Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

'Geen betalingsregeling superheffing'

22 juli 2015

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat geen betalingsregeling opzetten voor melkveehouders die dit jaar een superheffing moeten betalen.

Het Europese comité voor gemeenschappelijke marktordening besloot eerder dit jaar dat lidstaten naar eigen inzicht de mogelijkheid hebben om melkproducenten de superheffing in drie termijnen van een jaar renteloos af te laten betalen aan de lidstaat. Staatssecretaris Dijksma heeft aangegeven hiervan geen gebruik te willen maken.

Geen gespreide betaling

De NZO gaat als gevolg van dit besluit dus geen gespreide betaling organiseren voor melkveehouders die het melkquotum hebben overschreden. De organisatie meent dat melkveehouders bekend waren met de superheffing en hebben daar als ondernemer rekening mee kunnen houden. Het organiseren van een betalingsregeling voor melkveehouders die het quotum hebben overschreden, zou geen recht doen aan de inzet van melkveehouders die overschrijding van hun quotum hebben voorkomen.

Hoge uitvoeringslasten

Een betalingsregeling voor de superheffing zou daarenboven gepaard gaan met hoge uitvoeringslasten die ook betaald moeten worden door melkveehouders die hun melkquotum niet hebben overschreden. Een dergelijke regeling geeft veel administratieve rompslomp en levert weinig op, omdat de superheffing uiteindelijk toch in z'n geheel betaald moet worden. Ook vanuit de Nederlandse zuivelsector zijn nog geen verzoeken geweest om de regeling voor Nederland in gebruik te nemen. De superheffing moet vóór 1 oktober 2015 voldaan zijn aan de Europese Unie.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.