Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Zet stap met biodiversiteit en weidegang

19 mei 2015

Nu we het tijdperk zijn binnengetreden van een melkveehouderij zonder melkquotering, dient zich in de natuur een wat laat voorjaar aan. Opnieuw een heel belangrijk moment voor de melkveehouderij, want de sector leeft met de seizoenen. Ook al vlakt het afkalfpatroon af, nog steeds kennen we in het voorjaar meer kalveren en meer melk. En niet alleen wij, maar een half jaar later ook onze tegenvoeters in Oceanië.


De seizoenen zijn nodig voor de ruwvoervoorziening. Voer van eigen land is de basis voor de kringloop via de koe. Ondernemers die die kringloop goed kunnen managen, bewijzen hun portemonnee, het milieu en de voedselvoorziening een goede dienst.


U kent mij misschien een beetje en weet wellicht dat ik hecht aan efficiency, technologie en 'geen fratsen'. Toch is dat niet voldoende. Consumenten, maatschappelijke organisaties, de politiek en een deel van de melkveehouders houden de spiegel voor van de natuur en de kringloop.


Weidegang is mijn tweede punt. De staatssecretaris heeft de sector de ruimte gegeven om zelf het percentage weidegang de komende jaren op te krikken. Toont dat veel vertrouwen, of is het juist een grote opdracht aan de sector? Want al jaren is de tendens andersom.
Zo ook hebben alle melkveehouders baat bij de internationaal sterke marktpositie van de Nederlandse zuivel, die mede te danken is aan de koe in de wei.


Meer biodiversiteit, meer weidegang. Wordt dat voor topondernemers terug naar af? Ik denk het niet. Het wordt alleen maar leuker en uitdagender in de sector, die vanouds gaat voor de euro op de korte termijn én op de lange termijn. Tot welke toppositie dat leidt, is rond 1 april veelvuldig belicht in de media. U kunt deze uitdaging aan: biodiversiteit en weidegang combineren met topprestaties op het gebied van economie, diergezondheid en milieu.


AUTEUR 

 
Ruud Huirne 
Directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank 

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.