Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Pinken dippen kan vaarzenmastitis voorkomen

25 september 2015

Van vaarzen met mastitis, blijkt dat 74 procent al een open slotgat had vóór afkalven. Dat vertelt Sofie Piepers, Universiteit Gent, in haar presentatie ‘het verbeteren van rentabiliteit van de volgende generatie’, tijdens de masterclass uiergezondheid. georganiseerd door Delaval en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Daarom adviseert zij om de spenen van vaarzen voor het afkalven al te  dippen, ter voorkoming van een infectie.

De Vlaamse uiergezondheidspecialist legt uit dat een open slotgat geen keratine plug meer bevat en daardoor geen bescherming meer heeft tegen het indringen van bacteriën. Vaak wordt gedacht dat alleen koeien die al eens aan de melk zijn geweest een open slotgat kunnen hebben, maar dat is dus niet waar.

Uit verschillende onderzoeken die Piepers aanstipt blijkt dat vaarzen met een hoog celgetal aan het begin van de lactatie, een verhoogd risico lopen op mastitis. Ze adviseert het volgende:
- Dippen of sprayen van de spenen vanaf een tiental dagen voor de verwachte kalfdatum.
- Vliegenbestrijding ter preventie van Staphylococcus aureus bij vaarzen die buiten gaan op de weide.
- Optimaliseren van de weerstand door een tekort van vitaminen en mineralen te voorkomen. Met name vitamine E en Selenium

Bron: melkvee.nl

Naschrift redactie: Het moet niet gekker worden. Wordt de volgende stap: a) bij de geboorte navel ontsmetten en spenen dippen of b) Fleckvieh gebruiken en daardoor zeker 50% lagere dierenartskosten.

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.