NA het drinken van melk wordt deze afgebroken in het menselijk lichaam. Bij de afbraak van melk met het A1A1- en A1A2-gen komt er een lichaamsvreemde stof vrij. Deze stof (Peptide), zorgt ervoor dat je lichaam allergisch kan reageren op de gedronken melk. Sommige personen hebben dan last van een zgn. melk-intolerantie, maar ook botontkalking of diabetes worden er soms mee in verband gebracht. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek wees uit dat bij de afbraak van de eiwitten in de A2A2-melk er geen Peptide in het menselijk lichaam vrijkomt.
De hedendaagse toename van melk-allergieën is o.a. te verklaren door de frequente aanwezigheid van koeien die het A2A2 gen niet hebben. De traditionele en oude koeienrassen zijn vaak al, (of nog) drager van het A2A2-gen.
Voor alle duidelijkheid: A2 melk heeft GEEN beschermende invloed op chronische ziekten en allergie. Als je medische diagnose “koemelk-klachten” (allergie, intolerantie) luidt, dan helpt A2 melk niet.
Koemelk bevat verschillende eiwitten die een allergische reactie kunnen geven. Mensen met koemelk-allergie reageren op een stukje van een eiwit, (het epitoop). Dit epitoop wordt door het immuunsysteem herkend, waarna het immuunsysteem de allergische reactie veroorzaakt. Alle melkeiwitten hebben meerdere epitopen. Hierdoor is er zo een zeer groot spectra aan epitopen in de verschillende melkeiwitten.
De meeste mensen met koemelk-allergie reageren op meerdere van deze koemelk-eiwitten gelijktijdig en ook op verschillende epitopen in hetzelfde eiwit. De verandering van dit ene aminozuur verandert alleen maar één positie in β-caseïne. Maar in het hele spectrum van vele epitopen is dit slechts een hele kleine verandering en zal dit in vrijwel alle gevallen geen invloed hebben op de koemelk-allergie. Het is dus onverstandig om A2-melk te drinken als je een koemelk-allergie hebt.
Onderzoekers denken dat A2 de meer natuurlijke variant van β-caseïne is en dat A1 het resultaat is van een natuurlijke genetische mutatie die heeft plaatsgevonden tijdens de domesticatie van het vee.
In dit kader zijn er verschillende onderzoeken gedaan om te kijken of mensen A2 melk anders verteren of hierop reageren dan op reguliere melk.
Er zijn onderzoeken die hebben uitgewezen dat mensen die alleen melk drinken van koeien die A2 melk produceren, minder vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel en een slechte spijsvertering. Onderzoek heeft verder aangetoond dat verteringsenzymen op verschillende manieren interactie aangaan met A1 en A2 β-caseïne eiwitten. Daardoor worden A1 en A2 melk in het lichaam verschillend verwerkt.
De tijd zal leren of A2 melk in Nederland en overig Europa net zo positief ontvangen wordt als in bijv. Nieuw-Zeeland. Daar is het een groot succes, ondanks het gegeven dat het helaas GEEN OPLOSSING is voor de mensen met “koemelk-klachten”.
Ronald Rongen -Low Stress Stockmanship -