Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Beter drachtig na pijnbestrijding mastitis

21 oktober 2015

Pijnbestrijding aanvullend op een mastitisbehandeling met antibiotica verhoogt het drachtigheidspercentage van melkkoeien met 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van dierenarts Scott McDougall in samenwerking met geneesmiddelenfabrikant Boehringer Ingelheim.

De resultaten van het Fertile onderzoek tonen aan dat koeien met mastitis die zijn behandeld met zowel pijnstilling als antibiotica 10 procent meer kans hebben om drachtig te worden van de eerste inseminatie dan dieren die alleen met antibiotica worden behandeld. Het drachtigheidspercentage bij de eerste inseminatie van dieren die pijnstilling kregen toegediend is 31 procent. De groep zonder pijnbestrijding scoorde 21 procent.

Aanvullende resultaten laten zien dat op koeien behandeld met pijnbestrijding minder inseminaties nodig zijn om drachtig te worden en is de kans groter om 120 dagen na het afkalven opnieuw drachtig te zijn.

Pijnstiller of placebo
Het onderzoek is gehouden op 10 Europese melkveebedrijven met in totaal 500 koeien, van oktober 2012 tot en met februari 2014. De koeien hadden te maken met een milde tot matige klinische mastitis binnen 120 dagen na afkalven. Aan de hand van een willekeurige lijst kregen koeien een behandeling met antibiotica en pijnstilling of antibiotica en een placebo.

Bron: melkvee.nl

Agenda.

Op het moment hebben wij geen events.