Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Hoogoplopende ruzie om mest

01 februari 2016

DEN HAAG - Drie veeteeltorganisaties zijn woedend opgestapt uit het overleg met staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) nu die extra maatregelen voorbereidt tegen mestoverschotten die mogelijk ontstaan.

De boerenorganisaties zijn woedend dat ze niet mochten meepraten bij het ontwerpen van een pakket ’reservemaatregelen’ voor het geval Nederland snel aan de maximale stikstofuitstoot zit, die door Europa is vastgesteld. Vooral de veeteelt veroorzaakt veel van dit broeikasgas.
Nog maar recent is een Programma Aanpak Stikstof (PAS) vastgesteld. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Nederlandse Melkveehouders Vakbond overlegden hierover met het kabinet. Omdat ze niet gekend zijn in het reservepakket, stappen ze nu boos op. „Evaluatie van PAS moet nog plaatsvinden, dus het is onacceptabel dat nu al over nadere maatregelen wordt gesproken”, stellen de bonden.

Een woordvoerder van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) begrijpt dat niet. „Dit is al meermaals aan de Tweede Kamer verteld, dus de organisaties wisten dat het er aan zat te komen. Bovendien gaat het slechts om een reservepakket, dat misschien wel helemaal niet nodig is.” Hij stelt dat de boeren volgende week ondanks hun weigering welkom zijn om over de problemen te komen praten. „Dat was namelijk sowieso al de bedoeling.”

Jan Brok, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vindt het niet te verteren dat de ministeries van EZ, I&M, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten "volledig eenzijdig extra maatregelen aan de sector oplegt".

"Als er één sector is die veel stappen heeft gezet om het probleem op te lossen, dan is het de veeteelt wel", zegt Brok. "De ammoniakuitstoot wordt, zoals afgesproken, in drie jaar tijd aanzienlijk verminderd."

De extra maatregelen zijn in oktober aangekondigd. "Op 30 oktober hebben we het ministerie om een toelichting gevraagd op deze, naar wat wij, oneerlijke maatregelen vinden. We krijgen geen enkel antwoord. Dat is beschamend."

Bron: telegraaf.nl

Agenda.