Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Nieuw online platform voor aanschaf VVO's

14 april 2016

Mestverwerking Fryslân uit Wouterswoude heeft VVO Poule in het leven geroepen, een nieuwe website waarmee veehouders via een 24-uursservice hun mestwerwerkingsplicht online kunnen afhandelen.

VVO Poule is sinds 8 april online. Vandaag is de eerste bestelling geplaatst, meldt directeur Gerard Koetsier van Mesterverwerking Fryslân.

Oudjaarsdag
Het idee voor een simpel online platform voor het aan- en verkopen van VVO's (vervangende mest- verwerkingsovereenkomsten) is geboren op Oudjaarsdag 2015, vertelt Koetsier. Toen bleek dat massa's veehouders op het laatste moment nog VVO's wilden aankopen om nog voor het einde van het kalenderjaar aan hun mestverwerkingsplicht te voldoen.

“Mijn telefoon stond de hele dag roodgloeiend; ik werd er gek van. Om 17.00 uur heb ik 'm maar uit gezet. Toen ik om 22.00 uur weer keek, had ik nog zeker 50 gemiste oproepen en sms'jes.” Dat moest toch handiger kunnen, dachten Koetsier en zijn collega's.

Goedkoper
Bovendien is het voor veehouders die weten dat ze toch mest moeten afzetten, doorgaans goedkoper om niet tot het laatste moment te wachten. Zo'n piek in de vraag naar VVO's stuwt de prijs immers omhoog. Koetsier: “Nu, in de rustige periode, betaal je rond de € 1,30, €1,40 per kilo te verwerken fosfaat. Eind vorig jaar waren veehouders wel € 2,10 tot € 2,20 kwijt per kilo.”

VVO in twee stappen
“Als je als veehouder weet dat je op jaarbasis ongeveer 2.000 kilo nodig hebt aan VVO's, dan kun je ervoor kiezen om nu alvast 1.500 kilo af te dekken tegen de huidige prijs”, adviseert de mestverwerker. “Als je aan het einde van het seizoen precies weet hoe je uitkomt, koop je de laatste paar honderd kilo.”

Deze optie van het aanschaffen van een VVO in twee stappen is ook ingebouwd in de website. Maar boeren kunnen er ook voor kiezen om de complete hoeveelheid in één stap aan te schaffen.

20 euro per transactie
Per transactie rekent VVO Poule 20 euro administratiekosten (dus 40 euro voor aankoop in 2 stappen). De veehouder vult zijn gegevens in plus de benodigde hoeveelheid fosfaat en kan meteen online afrekenen via iDeal.

RVO
VVO Poule regelt de administratie en dient de transactie in bij de RVO. Voor de veehouder dus geen extra papierwerk; die hoeft er alleen zijn elektronische handtekening onder te zetten en het bewijs van de transactie te bewaren. Ook veehouders die verwerkingsruimte over hebben (meer mest hebben verwerkt dan achteraf nodig) kunnen die VVO's via VVO Poule verkopen.

Bron: Melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.