Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Siëstabeweiding tijdens hittegolf

01 juli 2015

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt tropisch weer de komende dagen. Net als mensen moeten koeien voldoende schaduwplekken hebben en veel water drinken. En bij onweer kunnen ze beter binnen blijven. Dit kunt u doen om problemen te voorkomen.

In de zomer is het binnen meestal beter toeven dan buiten, dat vinden de koeien ook. Daarom is het goed om een ‘siëstabeweiding’ te overwegen: door de koeien naar binnen te halen op het heetste deel van de dag voorkom je de grootste problemen met hittestress. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van ’s nachts weiden en overdag binnen een optie.

Onweer

Dreigt er onweer, dan is het verstandig de koeien naar binnen te halen. Koeien gaan onder een boom staan, of lopen bij onweer mee met de wind, totdat ze bij de draad staan. Inslag in de boom of draad heeft dan fatale gevolgen. Wacht zeker niet met binnenhalen tot het onweer is losgebarsten, want dat levert gevaar op voor uzelf.

Vers water

Net als mensen moeten koeien bij extreem warm weer veel en schoon water kunnen drinken. Maar vergeet ook de kalveren niet, geef ze tussen de melk door extra water. Kalveren hebben veel baat bij extra water, maar meng het water niet door de melk: dat veroorzaakt stremmingsproblemen en dus diarree. Voor de melkkoeien en het jongvee geldt dat een toevoersnelheid van minimaal 15 liter per minuut nodig is, aangezien ze in korte tijd veel water moeten kunnen opnemen.
Lees op de GD website waar u nog meer rekening mee kunt houden tijdens een hittegolf.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.