Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

Late maïsoogst vraagt snel groenbemester

09 oktober 2015

Door een wat late oogst van de maïs, is het groeiseizoen na die oogst extra kort. Het tijdig zaaien van een groenbemester vraagt daarom extra aandacht. Datzelfde geldt voor de soort groenbemester.

Dat meldt Forfarmers in haar nieuwsbrief. De afrijping van de mais is dit seizoen één tot enkele weken vertraagd. Het groeiseizoen na de maïsoogst is dit jaar dan ook erg kort. 

Elke dag die na de maisoogst wordt gewacht met inzaaien van een groenbemester kost tientallen kilo’s effectieve organische stof per hectare. Groenbemesters moeten daarom zo snel mogelijk na de oogst worden gezaaid. Laat geen groeidagen verloren gaan, tipt Forfarmers.

Volwaardige teelt 
Een groenbemester is een volwaardige teelt. Na de maïsoogst komen alleen groenbemesters met een snelle grondbedekking in aanmerking. Geschikt zijn bijvoorbeeld Italiaans raaigras of winterrogge. Winterrogge is winterhard, Italiaans raaigras kan gevoelig zijn voor uitwintering. Hierdoor kan winterrogge ook later worden gezaaid. 

Groenbemesters brengen vers organisch materiaal in de grond. De bovengrondse massa breekt snel af en de wortels verteren langzamer. Het organische materiaal dat na één jaar nog aanwezig is, heet effectieve organische stof. 

Alleen deze effectieve organische stof draagt bij aan het op peil houden van het organische stofgehalte van de grond.

250 kilo organische stof 
Groenbemesters leveren gemiddeld 250 kilo effectieve organische stof per ton drogestof. Grassen maken meer wortelmassa dan een breedbladig gewas als bladkool. Een geslaagde grasgroenbemester levert daarom meer effectieve organische stof dan winterrogge. Dat laatste is weer beter dan geen opbrengst.

Bron: nieuweoogst.nu

Agenda.