Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Zeswekelijkse MPR veruit populairst

21 april 2016

Steeds meer bedrijven kiezen voor zeswekelijkse melkcontrole. Dat blijkt uit cijfers uit de CRV jaarstatistieken. Eind 2015 werkte 58,4% met zeswekelijkse MPR (melkproductieregistratie). Veehouders kunnen ook drie, vier of vijfwekelijks melkcontrole laten uitvoeren.

Vroeger was de driewekelijkse melkcontrole het meest gebruikt, maar sinds midden jaren 90 is vierwekelijks het populairst. De vierwekelijkse melkcontrole is in de laatste 15 jaar verdrongen door de zeswekelijkse melkcontrole. Aan deze beweging lijkt gezien de gemiddelde jaarlijkse toename ook nog geen eind te komen. De gemiddelde toename van de laatste jaren voor de zeswekelijkse controle is rond 2,5%. Dat komt overeen met de afname van het percentage bedrijven dat gebruik maakt van de vierwekelijkse MPR. Nog maar 7% past vijfwekelijkse controle toe en 0,5% kiest nog voor driewekelijkse MPR.

Selectief droogzetten

De zeswekelijkse melkcontrole past ook goed in het beleid met betrekking tot selectief droogzetten. De beslissing om wel of geen antibiotica te gebruiken moet mede plaatsvinden op basis van het individueel celgetal van de koe tijdens de laatste monstername, waarbij de uitslag van die monstername niet ouder mag zijn dan zes weken.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.