Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

'Vier keer meer mest nodig in de komende decennia'

18 februari 2016

Om aan de groeiende vraag naar voedsel te blijven voldoen, zal grasland de komende decennia tot wel vier keer meer mest vereisen.

Tot die conclusie komt een internationaal team van onderzoekers waarin ook enkele Nederlandse wetenschappers zetelen. Ze stellen in hun studie vast dat graslanden wereldwijd niet of nauwelijks bemest worden. En daardoor putten de graslanden – onder meer door een tekort aan fosfor – elk jaar een stukje verder uit.

Uitputting
Dat graslanden de uitputting nabij zijn, komt door slecht beheer, zo stellen de onderzoekers. Gras heeft voedingsstoffen – waaronder fosfor – nodig om te groeien. Het gras haalt fosfor uit de bodem en neemt dat op. Maar op veel graslanden loopt vee dat gras eet. Zo komt een deel van het fosfor in de maag van vee terecht, dat het weer gebruikt om zelf te groeien en melk te produceren. Een groot deel van het opgenomen fosfor verlaat het lichaam van het dier echter weer via de mest. Slechts ongeveer de helft van die mest valt echter op het grasland; de rest wordt gebruikt om landbouwgrond (met daarop voedselgewassen zoals granen en groente) te bemesten.

Bron: scientias

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.