Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Immigranten produceren 80 procent van de melk in de VS

04 januari 2016

Immigranten produceren 80 procent van de melk in de VS

Bijna 80 procent van de in de VS geproduceerde melk wordt momenteel geleverd door melkveebedrijven waar immigranten werken.

In 2009 was dit nog 60 procent. Dit meldt de website Hoards Dairyman op basis van onderzoek van de universiteit van Texas. Volgens de onderzoekers is de Amerikaanse melkveehouderij in de afgelopen vijf jaar meer en meer afhankelijk is geworden van goedkope werkkrachten uit het buitenland. Van de 154.000 medewerkers die actief zijn op een melkveebedrijf, zouden er meer dan de helft afkomstig zijn vanuit het buitenland.

Mexicaane melkers steeds lastiger te vinden
Medewerkers, veelal uit Mexico afkomstig, nemen vooral het melken op de grote Amerikaanse bedrijven voor rekening. Maar het wordt wel steeds lastiger om goed personeel voor dit werk te vinden omdat het strenge immigratiebeleid en de opmars van de industriële werkgelegenheid  de landbouwsector minder aantrekkelijk maken om in te werken.

Verdubbeling kostprijs zonder immigranten
De kostprijs van de melk zal flink stijgen wanneer de melkveebedrijven steeds minder immigranten weet te werven om te werken in de sector. Verliest de sector de helft van het personeel uit het buitenland, dan stijgt de kostprijs met ruim 45 procent zo becijferde de onderzoekers. De melkproductie zou ruim 12 miljard kilo dalen en de verkoop met een gevolg van 5,8 miljard dollar aan minder omzet. Verliest de sector de gehele allochtone werkkracht, dan stijgt de kostprijs met ruim 90 procent.

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.