Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Grondige kuil gevaar voor gezondheid koe

27 april 2016

Graskuilen met een ruw as gehalte van 150 tot 180 gram per kilo drogestof zijn geen uitzondering. Dat signaleert Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP-Agro.

Hij constateert dat het ruw as gehalte in gras- en kuilanalyses op sommige bedrijven behoorlijk kan oplopen, hij komt soms flinke uitschieters tegen. Ook Robin Wolf, productmanager Veehouderij bij Eurofins-agro, komt kuilen tegen met grote hoeveelheden grond.

'Extreme uitschieters van boven de 250 gram ruw as per kilo droge stof komen zeker voor. Je moet je dan afvragen of je dit nog als koeienvoer moet beschouwen. Een koe kan in zo'n geval zoveel zand binnenkrijgen dat het haar gezondheid in gevaar kan brengen.'

Voederwaarde 
Te grote hoeveelheden grond in gras- en maiskuilen zorgen direct voor een lagere voederwaarde. Een sterke vervuiling kan bovendien de smaak van het voer verpesten, waardoor de opname daalt.

Gras is schoon als het ruw as gehalte onder de 100 gram per kilo drogestof zit, bij mais ligt die grens op 38 gram ruw as.

Molshopen 
Molshopen en stukgelopen percelen zijn belangrijke boosdoeners voor een hoog ruw as gehalte. 'Verder zie je soms dat gras te kort wordt gemaaid', weet Wolf.

Daardoor moeten de schudder, harkmachine en pick-up van opraapwagen dan wel pers te diep worden afgesteld. 'Of de pick-up staat constant te diep afgesteld,omdat er geen gewas mag blijven liggen.'

Bron: nieuweoogst.nu

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.