Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Meer koeien produceren meer melk door afschaffing melkquota

23 september 2015

Nederlandse boeren zijn de afgelopen jaren flink meer melk gaan produceren. Dat komt door de afschaffing van de melkquota.  
Afgelopen seizoen 2014-2015 leverden Nederlandse koeien 12,6 miljard kilo melk. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo. Dat is een stijging van ongeveer 18 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. 
Europa bepaalde dertig jaar lang hoeveel melk boeren mochten produceren. Landen die meer leverden, kregen een boete. Dat moest overproductie voorkomen. Op 1 april van dit jaar is het quotum afgeschaft. In de aanloop daarnaar was de limiet stapje voor stapje verhoogd.

Meer runderen
In de eerste vier maanden sinds het einde van het quotum hebben de koeien 7 procent meer melk geleverd dan in dezelfde maanden vorig jaar. Vanwege het einde van het quotum zijn er ook meer runderen. Er wordt vooral meer melkvee gehouden. 
Nederland is een van de grootste melkproducenten in Europa. Alleen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië produceren meer.
In een halfjaar tijd levert Nederland meer melk dan Bulgarije, Estland, Griekenland, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Roemenië, Slovenië en Slowakije samen in een heel jaar.
Ook het aantal varkens is de afgelopen jaren gestegen. In tien jaar tijd zijn er ruim een miljoen varkens bijgekomen.

Bron: ANP 

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.