De oproep van Ruud Huirne van Rabobank tot een breed sectorplan om de melkveehouderij vitaal te houden, valt bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond in goede aarde; LTO melkhouderij reageert zuiniger. Zuivelorganisatie NZO onderschrijft de oproep.
NMV-voorzitter Harm Wiegersma stelt dat het inderdaad hoog tijd is om een knoop door te hakken bij het mestbeleid. De derogatie die Nederland heeft van de Europese nitraatrichtlijn moet koste wat kost worden veiliggesteld, oordeelt hij. Daarvoor moet Nederland vooral inzetten op verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater, of in ieder geval via werkelijke metingen moet aantonen dat die kwaliteit niet zo slecht is als vaak wordt aangenomen. Wiegersma wil hierbij de Belgische methode hanteren. Verder wil hij geen nieuwe plannen meer over mestbeleid, maar eindelijk concrete actie, zo zegt hij.
Van het voorstel van Huirne voor een warme sanering (uitkoop oudere melkveehouders om ruimte te geven aan blijvers) is de NMV-voorzitter wel gecharmeerd. "Daarvoor kunnen we die 14 cent uit Brussel goed gebruiken, maar dan moet staatssecretaris Van Dam het bedrag wel verdubbelen, anders is er toch te weinig geld om echt iets te doen."
'Schadelijke vergelijking met varkens en glastuinbouw'
Voorzitter van LTO Melkveehouderij Kees Romijn heeft in de oproep van Huirne minder nieuws gehoord, en wat hij wel nieuw heeft gezegd, had Huirne misschien beter eerder kunnen zeggen, meent Romijn. "Als iemand weet hoe de situatie nu is en hoe die is gekomen, dan moet Huirne het wel zijn. Rabobank heeft het allemaal mede mogelijk gemaakt." Romijn vindt ook dat de melkveehouderij niet moet worden vergeleken met de varkenshouderij en glastuinbouw. De vergelijking is schadelijk en gaat bovendien niet op, meent hij. "Jammer is dat er nu veel problemen bij elkaar komen. De markt is laag, melkveehouders wachten op duidelijkheid over fosfaat en andere regels en we moeten binnenkort aan de derogatie voldoen." Vooral die derogatie moet worden behouden, vindt ook Romeijn. Het voorstel voor een soort van warme sanering sluit volgens de vakgroepvoorzitter aan bij eerdere ideëen van LTO over een stap terug doen qua groei.
Lees ook: LTO: fosfaatproductie moet snel naar beneden
'Gezond houden van bedrijven is zaak van ondernemer'
NZO-voorzitter Tjeerd de Groot onderschrijft de oproep van Huirne dat vlot meer actie nodig is, maar stelt ook dat de melkveehouderij en zuivel vorige week hun bereidheid hebben getoond om extra stappen te zetten op milieugebied. Qua vermarkting doet de zuivelsector al heel veel. Gezond houden van melkveebedrijven is een zaak van ondernemers zelf, zegt De Groot.
'Oudere boeren kiezen eigen moment om te stoppen'
Cor Bruns, teamleider melkveehouderij bij ING deelt de zorgen van Huirne over het mestbeleid en ziet ook dat veel bedrijven die willen blijven, beschikken over onvoldoende grond en/of fosfaatrechten. Of oudere melkveehouders zich vervroegd zullen laten uitkopen, betwijfelt hij. "De meeste van deze mensen voelen financieel niet de noodzaak en kiezen hun eigen moment."
Bron: boerderij.nl