Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Advies: gras is nu snel, kuil droger in

04 mei 2016

Het suikergehalte, de verteerbaarheid en de VEM-waardes van het voorjaarsgras zijn momenteel hoog. Dat betekent een risico op te snel verteerbare kuilen. Het advies van Eurofins Agro is daarom nu om droger in te kuilen, bij minimaal 45 procent drogestof.

Eurofins Agro is de nieuwe naam van BLGG AgroXpertus. Volgens het Wageningse bedrijfslaboratorium hebben we te maken met een laat voorjaar en kende april relatief koude nachten. Hierdoor zit er meer suiker in het gras en minder ruw eiwit.

Hoge verteerbaarheid
Het bedrijfslab ziet ook een hoge verteerbaarheid van het gewas. Dat duidt erop dat het gras nog niet 'oud' is, hoewel het inmiddels al mei is. De hoge verteerbaarheid zorgt voor een hogere passagesnelheid in de pens, en dus voor een (te) snelle kuil. Droger inkuilen kan helpen dit te voorkomen.

78 procent voorjaarskuilen te snel
Het lab komt met dit advies omdat tegenwoordig bijna elk jaar wel sprake is van te snel verteerbare voorjaarskuilen. Vorig jaar was dat bij 78 procent van de kuilen het geval. Te snelle kuilen betekenen een te hoog risico op pensverzuring en andere gezondheidsklachten bij de koeien.

Ook economisch gezien is het niet gunstig, omdat te snelle kuilen in het rantsoen moeten worden gecompenseerd met 'langzame energie' en bestendig eiwit. ,,De kostprijs per liter neemt hierdoor snel toe. Dat is zeker in deze tijd niet gunstig. Of u heeft meer maïs nodig in het rantsoen”, aldus Eurofins Agro.

'Maai 's ochtends'
Met het mooie weer dat de komende dagen voorspeld wordt, zal er links en rechts gras flink wat gras los worden gelegd. Vanwege de hogere gehaltes suiker kunnen boeren gerust al in de ochtend gaan maaien, tipt het lab. Veel melkveehouders wachten normaliter tot in de middag met maaien, voor een hoger suikergehalte. Dat is nu niet nodig. 's Ochtends maaien is zelfs aan te bevelen, omdat het gras dan langer kan drogen.

Nitraat
Eurofins waarschuwt wel om rekening te houden met het moment waarop het perceel is bemest. Als het kort geleden ruim bemest is, moet het gras nog wat langer staan, om een teveel aan nitraat in de kuil te voorkomen. Te veel nitraat is slecht voor de gezondheid van koeien en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.