Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Een nieuwe blauwtonguitbraak rammelt aan de deur

05 november 2015

Ondanks verschillende maatregelen van de Franse overheid om de uitbraken van blauwtong type 8 (BTV8) in te perken, rukt het virus verder op naar het noorden.

De ingestelde veiligheidszone ligt inmiddels nog maar enkele kilometers van de Belgische grens en overschrijdt in het oosten al de Duitse grens. Gezien het milde najaar zijn de virus verspreidende knutten nog altijd actief en is de kans groot dat het aantal besmettingen in Frankrijk verder toeneemt. Ook verspreiding buiten Frankrijk ligt op de loer. Er is een reëel risico dat het virus Nederland bereikt, als de knutten de winter overleven.

Nederlandse veestapel niet beschermd

De recente uitbraak is de eerste in Europa sinds 2011. In Nederland heeft de rundveehouderij tussen 2006 en 2008 problemen gehad door BTV8. Een intensieve vaccinatiecampagne bande het virus uit. Sinds begin 2012 is Nederland weer officieel virusvrij. Nu het virus in Frankrijk gestaag oprukt rijst de vraag of de Nederlandse veestapel wel is beschermd tegen een nieuwe besmetting. Het antwoord is 'nee'.

Na 2012 niet meer gevaccineerd

In eerste instantie was vaccineren verboden na het verkrijgen van de BTV8-vrij status. Maar na een risico-analyse is vaccinatie toch weer toegelaten. Veehouders hebben echter na het virusvrij worden in 2012 geen dieren meer gevaccineerd; er was immers geen noodzaak meer voor.

Inmiddels leven de meeste dieren die gevaccineerd zijn of die op een natuurlijke wijze afweer hebben opgebouwd niet meer. Dat betekent dat alle dieren die na 2012 zijn geboren niet of nauwelijks beschermt zijn tegen het virus, terwijl BTV8 nog altijd een aangifte- en bestrijdingsplichtige ziekte is. Dat betekent dat een verdenking van besmetting bij de NVWA gemeld moet worden.

Kenmerken BTV8

BTV8 kenmerkt zich door koorts, ontsteking van het mond- en neusslijmvlies, oedeem en roodheid van de kroonranden en spierbeschadigingen. Ook kunnen verwerpers voorkomen. In de ergste gevallen is er sprake van sterfte. Bij schapen zijn deze symptomen sterker dan bij runderen.

Naast vaccineren kunnen veehouders hun veestapel beschermen door actief vliegen te bestrijden. Het meest effectief zijn pour-on middelen, maar ook is het voorkomen van vliegen- en knutteneitjes in hoeken en randen opgehoopte mest belangrijk.

Bron: boerderij.nl

Agenda.