Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Conflict rond stierzoekfunctie op site CRV

25 november 2015

KI-Samen heeft een conflict met CRV over de stierzoekfunctie op de website van CRV. Enkele weken terug waren de stieren van KI-Samen namelijk enkele dagen niet vindbaar in de online ‘stierzoeker’. KI-Samen spreekt in een artikel in de Volkskrant van een gerichte aanval.

Gerard Scheepens, directeur van KI-Samen, vindt dat CRV met deze actie haar eigen stieren zou voortrekken in de zoekfunctie. Volgens een woordvoerder van CRV is dit onzin, en betreft het gewoon een foutje bij het inladen van de fokgegevens.

Naast het niet vindbaar zijn van de stieren in de zoekfunctie, noemt de KI-organisatie ook andere zaken waarbij CRV haar macht zou misbruiken. Volgens Scheepens toont CRV in de database alleen nieuwe DNA-informatie voor eigen stieren. Andere leveranciers krijgen geen toegang tot die technologie, waardoor hun stieren lager zouden scoren en minder worden verkocht.

‘Koopknop’
Daarnaast noemt de directeur van KI-Samen de ‘koopknop’ die sinds kort aan het zoeksysteem is gekoppeld, zodat veehouders het sperma direct kunnen bestellen. Ook dit blijkt alleen voor CRV-stieren mogelijk te zijn. Scheepens spreekt tegenover de krant van pure discriminatie.

Het artikel in de Volkskrant noemt ook het jarenlange sluimerende geschil tussen verschillende spermaleveranciers en CRV. Dit is al sinds CRV in 1998 het onafhankelijk stamboek overnam. De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) en kleine KI-clubs beklagen zich hierover bij de overheid, omdat zij van mening zijn dat de kleinere spermaleveranciers 'uit de markt worden gedrukt'.

Onderzoek door RVO
Op dit moment onderzoekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de kwestie. RVO meldt aan de Volkskrant dat CRV een bijzondere positie heeft en ook andere spermaleveranciers regelmatig aan de bel trekken over de scheve concurrentieverhoudingen.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.