Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Sonja 39 Fleckviehkoe van het jaar 2017

21 juni 2017

Sonja 39, de 9e kalfs BFG Enrico dochter van VOF Walvoort-Roozegaarde uit Zelhem, is gekozen tot de ‘Fleckviehkoe van het jaar 2017’. De onafhankelijke selectiecommissie selecteerde de 3 finalisten waarna Sonja 39 door het publiek gekozen als beste Fleckviehkoe van het jaar 2017.

De familie Walvoort was ter plaatse aanwezig in afwachting van de uitslag. "De eerste keer kalfde deze koe in de sneeuw, het is een koe met veel karakter", vertelt Daniëlle Walvoort. “Ze is een koe met een fijn karakter, die altijd als eerste de melkstal inloopt en haar dochter er achteraan, zo wil je er wel een stal vol. Ook hebben we geen veeartskosten en kalft ze vanzelf. Vorig jaar was deze koe vierde bij de Fleckviehkoe verkiezing, maar ze zet maar door, dus hebben we haar weer opgegeven. Dat we zouden winnen is toch een verrassing.” André Walvoort is zichtbaar trots: “Ons fokdoel is om zelfredzame koeien te fokken. We zetten ook in op zuiver Fleckvieh, want we zijn er erg tevreden over. Lage gezondheidskosten, hoge omzet en aanwas, mooie gehalten, duurzame goed renderende koeien. Ze kalft probleemloos af en snel drachtig, zo haalt ze een tussenkalftijd van 359 dagen. Ze oogt ook zeer jeugdig, soms geloven ze niet dat ze al 9e kalfs koe is.” Met recht iets om trots op te zijn. En we wensen de familie Walvoort dan ook alle geluk met Sonja 39.

Technische gegevens van Sonja 39 (V. BFG Enrico). Gemidd. prod. 9 lact: 8683kg 4.34% vet 3.71% eiwit, gemiddelde tussenkalftijd 359 dagen. Met 10.02 jr voor de negende keer gekalfd.

De 2e plaats was voor Katrien 3342 (V. BFG Waldbrand) van Maatschap Slijkhuis uit Neede.

De 3e plaats was voor Sonja 30  (V. BFG Waldbrand) van Mts. Esselink-Scholten uit Lochem.

Het Fleckviehstamboek organiseert de jaarlijkse 'Fleckviehkoe van 't jaar' verkiezing. Net als vorig jaar werden uit de vele aanmeldingen 16 genomineerden gekozen. Deze 16 koeien zijn allemaal op het bedrijf bezocht door de selectiecommissie. Uit deze 16 genomineerden zijn 3 finalisten gekozen. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het exterieur en Fleckviehtype, maar werd er ook geselecteerd op vruchtbaarheid, goede uiergezondheid en goede productie.

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.