Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Vecozuivel gaat als eerste A2-melk verkopen

13 mei 2016

Vecozuivel in Zeewolde gaat als eerste zuivelleverancier A2-melk verwerken en verkopen. Het zuivelbedrijf hoopt voor de zomer bij Albert Hein en Jumbo de melk in de winkel te hebben

Ook wil Vecozuivel A2-melk exporteren naar China. Voor de aparte melkstroom wordt melk afgenomen van een melkveebedrijf in Noord-Brabant.

Om A2-melk te kunnen produceren, zijn koeien nodig die alleen deze melkvariant produceren. Holsteins geven hoofdzakelijk melk met de genetische A1-variant. A1-melk wordt vanwege een bepaald eiwitfragment in verband gebracht met diverse ziekten. A2-melk zou de veilige tegenhanger zijn. Gernsey blijkt het enigste ras in Europa te zijn waarbij de dieren vrijwel allemaal A2-melk produceren. In rassen als Fleckvieh, Brownswiss en Jersey komt de A2-variant ook veelvuldig ook voor.

Ecoboerderij De Haan
Naast het Noord-Brabantse bedrijf, is er nog een melkveebedrijf die A2-melk produceert en zelf verkoopt. Dit betreft Ecoboerderij De Haan uit Ingen (GD). In 2014 verscheen er een reportage van dit bedrijf in vakblad Melkvee.

Klik hier voor een factsheet met alle ins en outs over A2-melk.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.