Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Modern dubbeldoel groeit en groeit…

20 december 2022

 

Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zijn de drie belangrijkste Fleckvieh fokkerijlanden. De Fleckviehstieren zijn vergelijkbaar door dezelfde basis en de fokwaarden zijn stabiel. De belangstelling voor het moderne dubbeldoelras Fleckvieh groeit sterk door de ruime keuze. De spermaverkoop stijgt steeds meer Fleckvieh fokvee wordt geïmporteerd uit het zuiden van Duitsland en op de beurzen verdringen de mensen zich om de Fleckvieh kalveren. Gaat Nederland weer een dubbeldoel land worden? Het lijkt er sterk op!

Hokuspokus, meest gevraagd en ook superbevruchter

De meest complete Fleckvieh fokstier is zonder twijfel Hokuspokus. Naast een record aantal 1e inseminaties, blijkt de stier ook een top spermaproducent. Zijn bevruchtingscijfers (+2) zijn, ondanks de enorme vraag, alleen maar gestegen. Daarnaast leveren de 619 Hokuspokus dochters stijgende fokwaarden voor dochtervruchtbaarheid (115) en uiergezondheid (113). De melkproductie is uitstekend en de gehalten blijven maar stijgen. Het exterieur en dan met name de uiervererving (126) laat niets te wensen over. En wat tot slot belangrijk is: Hokuspokus kan op Holstein en op Fleckvieh kruislingen ingezet worden. Hokuspokus is een fenomeen!

Ramon, de hoogste stier in Tsjechië

“Ongekend, zoals de Ramon dochters presteren”, zegt Michal Basovnick, de jonge directeur van de Tsjechische ki-organisatie Impuls. “Sinds de Ramon dochters aan de melk zijn, zijn de fokwaarden al 3x naar boven bijgesteld.

Gehaltestieren hebben de voorkeur



• BFG Serval

Ook bij Bayern Genetik zijn stieren met dure melk het populairst. Stieren met hoge vetgehaltes zoals Vlaturo (+0.48%), Ventura (+0.22%), Sisyphus (+0.25%) en Serval (+0.38%) worden dan ook veel verkocht.

Meer ‘van nature’ hoornloze stieren

‘Van nature hoornloos’ heeft de toekomst. Daarom staan er staan maar liefst 12 hoornloze stieren op de stierenkaart. Merkel1 PP is één van de meeste complete 100% hoornloze stieren van dit moment. Het is één van de allerhoogste benen stier (121) in combinatie met super uiers (116), frame (109) en bespiering (110). Kortom een top dubbeldoel stier met een mooie plas melk met hoge gehalten, Triple A: 465 en A2A2.
 

Klik hier voor de stierenkaart van Bayern Genetik

Agenda.