Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Fleckviehstier Winral is de meest duurzame over alle rassen

11 september 2023

 

Fleckviehstier Winral is de meest duurzame over alle rassen

54% van de BFG Winraldochters nog productief in 5e lactatie.

De Fleckviehstier BFG Winral is de stier met het hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen in Nederland. Zijn volle broer BFG Waldhoer volgt op korte afstand. BFG Rijeka is de runner up met dezelfde cijfers als Winral.

De NVO (de onafhankelijke Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie) bracht het grote nieuws naar buiten: de Fleckviehstier BFG Winral brengt de koeien met de langste levensduur over alle rassen. Maar liefst 54% van de Winraldochters zijn nog in productie tijdens de 5e lactatie. Dat is meer dan het dubbele van het Nederlandse gemiddelde. Een geweldige prestatie! Van alle Nederlandse koeien is 25% nog in productie tijdens de 5e lactatie.

Winral leeft niet meer en was in gezamenlijk eigendom van Bayern Genetik en KI-Bauer Wasserburg. Winral is op 1 december 2006 geboren. De stier heeft nog steeds super fokwaardes voor laatrijpheid (121) en uiergezondheid (120). De moeder van Winral, Sonja, is gefokt door Franz-Xaver Waldhör uit Beieren. Sonja had een levensproductie van 121.680kg melk.


• BFG Winral, de stier met het hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen

Ongekende vitaliteit

De praktijk leert dat de Winraldochters met name opvallen door hun vitaliteit. Bij de familie Eggink in de Gelderse Achterhoek hebben ze daar ervaring mee. “Koe 1825 is zo’n vitale Winraldochter. Ze heeft 6x gekalfd en bracht 3x 1 kalf, 2x een tweeling en 1x een drieling. Inmiddels is ze drachtig van weer een tweeling. Niet dat we blij zijn met meerlingen maar deze koe kan het aan. Ze is topfit, zeer vruchtbaar en produceert onopvallend een mooie plas melk. Zo gaat het met alle vijf Winraldochters die op ons biologische bedrijf gekalfd hebben. Ze zijn er allemaal nog. Ze vallen niet op. En dat zijn meestal de beste koeien”, aldus Henk Jan en Nienke Eggink.

Waldhoer en Rijeka, nog twee toppers voor levensduur

Dicht achter Winral staat, in het klassement met de hoogste aanhoudingspercentage over alle rassen, zijn volle broer BFG Waldhoer. De stier Waldhoer heeft een aanhoudingspercentage van 43% voor zijn dochters in de 5e lactatie. Dit is 18% meer dan het landelijke gemiddelde. Waldhoer is door Bayern Genetik veel verkocht als pinkenstier.

Als runner up in het duurzaamheidsklassement van de NVO valt de Fleckviehstier BFG Rijeka op. De dochters van Rijeka zijn nog jonger, maar hebben exact dezelfde aanhoudingspercentage in de 3e lactatie als de Winraldochters nl. 75%. Dat is maar liefst 20% hoger dan het landelijke gemiddelde. Geen enkele Holstein/Jersey/Brown Swissstier in het duurzaamheidsklassement van NVO komt hier in de buurt. Rijeka komt ook uit een heel duurzame koefamilie. Overgrootmoeder Liebe is de oudste koe van Duitsland en inmiddels 25 jaar. Van Rijeka is nog sperma beschikbaar bij Bayern Genetik.

• Koe 1825, V. BFG Winral. Ze heeft 6x gekalfd en 10 kalveren gebracht. “Ze is topfit, zeer vruchtbaar en produceert onopvallend een mooie plas melk. Deze koe kan het aan”.


• Koe 1922, V. BFG Winral. “Ze is 5e kalfs en je hebt er geen omkijken naar. Zo zijn al onze Winraldochters”.