Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Finalistes Fleckvieh Koe van 't Jaar 2016 bekend

19 mei 2016

Het Nederlandse Fleckvieh Stamboek heeft drie finalistes geselecteerd voor de Fleckviehkoe van 't Jaar-verkiezing 2016.

De drie genomineerde koeien zijn Mies 5546 van de maatschap Walvoort uit Geesteren (Ov.), Veldhoek Heidi 24 (zie foto) van de maatschap Tetteroo uit Neede (Gld.) en Aleida 7888 van de maatschap Van den Berg uit Wijhe (Ov.).

Op de website van het Fleckviehstamboek worden alle drie de finalistes in een filmpje gepresenteerd. Klik hier om dat te bekijken. 

Grootste ras na Holstein
Het Fleckvieh ras is inmiddels na Holstein het grootste ras van Nederland. Volgens de jongste CRV-jaarstatistieken werden er in het boekjaar 2013-2014 bijna 35.000 Fleckvieh-stamboekkalveren geboren.

,,We zitten onderhand op zo'n 80.000 eerste inseminaties op jaarbasis”, geeft stamboekvoorzitter Hans van Soest aan. Hij schat in dat onderhand de helft van alle veehouders in Nederland wel een of meer Fleckvieh-kruislingen heeft lopen, 'gewoon om eens te proberen hoe het bevalt'.

Spiertje extra
Van Soest zit in Harmelen, in het Utrechtse veenweidegebied. ,,Als ik om me heen kijk, zie ik steeds meer boeren met een paar Fleckies. Vooral bedrijven die veel gras voeren en wel een spiertje extra kunnen gebruiken.”

In het Foqus Planet-programma van FrieslandCampina scoren boeren extra punten als ze hun koeien (langer) gezond houden. Van Soest: ,,Ik heb de afgelopen vijf jaar geen enkele koe met de Rendac hoeven meegeven.”

Het Nederlandse Fleckvieh-stamboek bestaat nu zo'n 10 jaar en telt tegenwoordig pakweg 170 leden, aldus Van Soest.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.