Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

10% meer kaas uit Fleckvieh melk

30 november 2016

Mr. Mariano Tiso uit Italie heeft de wereldprimeur! Hij heeft het bewijs geleverd dat uit Fleckviehmelk 10% meer kaas kan worden gemaakt. 

De 260 Fleckviehkoeien van boer Tiso produceren melk voor de Parmigiano Reggiano PDO kaas. De melk hiervoor wordt vers geleverd aan de kaasfabriek. Twee keer per dag komt de tankauto van de fabriek, Latteria Begozzo, de melk ophalen. Bij wijze van experiment werd de melk van de koeien van boer Tiso rechtstreeks naar de fabriek gebracht, apart in een kaasbak gestort en tot kaas verwerkt. Op hetzelfde moment werd in een andere kaasbak van dezelfde kaasfabriek dezelfde hoeveelheid melk van andere bedrijven verwerkt tot kaas. Normaal produceren de kaasmakers uit een tank met 1000 liter melk 80 kilogram kaas. Uit de tank met de Fleckviehmelk maakten ze aanmerkelijk meer kaas. De kaasmakers waren verbluft over het resultaat. Daarom werd het proces herhaald, tot 6 x toe. Telkens bleek dat uit de Fleckviehmelk 10% meer kaas kon worden gemaakt in vergelijking tot de andere melk. 

Met deze informatie in de hand ging boer Tiso onderhandelen met de kaasfabriek. Het resultaat van de onderhandelingen is dat boer Tiso een 8% hogere melkprijs ontvangt dan zijn collega’s. De basisprijs van de fabriek is 40 eurocent/liter. Na een jaar, als de beroemde Parmezaanse kaas verkocht kan worden, ontvangen de boeren nog eens 15 eurocent/liter. Mariano Tiso ontvang voor zijn melk een nabetaling van 20 eurocent/liter. 

De leveranciers van de Parmezaanse kaas moeten volgens strikte voorschriften produceren. Dat wil zeggen dat de koeien geen kuilvoer krijgen. De koeien krijgen alleen vers gras en droge producten zoals luzernehooi, bietenpulp en ccm. De koeien krijgen maximaal 50% krachtvoer. 

Eerder hadden Nederlandse boerenkaasmakers al ontdekt dat Fleckviehmelk sneller stremt dan andere melk.

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.