100.000 kg Melk

Pietje 13 - Vader: BFG Waterberg

25 oktober 2017

“Ze is niet de grootste koe op stal, maar wel één van de sterkste. Daarnaast is ze nog uiterst vitaal.” Freek Beernink vertelt vol trots over Pietje Waterberg 13, die onlangs zonder problemen als zevende Fleckviehkoe ooit de mijlpaal van 100.000 kg melk bereikte. Opvallend daarbij is dat ook Pietje 13 dat op de typische Fleckvieh-manier deed. Freek: “Ze startte rustig in de eerste lijst, waarna ze onopvallend en heel stabiel elk jaar lijsten van 10.000 tot 11.000 kg maakte.” Beernink schakelde ruim tien jaar geleden over op Fleckvieh vanwege de matige vruchtbaarheid van de veestapel. “Sindsdien is die vruchtbaarheid
dankzij koeien als Pietje 13 enorm verbeterd”, vertelt Freek. “We zitten nu op een gemiddelde  tussenkalftijd van 359 dagen voor de hele veestapel.”

Meer lezen

Tietje 188 - Vader: BFG Waterberg

25 oktober 2017

“We wilden sterkere koeien en die hebben we gekregen.” Evert en Bert Jan Klei in Zwolle hebben nog  geen seconde spijt gehad van hun overstap naar Fleckvieh. Illustratief voor hun tevredenheid is BFG Waterberg-dochter Tietje 188; één van de eerste op het bedrijf geboren Fleckvieh kruisingskoeien en als zesde Fleckviehkoe in Nederland in recordtijd producent van meer dan 100.000 kg melk.

Vader Evert Klei was een echte Holsteinliefhebber. Behalve van zijn eigen fokproducten, genoot hij van aangekochte vaarzen op veilingen in Duitsland. “Maar langzaam maar zeker werden de gehalten te laag. Om die omhoog te krikken besloten we in te kruisen met Jersey. En op die Jersey kruislingen gebruikten we vervolgens de beste Fleckviehstieren van dat moment, zoals Waterberg. Nou, je ziet wat het resultaat is; een ijzersterke koe zoals Tietje 188. Meer dan 100.000 kg melk in tien lactaties van 305 dagen!” Bert Jan vult zijn vader aan en beschrijft Tietje 188 die juist vandaag tochtig is.  Tietje is een sterke en vruchtbare koe met veel inhoud en een brede bek. Het is een koe die veel ruwvoer kan verwerken. Jammer is alleen dat het uier nu te diep is. Maar wat heb ik te klagen: kijk eens hoe vitaal ze nog is. Tietje 188 is het bewijs dat Fleckvieh ons heel veel goeds heeft gebracht. Je houdt veel meer koe over.”

Meer lezen

Mina 25 - Vader: BFG Waterberg

25 oktober 2017

Mina 25 was het eerste Fleckviehkalf dat werd geboren op het bedrijf van de familie Te Geershuis in  Gelselaar. Mede door haar goede prestaties besloot men verder te gaan met Fleckvieh. Terecht! Inmiddels leverde Mina 25 meer dan 100.000 kg melk en vervult ze nog altijd een voorbeeldfunctie in de stal. Het is de vijfde Fleckviehkoe in Nederland die deze mijlpaal bereikt. Op melkveebedrijf ‘De Bienshorst’ van de familie Te Geershuis zijn Erik en zijn moeder Willemien verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Het was twaalf jaar geleden echter broer en zoon Martijn die de melkveehouders op het spoor zetten van Fleckvieh. “Ik hoorde mijn moeder en broer klagen over te zwakke kalveren en de wens naar robuustere koeien. Omdat fokkerij mijn dingetje is, ging ik op zoek naar een oplossing voor deze ergernissen. En dat was in mijn ogen inkruisen met Fleckvieh. Na mijn moeder en broer te hebben overtuigd, kocht ik als proef op de som tien rietjes van de Fleckviehstier BFG Waterberg.”

Meer lezen

Alie 42 - Vader: BFG Engadin

25 juni 2017

Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat een koe met 65 liter melk daags de grens van 100.000kg melk heeft overschreden. Terwee’s Alie 42 realiseerde dit wel. Ze was 130 dagen in de 8e lactatie toen ze de 100 ton vol maakte. De  Engadin dochter van Mts. Ter Wee uit Hasselt wordt in de 8e lijst voorspeld op 17.085kg melk met 137LW.
“Dit is de vierde 100.000kg koe op ons bedrijf. Maar we hadden er nog geen eentje die zo makkelijk zoveel melk geeft. En dat is in het algemeen onze ervaring met Fleckvieh. Als ik een rangschikking zou maken van de hoogste tien koeien op basis van lactatiewaarde, dan zijn 7 van de 10 Fleckviehkoeien”, aldus Jan ter Wee. 
Alles op het bedrijf ademt de sfeer uit van “gemoedelijkheid en niet moeilijk doen als het makkelijk kan”. Jan runt samen met zijn vrouw Jeanet en zoon Wilco het melkveebedrijf. Ze melken 145 koeien die gemiddeld zo’n 9000 liter geven. Verder doen ze bijna alle landwerk in eigen beheer omdat het land in vele verschillende percelen verspreid ligt. De koeien worden geweid en hebben daarnaast de beschikking over een niet-gemengd rantsoen van gras en mais. De stierkeuze wordt bepaald aan de hand van het eenvoudige systeem “de stier moet brengen wat de koe nodig heeft. Voor kracht en vruchtbaarheid gebruiken we Fleckvieh. Als de koe sterk genoeg is zetten we er weer een Holstein stier op”, zo vertelt Wilco.
 

Meer lezen

Fleckie 7 - Vader: BFG Engadin

25 maart 2017

Fleckie 7 van Dave en Carla Schep uit het Groningse Meedhuizen heeft meer dan 100.000kg melk geproduceerd. Fleckvieh 7 is al de 3e Fleckviehkoe in Nederland  die deze prestatie geleverd heeft sinds Bayern Genetik 12 jaar geleden het Fleckviehras in Nederland introduceerde. Daarnaast is is Fleckvieh 7 de eerste zuivere Fleckviehkoe in Nederland die deze prestatie geleverd heeft. Tien jaar geleden kocht Dave Schep Fleckie 7 bij Veehandel Derk Jan Kuenen. 
Fleckie 7 toonde zich al direct een ijverige melkkoe. “Maar vorig jaar had Fleckie 7 het niet zo gemakkelijk. Ze was bevallen van een tweeling en bleef aan de nageboorte staan. De koe herstelde zich echter prima. Onlangs kalfde ze voor de 10e keer en leverde ze de laatste liters om de prestatie compleet te maken. Fleckie 7 is een prachtige 100% zuivere Fleckviehkoe die je het niet aan ziet dat ze al bijna 13 jaar is. Het is mijn eerste 100.000kg koe en ik ben er trots op,”aldus Dave Schep.
Op dit moment geeft Fleckie 7 vlot 40 liter per dag en is ze drachtig van een Belgischblauwe stier. “Waarom niet van een Fleckvieh fokstier”,  is natuurlijk onze vraag. Aan het antwoord ligt de fosfaatregeling ten grondslag. “Volgens de fosfaatregeling moeten we koeien inleveren omdat we te weinig land hebben. Daarom stop ik met jongvee opfokken. Ik koop bij Derk Jan Kuenen zuivere Fleckviehkoeien of Fleckvieh kruislingen aan. Afhankelijk van de prijs. Dat is me goed bevallen, kijk naar het resultaat met Fleckie 7. En dan laten we alles kalven van Belgischblauwe stieren”. 
 

Meer lezen

Gretha 67 - Vader: BFG Manager

25 oktober 2016

De Fleckvieh kruisingskoe Gretha 67 van Gert Veldhorst uit Sinderen heeft de 100.000kg melk grens overschreden. Zij is de 2e Fleckviehkoe in Nederland die meer dan 100 ton melk heeft geproduceerd. Het Fleckvieras is pas 12 jaar geleden door Bayern Genetik in Nederland geïntroduceerd.
Gert Veldhorst was blij verrast toen hij te horen kreeg dat Gretha 67 (V. BFG Manager) meer dan 100.000kg melk had gegeven. “Ik wist wel dat de teller bij het afsluiten van de 9e lactatie op 90.000kg stond. Maar omdat het eigenlijk een heel onopvallende koe is, had ik niet in de gaten dat ze er al was. Gretha 67 is altijd vlot drachtig, heeft een laag celgetal en is meestal als 1e in de melkstal. Toch heb ik haar dit keer gust gelaten. Ik vond dat ze een beetje stijf begon te lopen. Maar als je haar nu ziet bewegen in de koppel, denk je dat het een 6e kalfs koe is”. 
Gert Veldhorst is 12 jaar geleden als een van de eerste veehouders in Nederland met Fleckvieh begonnen. Hij kwam in contact met de Duitse vertegenwoordiger van Bayern Genetik, Theo Vermohlen. Die adviseerde hem om de stieren Manager en Hippo te gebruiken. Theo Vermohlen ging dan ook met plezier en een bos bloemen naar Sinderen om Gert te feliciteren met het behaalde resultaat.
 

Meer lezen

Heidi 18 - Vader: BFG Engadin

25 augustus 2015

Heidi 18 van Ard en Monique Tetteroo uit Neede is de eerste Fleckvieh kruisingskoe in Nederland die 100.000kg melk heeft geproduceerd. Heidi 18 is momenteel in de 8e lactatie en passeerde tijdens de monstername van 20 augustus de grens van 100.000kg melk.  Naast het feit dat Heidi 18 probleemloos veel melk kan produceren, is ze ook super vruchtbaar en heeft ze een geweldige gezondheid. Volgens Ard Tetteroo is Heidi 18 "een koe zoals je ze wenst. Ze is opvallend onopvallend".

Meer lezen
Terug naar homepagina