Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Ook VEM-record voor najaarskuilen

04 december 2015

Nadat de voorjaars- en zomerkuilen al een VEM-record verbroken hadden, blijkt ook de voederwaarde van de najaarskuilen de hoogste van afgelopen 10 jaar. Doordat de graskuilen uit het najaar wat droger zijn, zijn ze volgens BLGG bijzonder geschikt voor het melkvee.

De najaarskuilen van dit jaar zijn aanzienlijk droger ingekuild dan andere jaren (gemiddeld 49 procent tegenover 45,9 procent over de afgelopen vijf jaar). Daardoor zijn het bestendige kuilen, waarvan de koolhydraten en eiwit goed benutbaar zijn. BLGG ziet de kuilen als een erg mooie aanvulling op de snelle voorjaarskuilen die doorgaans te weinig eiwit bevatten.

Kuilen 2015 gevoelig voor broei
Wanneer de kuilen gecombineerd worden, is het volgens BLGG wel zorg om de broei voor te blijven. „Doordat de kuilen wat droger zijn, weinig ruw eiwit bevatten, maar juist wel veel suikers, zijn ze erg vatbaar voor broei. Zorg daarom voor voldoende voersnelheid en werk het snijvlak netjes af”, zo adviseert het laboratorium.

Lagere stikstofnorm
Eerder kwamen er nog wel eens extreem hoge eiwitgehaltes voor in het najaar, veroorzaakt door de hoge stikstofmineralisatie en lagere snedeopbrengsten. BLGG ziet afgelopen jaren een trend waarbij de eiwitgehaltes niet meer zo hoog zijn. Dit heeft volgens BLGG te maken met de lagere stikstofnormen. De suikergehalten zijn daartegenover weer wat hoger, wat vervolgens weer ten goede aan de energiewaarde van de kuilen en daarmee aan de benutting van het ruw eiwit.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.