Maria Groot van het Rikilt maakt weer een stalboekje voor melkveehouders. Daarin staat hoe ze de dieren met kruidenpreparaten en homeopathische diergeneesmiddelen kunnen ondersteunen bij infectieziekten. Deze middelen, die de gezondheid ondersteunen waardoor er minder antibiotica nodig zijn, worden steeds populairder.
Vorig jaar maakte 61 procent van de melkveehouders gebruik van natuurlijke middelen in hun bedrijfsvoering. Dat bleek onlangs uit een marktonderzoek onder 400 melkveehouders. Een jaar eerder was dat percentage nog 45 procent. De veehouders zoeken en gebruiken alternatieven nu het antibioticagebruik in de veehouderij verder moet afnemen.
Een populair natuurlijk middel is mintzalf voor de uiers. De werkzame pepermunt zorgt voor een betere doorbloeding, remt ontstekingen en werkt pijnstillend in het uier. Verder zijn de bolussen – grote pillen – op basis van knoflook populair. "Die schiet je in de pens van de koe", zegt Groot. "Knoflook werkt antibacterieel en antiviraal en het breekt het beschermende laagje rond de bacteriën af waardoor afweerstoffen van de koe ze beter kunnen uitschakelen."
Vorig jaar hield Groot workshops over het gebruik van natuurproducten voor veehouders in Overijssel. "Dan hoor je ook hun ervaringen wat ze gebruiken en wat werkt." Ze zou de praktijkervaringen graag bundelen in een online kennisbank. Met geld van de provincie Overijssel werkt ze nu aan een projectvoorstel om die te realiseren.
Doel is om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen. "In het stalboekje beschrijf ik per gezondheidsprobleem wat je ertegen kunt doen met een goed stalmanagement. Vroeger verdoezelde het antibioticagebruik slecht management, dat kan niet meer. Daarna kijk ik naar het voer. Zo kunnen diervoederadditieven de gezondheidsstatus verhogen. Daarna pas komen de kruiden en middelen voor individuele dieren aan bod." Groot heeft stalboekjes over melkvee, varkens, vleeskalveren en kippen.
Voor meer informatie: Maria de Groot, Wageningen UR