Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Grootste risico op mastitis tijdens droogstand

08 januari 2016

In de cyclus van de melkkoe is de periode van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven de aller­belangrijkste. In die relatief korte periode ondergaat de koe maar liefst drie grote veranderingen, met steeds een grote impact op de weerstand. Daardoor is er een verhoogde kans op uierinfecties. Dat vertelde Ynte Hein Schukken van de Gezondheidsdienst voor Dieren op een studiedag voor dierenartsen van Elanco Animal Health.

In de periode van 60 dagen voor afkalven tot 30 dagen erna – de zogenoemde ‘Vital 90 days‘ – zitten maar liefst drie transities: 1. de overgang van lactatie naar droog­­stand; 2. de overgang van droogstand naar lactatie; 3. de overgang naar de piek van de lactatie.
Juist deze transities geven het dier stress en daarmee een verhoogd risico op het oplopen van een uierinfectie.

Klinische verschijnselen ná droogstand
Veel infecties die in de droogstand worden opgelopen, geven tijdens de droogstand geen klini­sche verschijnselen. Het immuunsysteem reageert pas na afkalven met klinische verschijn­selen. Maar de kiemen die in de droogstand worden gevonden zijn dezelfde als die na afkalven tot mastitis leiden. Kan een behandeling dan niet beter tijdens de droogstand worden ingesteld? Schukken geeft aan dat hier nog maar weinig onderzoek naar is gedaan.

Mastitis voorkomen
De kans op infecties tijdens de droogstand kan wel worden verminderd. Zorg dat de melkproductie op het moment van droogzetten minder is dan 20 liter per dag. Dit verlaagt de kans op mastitis na afkalven aanzienlijk.
Bij koeien die drooggezet worden, moeten de slotgaten en tepelpunten in orde zijn. Is dat bij meer dan 20 procent van de koeien niet het geval, en blijven de slotgaten te lang open, dan is er een verhoogd risico op het binnendringen van kiemen in de uier. Vraag uw dierenarts om advies.
Bij infecties door E. coli en S. aureus kan vaccinatie uitkomst bieden.
Verder speelt de hygiëne in de droogstand een belangrijke rol om infecties te voor­komen.

Bron: veearts.nl

Agenda.