Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Infectieziekten kosten op groot bedrijf meer geld

12 november 2015

Groeiende melkveebedrijven moeten er rekening mee houden dat ze meer geld kwijt zijn aan de bestrijding van infectieziekten. Dat stelt Ynte Schukken, directeur diergezondheid Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij in Zwolle.

Financieel kan er vaak meer op grotere bedrijven, maar het omgekeerde is het geval ten aanzien van diergezondheid. Op grotere bedrijven heerst een andere infectiedynamiek dan op kleine bedrijven. Er zijn meer diercontacten en de veehouder heeft te maken met een grotere instroom van gevoelige dieren (vaarzen).

Mycoplasma Bovis komt meer voor op grote bedrijven

Uit onderzoek naar onder meer de ziektekiem Mycoplasma Bovis blijkt dat deze in Nederland structureel meer voor komt op grotere bedrijven. Het gemiddeld aantal melkkoeien op grote bedrijven lag in dit onderzoek op 183 versus 92 als Nederlands gemiddelde. Op de grote bedrijven is de kans dat alle geïnfecteerde koeien of dragers worden afgevoerd vele malen kleiner. Dat komt doordat bij gelijke procentueel zieke dieren er in absolute zin meer aanwezig zijn. Dat betekent dat grote bedrijven altijd wel 1 of meer geïnfecteerde dieren hebben rondlopen.

Strakker management nodig op groot bedrijf

Een groter bedrijf vraagt daarom strakker management van de melkveehouder en personeel. Snelle diagnostiek is nodig voor een agressieve aanpak. Zowel veehouders als personeel moet werken via strakke protocollen. Ook zal een groter bedrijf deze strategie langer moeten volhouden om de diergezondheid op een goed niveau te houden.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.