwikkeld. Anders dan het vaccin dat nu wordt gebruikt, is deze variant te onderscheiden van een levend virus.

In samenwerking met onderzoekers van het Central Veterinary Institute (CVI), dat onderdeel uitmaakt van Wageningen UR, heeft Feenstra een vaccin ontwikkeld tegen blauwtong met veiligere en effectievere eigenschappen dan voorgaande vaccins.

In Nederland is tot nu toe slechts één vaccin toegelaten. Dit middel is afgedood blauwtongvirus. Om dieren effectief te beschermen tegen een besmetting zijn echter meerdere vaccinaties nodig. Bovendien kunnen knutten het virus verder verspreiden en zijn geïnfecteerde dieren niet te onderscheiden van gevaccineerde dieren.

Eén viruseiwit uitgeschakeld

Het nieuwe vaccin is gebaseerd op het blauwtongvirus waarin één viruseiwit is uitgeschakeld. Juist dat ene eiwit is de boosdoener. Door dit uit te schakelen, worden dieren niet meer ziek en wordt het virus niet langer in de bloedbaan uitgescheden. Daarnaast kan het vaccinvirus zich niet vermeerderen in knutten. Met een recent ontwikkelde test zijn geïnfecteerde dieren te onderscheiden van dieren die gevaccineerd zijn met het nieuwe middel.

Het CVI verwacht dat het alternatief voor het huidige blauwtongvaccin na registratie gebruikt mag worden.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.