Duitse wetenschappers hebben een virus in runderen ontdekt dat verwant is aan het humaan hepatitis C-virus. Nader onderzoek moet uitwijzen welk effect de virusinfectie op runderen heeft en of het overdraagbaar is op mensen.
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Instituut voor Virologie aan de Universiteit Diergeneeskunde Hannover (Tiho). Dit is gedaan samen met collega's van de Heinrich-Pette-Instituut, Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie in Hamburg (HPI) en het Instituut voor Medische Microbiologie, Virologie en hygiëne in het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf (UKE). Al eerder is de dierlijke variant van Hepatitis C aangetroffen bij wilde knaagdieren, paarden en vleermuizen.
Het virus is aangetoond in verschillende kuddes in het noorden en zuiden van Duitsland. Ook hebben de virologen hetzelfde hepatitis virus bij runderen uit Ghana gedetecteerd.
Voor de identificatie van het virus is een nieuwe techniek gebruikt genaamd ‘high-throughput sequencing’. Wetenschappers zijn hiermee in staat om grotere stukken DNA tegelijkertijd in beeld te brengen.
Het hepatitis C-virus veroorzaakt een infectie die hoofdzakelijk de lever aantast. Pas eind jaren tachtig is deze ziekte in de humane sector ontdekt. Besmetting bij mensen treedt op wanneer bloed in aanraking komt met geïnfecteerd bloed van een ander. Er bestaat voor mensen geen vaccin tegen hepatitis C.
Professor Dr. Paul Becher van het Instituut voor Virologie van Tiho zegt in het wetenschappelijke tijdschrift "Journal of Virology", dat er tot op heden geen bewijs is dat de infectie van dier op mens overdraagbaar is.
Bron: melkvee.nl