Actueel

Actueel.

Terug naar overzicht

Droogte nekt grasgroei

09 juli 2015

De groei van het gras stopt op veel plekken als gevolg van de droogte. Dat signaleert Edward Ensing, productmanager voedergewassen van graszaadbedrijf Barenbrug.

„Gras groeit suboptimaal vanaf een bodemtemperatuur van 20 graden”, zegt hij. „Vanaf 25 graden stopt de groei helemaal. Op plekken waar het niet heeft geregend, krijgt het gras nu dus dubbel op z'n mieter: vanwege de droogte, maar ook omdat de bodemtemperatuur oploopt.” Regenval koelt de bodem immers af, legt hij uit.

Op veel plekken, met name op hoger gelegen zandkoppen, is nu al donkergroen, verdord gras te zien. Ensing: „Alleen rietzwenk houdt zich nog goed. Die grassoort kan tot 1 meter diep wortelen. Helaas staat op de meeste velden Engels raaigras. Daar groeit nu nog maar 10 kg drogestof per dag bij, terwijl 40 kg normaal is”, geeft hij aan.

Grasklaver
Ook grasklaverpercelen houden het doorgaans een dag of 10 langer vol dan raaigras. Het klaveraandeel neemt nu wel hard toe, volgens Ensing. Hij adviseert dan ook om die percelen nu iets hoger af te maaien, zodat het gras gemakkelijker teruggroeit, ten koste van de klaver.

Ruwbeemd aanpakken
De droogte heeft als positief neveneffect dat het nu ideaal is om ruwbeemd te bestrijden, volgens de productmanager. „Dat lukt normaal eigenlijk nooit, omdat er niet tegen is te spuiten.” Het ruwbeemd is nu bijna dood, zegt hij. Ensing adviseert boeren om te kijken of ze het er met de wiedeg uit kunnen halen. Vanwege de lange uitlopers aan deze grassoort is dat nu goed te doen, stelt hij. „Dit biedt de kans om met een of twee werkgangen het ruwbeemd voor 99 procent op te ruimen.”

Bron: melkvee.nl

Agenda.