Nieuws

Nieuws.

Terug naar overzicht

A2A2-MELK

21 augustus 2015

In Nieuw-Zeeland is het geen wereldnieuws meer, maar voor veel mensen in Nederland waarschijnlijk wel. Een koemelk die ook mensen met een koemelkallergie kunnen drinken, zonder toevoegingen of speciale aanpassingen. Hoe? Het antwoord zit in de genen van de koe. Ecoboer en melkveehouder Carel van Acht verdiepte zich enkele jaren geleden in deze melk en besloot het naar Nederland te halen. Sinds kort is hij Nederlands eerste A2A2-melkboer. The Milk Story redactie ging bij Carel op bezoek en kreeg uitleg over deze "nieuwe" melk.

Onderzoek

“Begin jaren tachtig is in Nieuw-Zeeland een onderzoek gestart naar hoe het kwam dat steeds meer mensen last kregen van een melkallergie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle melk dezelfde eigenschappen bevat. Integendeel. En dit verschil komt door een gen dat de koe bezit; er zijn koeien die hebben het A1A1-gen, maar ook het A1A2- en A2A2-gen zijn mogelijk.”

Peptide

“Bij de afbraak van melk met het A1A1- en A1A2-gen in het menselijk lichaam komt een lichaamsvreemde stof vrij, Peptide. Deze stof zorgt ervoor dat je een allergische reactie op melk kunt krijgen. Bij de ene persoon uit zich dit in melkintolerantie, maar ook Diabetes en botontkalking worden er soms al mee in verband gebracht. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek wees uit dat bij de afbraak van de eiwitten in de A2A2-melk er geen Peptide in het menselijk lichaam vrijkomt.

Waarom er dan vroeger geen melkallergieën waren? Dat is omdat de oude koeienrassen veelal het A2A2-gen hadden. Door ‘Holsteinisering’ (de opkomst van de Holstein koeien in Nederland) zijn er meer koeien gekomen die het A2A2-gen niet hebben. Om te bepalen welk gen een koe heeft dien je een haarmonster te laten onderzoeken.”

A2A2-melk

“Sinds 2000 wordt in Nieuw-Zeeland de A2A2-melk apart geproduceerd en verwerkt. Van wat ik gelezen heb is inmiddels 30% van alle melk daar volledig A2A2. In Nederland ben ik de eerste die volledig A2A2 is. De melk die mijn koeien geven wordt apart opgehaald om door een biologische kaasmaker verwerkt te worden. Een kostbaar proces; de oplegger haalt bij mij de melk op om rechtstreeks terug te gaan naar de fabriek. Bijladen van melk bij andere boeren is niet mogelijk. Vanaf januari is mijn melk volledig biologisch." 

Normandiërs

“Mijn koeien zijn allemaal van het ras Normandiërs. Een mooi, groot, kleurrijk en mak vee dat ik speciaal uit Frankrijk heb laten komen. Al was dat niet gemakkelijk; het ras Normandiërs is in Frankrijk namelijk een beschermde groep. Ik heb er ruim twee jaar over gedaan! Uiteindelijk kon ik afreizen naar Frankrijk om haarmonsters te nemen welke ik in Wageningen vervolgens liet onderzoeken. Van de 107 koeien bleken 41 dieren het A2A2-gen te hebben. Inmiddels heb ik 63 Normandiërs bij mij op de boerderij staan."

Bron: nieuwsgrazer.nl

Naschrift redactie: Ook Bayern Genetik houdt zich al langer bezig met A2A2 melk. Op de nieuwe stierenkaart is er een extra kolom toegevoegd waarin staat of een stier A2A2 melk vererft.

Agenda.