Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

'Ondernemende veehouders melken strategisch door'

12 januari 2016

Melkveehouders zijn bang dat de politiek een nieuwe productiebeperking introduceert op een voor hen ongunstig moment. "Dat verklaart het 'doormelkgedrag' van ondernemende melkveehouders", zei Ben Wevers, voorzitter van de Nederlandse kaasbeurs, onlangs in zijn nieuwjaarsrede.

Na het aflopen van de 'productiepauze' bij FrieslandCampina gaat de Nederlandse melkplas weer flink verder groeien. Uit strategisch oogpunt kiezen melkveehouders voor meer melk, zo lang er tenminste geen politieke duidelijkheid is. Dit zei Ben Wevers, voorzitter van de Nederlandse kaasbeurs, in zijn nieuwjaarsrede. Wevers is ook directeur van coöperatie CZ Rouveen.

Melkproductie stijgt komende maanden fors

Vorig jaar lag de melkproductie cumulatief nog ongeveer op het niveau van het jaar ervoor, maar vanaf juni ging de productie fors omhoog, tot een plus van 20 procent in december. Tot en met april, mei blijft de melkproductie waarschijnlijk nog flink stijgen, tenzij de politiek ingrijpt. Daarna wordt verder verhogen lastiger. Ondertussen is de verwaarding van de zuivel slecht, gaf Wevers aan. De verwaarding van kaas zit op een negatieve index van 89, die van boter op een index van 88 en wei zelfs op 72.

20% van boeren levert 80% van extra melk

De extra melkproductie komt vooral van de boeren die zich profileren als ondernemer, zo stelde Wevers. Deze ruwweg 20% van de boeren levert 80% van de hoeveelheid extra melk. Ondertussen levert 40% van de melkveehouders nu nog steeds minder melk dan in 2014.

Melkveehouders wantrouwen politiek

Het 'doormelkgedrag' van de 'ondernemende' melkveehouders vindt volgens Wevers zijn oorsprong in wantrouwen tegenover de politiek. Melkveehouders zijn bang dat de politiek een nieuwe productiebeperking zal introduceren op een voor hen ongunstig moment. Dat willen ze voor zijn door de productie te blijven opvoeren. Ze worden daarbij niet afgeremd door een besluiteloze LTO en een NZO die ook geen standpunt inneemt.

Bron: boerderij.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.